Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Στο ξεκίνημα του νέου χρόνου και μπροστά στον υπολογιστή προβληματίζομαι τι να προτάξω σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο ως απολογισμό της χρονιάς που αποχαιρετήσαμε . Μιας χρονιάς που οι περισσότεροι εύχονταν, από την αρχή της ακόμη να «τρέξει» όσο πιο γρήγορα γινόταν, μια ευχή επακόλουθο της πρωτόγνωρης πανδημίας φυσικά.
Πολλά τα μαύρα σύννεφα, αλλά και «στιγμές» που γεννούν αισιοδοξία
Στην όποια λοιπόν ιεράρχηση γεγονότων και καταστάσεων, που χαρακτήρισαν το 2021, η covid-19 και όσα τη συνοδεύουν έχουν κυρίαρχη θέση. Ορισμένες σύντομες διαπιστώσεις μας εδώ:
- Διαφορετικές οι εικόνες της αρχής και του τέλους του 2021.Χαμόγελα και πανηγυρικές φωνές για σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα και για την «πορεία ελευθερίας» από τους κορυφαίους εκπροσώπους μας στις αρχές του χρόνου ( με τα εμβολιασμένα μπράτσα τους σε κοινή θέα), κατήφεια, νέα συγκαλυμμένα lock down και κρούσματα σε ιλιγγιώδης αριθμούς στα τέλη του χρόνου.
- Ήξεις –αφίξεις σε συνέχειες τόσο από την επιστημονική μας κοινότητα και τους προβεβλημένους εκπροσώπους της, όσο και από τους ταγούς μας. Με έναν διαρκή προβληματισμό να διαχέεται όλο και πιο έντονα στην κοινωνία και ιδίως όσους βάζουν στη σειρά τις σκέψεις τους και πέραν του «επιτρεπόμενου» προβληματισμού από τους «επαγγελματίες» της ενημέρωσής μας, που συμπυκνώνεται στο ερώτημα: Στην υγειονομική κρίση και τις σχετικές αποφάσεις ποιος έχει το προβάδισμα η επιστήμη ή η πολιτική;
- Στο παραπάνω μάλιστα ερώτημα-δίλημμα (που παραπέμπει και στο γνωστό «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα») όλο και πιο πολλοί πολίτες προστίθενται στους προβληματιζόμενους για το ποιους ειδικούς θα κατατάξουν και με ποια κριτήρια στην πλευρά της επιστήμης. Όσους αναγορεύουν «αυθεντίες» τα συστημικά κανάλια και καταγράφουν ώρες στον «αέρα» τους ( κατά το κριτήριο των ωρών πτήσεων των πιλότων μας); Όσους ερευνούν και ψάχνουν με ειδικότητα και γνώσεις συναφείς με ιούς και επιδημίες; Όσους από αυτούς τους σχετικούς με την επιδημία ειδικούς έχουν αποδεχθεί τους όρους που θέτει το σύστημα για την αποδοχή τους και την φιλοξενία τους στους διάφορους διαύλους επικοινωνίας; Όσους τέλος κινούνται σε «αντισυστημική» βάση αρνούμενοι συνολικά ή μερικά τις κυρίαρχες για τη γέννηση και την εξάπλωση της πανδημίας απόψεις και τα διάφορα πρωτόκολλα αντιμετώπισής της;
- Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο τέλος του έτους να βρισκόμαστε σε σύγχυση και εντεινόμενη αβεβαιότητα. Στη χαραυγή του νέου έτους μάλιστα, με δυσκολία προφέρεται η λέξη αισιοδοξία και φυσικά δεν αφορά μόνο τα της πανδημίας
- Σχεδόν όλοι οι άλλοι τομείς της καθημερινότητας μας βρίσκονται σε κρίση υπό την πίεση της παρατεινόμενης πανδημίας. Η οικονομία, οι κοινωνικές δραστηριότητες, ο ελεύθερος χρόνος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του 2021 ήταν ( όπως και το 2020) υπό περιορισμό. Τα μικρά διαλείμματα (όπως αυτό του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες και λίγο το φθινόπωρο) δεν συνιστούν κανόνα και δεν διαλύουν την αβεβαιότητα.
