Για τις Σύγχρονες Εξελίξεις και Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη συνεδρία του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 στο πλαίσιο του 24ου Forum Aνάπτυξης. Ο Χρυσόστομος Στύλιος, συντονιστής της εκδήλωσης αναφέρθηκε στον ρόλο του Ινστιτούτου όλα αυτά τα χρόνια και τις συμπράξεις που έχει καταφέρει με σημαντικές εταιρείες με επιχειρήσεις του πρωτογενής, δευτερογενή και τριτογενή τομέα στη Δυτική Ελλάδα. Πολλές βιομηχανίες και επιχειρήσεις έχουν συνεργαστεί με το ΙΝΒΙΣ.
Στην εκδήλωση έγιναν σημαντικές παρουσιάσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και τον ρόλο της στη Βιομηχανία, αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα αυτόνομα οχήματα και εξηγήθηκε επίσης ο τρόπος με τον οποίο γίνεται χρήση ευφυών τεχνικών παρακολούθηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης στόχος στη Βιομηχανία είναι η μείωση του κινδύνου των τραυματισμών των εργαζομένων όπως επίσης η βελτίωση της παραγωγικότητας, η καλύτερη κατανόηση της παραγωγής και μεγαλύτερη προσαρμογή και εξατομίκευση.
Xρήστος Ξουρής, Ιδρυτής της Gaia Robotics
Η φασματική απεικόνιση στην πρωτογενή παραγωγή
Ο Xρήστος Ξουρής, Ιδρυτής της Gaia Robotics αναφέρθηκε στα ευφυή συστήματα αποφάσεων στην γεωργία ακριβείας.
«Η Gaia Robotics είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας η οποία χρησιμοποιεί εξοπλισμό τέτοιο ώστε να δώσει χρηστικές πληροφορίες στους παραγωγούς ώστε να τους παρέχει όλα τα δεδομένα που απαιτούνται προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικά την καλλιέργειά τους και να μειώσει το κόστος παραγωγής, βελτιστοποιώντας παράλληλα το κέρδος τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξουρής.
«Η πιο τελευταία λύση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για να βελτιστοποιήσουμε την αγροδιατροφή είναι η φασματική απεικόνιση. Στην ουσία είναι μαι τεχνολογία η οποία βασίζεται στη φωτοσύνθεση. Όλα τα φυτά φωτοσυνθέτουν. Για να γίνει αυτό απορροφούν το φως του ήλιου. Μάλιστα απορροφούν συγκεκριμένα κομμάτια από όσα χρειάζονται για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να ζήσουν και ανακλούν κάποια άλλα. Εάν δούμε ποια κομμάτια ανακλούν τότε μπορούμε να έχουμε μια καλή εικόνα της κατάστασης της υγείας των φυτών. Η αντανάκλαση αυτή γίνεται στο υπέρυθρο φάσμα που δεν είναι ορατό με το ανθρώπινο μάτι. Με κατάλληλος αισθητήρες μπορούμε να αποτυπώσουμε αυτή την αντανάκλαση, στην ουσία έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα είδος ακτινογραφίας στο φυτό, δηλαδή βλέποντας ακριβώς πώς κινούνται οι δείκτες αντανάκλασης μπορούμε να δούμε τα χαρακτηριστικά του» εξήγησε ο κ. Ξουρής.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Χρήστου Ξουρή
Άρης Λάλος, Κύριος Ερευνητής ΙΝΒΙΣ
Οχήματα που εκτελούν όλες τις οδηγικές λειτουργίες
O Άρης Λάλος, Κύριος Ερευνητής ΙΝΒΙΣ/Eρευνητικού Κέντρου Αθηνά αναφέρθηκε στη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφαλή οδήγηση διασυνδεδεμένων και ημιαυτόματων οχημάτων με συγκεκριμένα παραδείγματα.
Ειδικότερα τα αυτόνομα οχήματα είναι εκείνα τα οποία καταγράφουν, αναλύουν και εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το περιβάλλον στο οποίο κινούνται. Στόχος είναι η ασφάλεια οδήγησης των επιβατών, η μείωση των οδηγικών ατυχημάτων αλλά και η αυξημένη απόδοση του συστήματος μεταφορών. Ένα χαρακτηριστικό των ενσωματωμένων αισθητήρων που αποτελούν τμήμα του περιβάλλοντος τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι παράγουν ετερογενή δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως GPS, κάμερες, αισθητήρας lazer κ.α. Επίσης ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες ισχύος για την αποδοτική επεξεργασία διαφορετικών πηγών πληροφορίας από το ίδιο όχημα.
