Η κλιματική αλλαγή και η σχέση της με την κυκλική οικονομία αναλύθηκαν διεξοδικά στη συνεδρία του Τμήματος Χημικών Μηχανικών την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του 24ου Forum Ανάπτυξης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Βέργαδος, Διευθυντής του Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ, που εξήγησε πόσο ενδιαφέρουσα ήταν η συγκεκριμένη εκδήλωση η οποία ήρθε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, αφού έχει ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την κλιματική αλλαγή. O Δημήτρης Βαγενάς, Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών στο χαιρετισμό του είπε: « Η Κλιματική Αλλαγή είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και σε ότι αφορά τον κόσμο της παραγωγής και της οικονομίας, πρέπει να αναδείξουμε τη συμμετοχή των φορέων σε αυτήν. Θα αναλύσουμε τα μέτρα που παίρνουν οι ελληνικές βιομηχανίες για να περιορίσουν τις εκπομπές τους στον τομέα της ρύπανσης».
Στον κύκλο της συζήτησης που άνοιξε στη συνεδρία επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται από τις εταιρείες έχουν ένα σημαντικό οικονομικό κόστος. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί κατά πόσο μπορούν να σηκώσουν το επιπλέον αυτό βάρος και εάν χάνουν στον τομέα του ανταγωνισμού έναντι άλλων εταιρειών του είδους.
Δημήτρης Περικλόπουλος, Διευθυντής Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ
«Πώς μειώσαμε τη σπατάλη μέσω κυκλικής οικονομίας»
Ο Δημήτρης Περικλόπουλος, Διευθυντής Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ του Δρεπάνου μίλησε για τον ρόλο της τσιμεντοβιομηχανίας και την προσπάθεια να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και κατ’ επέκταση να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή.
Αφού έκανε μια γενική παρουσίαση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ο οποίος του χρόνου γιορτάζει τα 200α γενέθλιά του, σημείωσε ότι διαθέτει 14 Εργοστάσια Τσιμέντου και 238 επανδρωμένες μονάδες σε όλο τον κόσμο.
Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή ο κ. Περικλόπουλος τόνισε ότι το 2021 είναι μια σημαντική χρονιά γιατί τέθηκαν οι στόχοι για να υπάρξει μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και ο ΤΙΤΑΝ έχει θέσει και αυτός συγκεκριμένα όρια τα οποία και θα ακολουθήσει σε αυτόν τον τομέα για να συμβάλλει σε όλη αυτή την προσπάθεια.
Για την κυκλική οικονομία ανέφερε ότι ακολουθείται η τακτική της κυκλικής προμήθειας υλικών, επέκτασης της διάρκειας ζωής των προϊόντων, ανάκτησης των υλικών ενέργειας αλλά και κοινής χρήσης των προϊόντων. Το 2020 η εταιρεία χρησιμοποίησε 300.000 τόνους βιομηχανικών υποπροιόντων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εναλλακτικές πρώτες ύλες. Επίσης πάνω από 100.000 τόνους χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικά καύσιμα. Τόνισε επίσης την υιοθέτηση της νοοτροπίας από όλες τις εταιρείες να μην κατευθύνεται τίποτα στη χωματερή και είναι κάτι που πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις δραστηριότητες στη χώρα μας.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Δημήτρη Περικλόπουλου
Νίκος Φαραντούρης, Χημικός Μηχανικός Coca – Cola 3Ε
Μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2040
Ο Νίκος Φαραντούρης,Χημικός Μηχανικός του EMΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνολογία Τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο Coca-Cola HBC Greece είπε ποιες είναι οι δράσεις της εταιρείας και οι στόχοι για το μέλλον.
