Του Κωνσταντίνου Πουλά αν.καθηγητή Βιοχημείας στο Τμ. Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών
Eπειδή κυκλοφορούν φήμες, ολοένα και αυξανόμενης έντασης, για επερχόμενα περιοριστικά μέτρα (Lockdown) υπενθυμίζουμε μια παλαιότερη αλλά πάντα επίκαιρη δημοσίευση:
«Βελτιωμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19: Lockdowns εναντίον σε πρωτοβάθμια και κοινοτική υγειονομική περίθαλψη»
που υπογράφεται από τους εξής επιστήμονες:
Konstantinos Farsalinos,
Konstantinos Poulas
Dimitrios Kouretas
Apostolos Vantarakis
Μιχάλης Λεοτσινίδης
Dimitrios Kouvelas
Έπος του Λυκόφωτος
Ρόναλντ Κόστοφ
Grigorios T Gerotziafas
Μιχαήλ Ν Αντωνίου
Ρικάρντο Πολόσα
Anastastia Barbouni
Vassilik είναι το καλύτερο για σένα
Θεόδωρος Β Γιαννούχος
Παντελής Γ Μπάγκος
Γιώργος Λαζόπουλος
Μπόρις Ν Ιζότοφ
Victor A Tutelyan
Μάικλ Άσνερ
Τόμας Χάρτουνγκ
Χέδερ Μ Γουάλας
Φέλιξ Καρβάλιο
Χοσέ Λ Κυριακή
Αριστείδης Τσατσάκης
και στην οποία περιγράφονται οι καταστρεπτικές συνέπειες αυτών των μέτρων.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Οι στρατηγικές άμβλυνσης της πανδημίας COVID-19 βασίζονται κυρίως στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και στην ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, πολλές χώρες στην Ευρώπη και αλλού εφάρμοσαν αυστηρά, οριζόντια lockdowns εξαιτίας της εκτεταμένης ιογενούς εξάπλωσης στην κοινότητα η οποία αμφισβητεί την ικανότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, τα αυστηρά lockdowns έχουν διάφορες αθέλητες δυσμενείς κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, και δεν έχουν εξεταστεί σε μοντέλα που εξετάζουν τις συνέπειες των διαφόρων μέτρων άμβλυνσης. Σε αντίθεση με τα κοινά προτεινόμενα, το δίλημμα δεν έχει να κάνει με την υγεία εναντίον του πλούτου, επειδή η οικονομική καταστροφή των μακράς διάρκειας lockdowns θα έχει σίγουρα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία στον πληθυσμό. Επιπλέον, δεν μπορούν να δώσουν μια διαρκή λύση στον περιορισμό της πανδημίας, ενδεχομένως να καταλήξει σε έναν φαύλο κύκλο συνεχόμενων lockdown με ενδιάμεσα διαλείμματα. Η ετοιμότητα των νοσοκομείων υπήρξε η κύρια στρατηγική που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις. Ωστόσο, ένα μεγάλο χαρακτηριστικό της πανδημίας COVID-19 είναι η ταχεία ιογενής μετάδοση σε πληθυσμούς χωρίς ανοσία. Έτσι, ακόμη και το καλύτερο νοσοκομειακό σύστημα δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στη ζήτηση. Η πρωτοβάθμια, η κοινότητα και η οικιακή φροντίδα είναι οι μόνες βιώσιμες στρατηγικές που θα μπορούσαν να επιτύχουν τον στόχο της άμβλυνσης της πανδημίας. Παρουσιάζουμε το παράδειγμα της Ελλάδας, μιας χώρας που ακολούθησε στρατηγική επικεντρωμένη στην ετοιμότητα των νοσοκομείων αλλά απέτυχε να ενισχύσει την πρωτοβάθμια και κοινοτική περίθαλψη. Αυτό, μαζί με τα στρατηγικά λάθη στην επιδημιολογική επιτήρηση, είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εφαρμόσει ένα δεύτερο αυστηρό, οριζόντιο lockdown και να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων COVID-19 στην Ευρώπη κατά το δεύτερο κύμα. Παρέχουμε συστάσεις για μέτρα που θα επαναφέρουν την πρωτοβάθμια και κοινοτική περίθαλψη στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης δημόσιας υγείας προστατεύοντας τα νοσοκομεία από άσκοπες εισαγωγές, παρέχοντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας πρόληψης σε σχέση με τον COVID-19 και τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού μέσω της αντιμετώπισης μη COVID-19 παθήσεων. Αυτό, μαζί με πιο επιλεκτικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (αντί για οριζόντια lockdown), αντιπροσωπεύει τη μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον μετριασμό της πανδημίας COVID-19.
#pgnews
#ΑΠΟΨΕΙΣ