Τα επίπεδα αυτονομίας των οχημάτων είναι πέντε: στο πρώτο δεν υπάρχει καθόλου αυτονομία, στο επίπεδο ένα τα οχήματα διαθέτουν επαρκή συστήματα υποστήριξης της οδήγησης. Στο επίπεδο δύο ανήκουν οχήματα μερικής αυτοματοποίησης υποστηρίζεται η αυτοματοποίηση πολλαπλών λειτουργιών ένα από αυτά επιτρέπει στον οδηγό να απομακρύνει τα πόδια του από τα πετάλ και τα χέρια του από το τιμόνι. Στο επίπεδο τρία, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να αποδεσμευτεί από τα καθήκοντά του καθώς το όχημα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το οδηγικό έργο. Στο επίπεδο τέσσερα μιλάμε για υψηλή αυτοματοποίηση, τα ίδια τα οχήματα εκτελούν οδηγικούς χειρισμούς και ο οδηγός όταν είναι παρών δεν χρειάζεται να παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές συνθήκες και κατ’ επέκταση δεν φέρει ευθύνη για όσα διαδραματίζονται στο περιβάλλον του οχήματος. Στο επίπεδο πέντε το όχημα είναι εκείνο που αναλαμβάνει την εκτέλεση όλων των οδηγικών λειτουργιών και δεν απαιτείται καν η εγκατάσταση τιμονιού.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Άρη Λάλου
Γεράσιμος Αρβανίτης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
Η τεχνητή νοημοσύνη στη Βιομηχανία
Ο Γεράσιμος Αρβανίτης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε με ποιο τρόπο μπορεί να υπάρξει ασφαλής αλληλεπίδραση με ευφυή ρομποτικά συστήματα σε βιομηχανικά περιβάλλοντα.
«Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στα συμβατικά ρομπότ να υλοποιούν εργασίες με ακρίβεια. Και αυτό σε δυναμικά μεταβαλλόμενους χώρους. Τα συνεργατικά ρομπότ με την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, έχουν ευκολότερο προγραμματισμό, μειώνουν το κόστος παραγωγής και η απόσβεση από μαι τέτοια επένδυση είναι σχετικά γρήγορη» τόνισε ο κ. Αρβανίτης.
Στην Βιομηχανία η Τεχνητή Νοημοσύνη περιλαμβάνει αλγόριθμους και υπολογιστικά συστήματα οδηγούμενα από δεδομένα, που στόχο έχουν να βελτιώσουν τις ικανότητες των μηχανών και των ανθρώπων. Η παρουσία της είναι εμφανής στην περιοχή της απόκτησης γνώσης όπως επίσης και στην αυτόματη λήψη αποφάσεων.
Στόχος στη Βιομηχανία είναι η μείωση του κινδύνου των τραυματισμών των εργαζομένων όπως επίσης η βελτίωση της παραγωγικότητας, η καλύτερη κατανόηση της παραγωγής και μεγαλύτερη προσαρμογή και εξατομίκευση όπως επίσης μείωση αποβλήτων και σπατάλης υλικών.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Γεράσιμου Αρβανίτη
Σταύρος Νούσιας, επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΒΙΣ
Η συλλογή δεδομένων που διασώζει την κληρονομιά
Ο Σταύρος Νούσιας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΝΒΙΣ/Ε.Κ. Αθήνα αναφέρθηκε στη χρήση ευφυών τεχνικών τηλεπισκόπησης και μηχανικής μάθησης για την παρακολούθηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με τα συστήματα αυτά γίνεται αποκατάσταση κατεστραμμένων τοιχογραφιών και αυτόματη συναρμολόγηση τμημάτων από αμφορείς. Επίσης περιλαμβάνει αυτόματη αναγνώριση μοτίβων.
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα WARMEST το οποίο στόχο έχει τη συλλογή δεδομένων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θετικό σύστημα λήψης αποφάσεων και την παραγωγή σχεδίων συντήρησης εύκολα και αποδοτικά.
«Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε δύο τοποθεσίες: στο Patio de Los Leones στη Γρανάδα της Ισπανίας και στη Βασιλική του Αγίου Σταυρού στη Φλωρεντία. Ο στόχος είναι να επιτρέψουμε τη δομική ανάλυση και την αποθήκευση των ψηφιακών διδύμων που με αυτό τον τρόπο διατηρούνε την πολιτισμική κληρονομία» είπε ο κ. Νούσιας. Η Γεωμετρία δημιουργείται με τη μέθοδο Sfm που επιτρέπει την αναπαράσταση και ανακατασκευή χρησιμοποιώντας πολλαπλές όψεις της. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης. Για παράδειγμα το εργαλείο ανάλυσης που χρησιμοποιείται μπορεί να αναλύσει τις μαλακές περιοχές από τις περιοχές και να ξεχωρίσει τις σκληρές γωνίες από τις πιο απαλές σε ένα μνημείο.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Σταύρου Νούσια
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