«Είμαστε περήφανοι που στην Ελλάδα έχουμε τέσσερα παραγωγικά εργοστάσια και το 95% των προϊόντων που πωλούνται στην ελληνική αγορά, παράγονται στην Ελλάδα. Η εταιρεία παραδοσιακά ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη στα θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Η εταιρεία έχει χαρακτηριστεί ως η κορυφαία βιώσιμη αναψυκτικών και ποτών παγκοσμίως. Το κομμάτι περιβαλλοντική ευαισθησία ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Στα θέματα του περιβάλλοντος γίνονται τεκτονικές αλλαγές τις οποίες αρχίζουμε σαν πολίτες να τις αντιλαμβανόμαστε» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η εταιρεία αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε για μηδενικές εκπομπές CO2 σε όλη την αλυσίδα της μέχρι το έτος 2040.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με την υιοθέτηση ηλεκτρικής ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης εντείνεται η χρήση βιώσιμων συσκευασιών με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως το rPET.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Νίκου Φαραντούρη
Καλλιόπη Τσιβανάκη, Διευθύντρια ΟΚΩ, Δικτύων & Ειδικών Έργων ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
«Πόσιμο νερό για τους οδηγούς από τον αέρα!»
Η Καλλιόπη Τσιβανάκη, Διευθύντρια ΟΚΩ, Δικτύων & Ειδικών Έργων ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, σημείωσε ότι «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και απαιτεί άμεσες δράσεις από όλους μας. Σήμερα το στοίχημα για τις επιχειρήσεις είναι να πλαισιώνουν τις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας». Ακολούθως παρουσίασε ένα πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει η Ολυμπία Οδός. Η εταιρεία επιδίωξε με το έργο «Νερό από τον Αέρα» να αυξήσει την άνεση των ταξιδιωτών και να τους δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε φρέσκο πόσιμο νερό. Η Ολυμπία Οδός χρηματοδότησε και εγκατέστησε το 2020 στο πάρκινγκ του Πανοράματος Κιννέτας, στην Κακιά Σκάλα ένα ενεργειακά αυτόνομο σύστημα παραγωγής πόσιμου νερού από ατμοσφαιρικό αέρα. Ουσιαστικά παρέχεται καθαρό, φρέσκο και πόσιμο νερό δωρεάν στους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου. Η παραγωγή φθάνει τα δέκα λίτρα φρέσκου νερού την ημέρα. Το έργο έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.
«Είναι το μοναδικό έργο του είδους του στην Ελλάδα που χρησιμοποιήθηκε μια πρωτοποριακή τεχνολογία. Η υγρασία του αέρα απορροφάται από ειδικό υγροσκοπικό υλικό. Η ηλιακή ενέργεια προκαλεί την εξάτμιση της υγρασίας, οι υδρατμοί υγροποιούνται και έτσι συλλέγεται το νερό. Ακολούθως εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία για την βελτιστοποίηση της ποιότητάς του. Επίσης το νερό φιλτράρεται πριν διατεθεί για κατανάλωση. Το σύστημα παραγωγής είναι συνδεδεμένο με ειδική εφαρμογή για να παρακολουθούμε άμεσα τα αποθέματα» εξήγσε η κ. Τσιβανάκη.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κας Καλλιόπης Τσιβανάκης
Σπύρος Πανδής, Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών
«Αύξηση θερμοκρασίας»
O Σπύρος Πανδής, καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, ανέλυσε τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων και τον ρόλο τους στο φαινόμενο του Θερμοκηπίου, τονίζοντας ότι: «Σήμερα είμαστε κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από ότι ήμασταν πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση. Τα διάφορα σενάρια σε σχέση με τον μέλλον μας αναφέρουν ότι μέχρι το 2100 θα υπάρξει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το κακό σενάριο ή μόλις 1 βαθμό, σύμφωνα με το αισιόδοξο.»
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ του κ. Σπύρου Πανδή
Ελένη Τσινταβή, Φαρμακευτικές επιχειρήσεις Τσέτη
Ανακύκλωση στο 65%
Ακολούθησε η παρουσίαση της Ελένη Τσινταβή , που είναι Χημικός Μηχανικός,MSc , PhDc Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης στην εταιρεία Uni pharma Κλέων Τσέτης Pharmaceutical Laboratories S.A. Αναφέρθηκε στη δυναμική παρουσία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη στην κυκλική οικονομία και στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Στόχος της εταιρείας είναι το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 , τουλάχιστον το 65 % κατά βάρος του συνόλου των απορριμμάτων συσκευασίας να ανακυκλώνεται.
Δείτε σε video την ΟΜΙΛΙΑ της κας Ελένης Τσινταβή
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