- Στο χρόνο που ολοκληρώνεται απόψε πέραν της πανδημίας και όσα την ακολουθούν, σε αυτήν μας την πρώτη αναφορά θα προτάξουμε και ακόμη ορισμένα γεγονότα και καταστάσεις που τον χαρακτήρισαν:
- Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν διαχρονική σημασία όσα εξελίσσονται και δεν γίνονται ευρέως γνωστά στο εσωτερικό μιας διχασμένης Αμερικής, μετά από όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν του Προεδρικών εκλογών και την ανάδειξη του Μπάιντεν στη θέση του νέου Πλανητάρχη. Επίσης οι εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκφράζονται εκλογικά σε πολιτικό επίπεδο (κάτι που θα δούμε εντονότερα το 2022), ο διαρκώς και πιο παρεμβατικός ρόλος της Ρωσίας και βεβαίως της Κίνας, είναι θέματα που αξίζουν προσοχής.
- Το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτέλεσε και το 2021 κυρίαρχο θέμα στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις με την Ελλάδα στο κέντρο του.
- Η περιβαλλοντική κρίση ήταν και το 2021 έντονα παρούσα με ακραία φαινόμενα παντού στον κόσμο. Η χώρα βίωσε τις τεράστιες καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού αλλά και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Όλα δείχνουν ότι το φαινόμενο είναι μόνιμο αλλά οι πολιτικές που καλούνται να το αντιμετωπίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο φοβικές και πολυδιασπασμένες, με τις ανάγκες του σήμερα να επικυριαρχούν στην προοπτική του αύριο. ( Βέβαια και στο 2021 φάνηκε ότι το εφιαλτικό περιβαλλοντικό «αύριο» δεν απέχει πολύ από το σήμερα και πολύ σύντομα αυτό θα ταυτίζεται με το αύριο).
- Η ακραία φτώχεια επεκτείνεται παντού και στη χώρα μας και σε αυτήν εξαπλώνεται όλο και πιο έντονα η λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια. Ευρύτερα η ενεργειακή κρίση που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μόνιμη θέση στην επικαιρότητα, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη στο «μπουκέτο» των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε μαζικά πλέον ως κοινωνία.
- Σε όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε παρά να προσθέσουμε ως επακόλουθο την σημαντική πολιτιστική και κοινωνική υποχώρηση πολλών κατακτήσεων, που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί.
Στο ξεκίνημα όμως μια ακόμη χρονιάς και παρά τα πολλά μαύρα σύννεφα που περιγράφουμε παραπάνω, θέλουμε να καταλήξουμε με αισιοδοξία. Την αντλούμε μέσα από «στιγμές» που καταγράφουμε σε επιτυχίες της επιστήμης σε πολλούς τομείς στον τόπο μας, στις προσπάθειες νέων κυρίως ατόμων να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν στην παραγωγή (και ιδίως στις περιφέρειες της χώρας μας), σε επιτυχίες στον πολιτισμό και τον αθλητισμό και βεβαίως στην διαπίστωσή μας (και μέσα από τις κατά τόπους αναπτυξιακές δράσεις της εφημερίδας μας ) ότι παντού στη χώρα μας υπάρχουν σημαντικές υγιείς δυνάμεις- εκτός συνήθως πρωτοκόλλου- που αγωνίζονται και τραβούν μπροστά κόντρα στο ρεύμα.
Καλή χρονιά σε όλους
Η φωτογραφία του άρθρου είναι από τον ζωγραφικό πίνακα The Black Cloud, του Eugene Higgins, που βρίσκεται στο Smithsonian American Art Museum.
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