Με αφορμή όλα όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων, αλλά και για το έργο του τραίνου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Νίκος Παπαδημάτος δήλωσε τα εξής:
«Η Δημοτική αρχή αποτύπωσε για μια ακόμη φορά το μεγάλο της έλλειμμα σε μια σειρά ζητημάτων.
Καταρχήν, δεν είναι δυνατόν να έρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μην γνωρίζουμε τι χαλάσαμε τον προηγούμενο χρόνο. Αποτελεί σοβαρότατη αστοχία να μην ξέρει κανείς τι ακριβώς δαπανήθηκε το 2021 από τα 89 εκατομμύρια του Προγράμματος.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το θέμα του Θαλασσίου Μετώπου ειλικρινά εύχομαι να μην υπάρχει με χειρουργικό τρόπο μια μεθόδευση ο μελετητής που θα ολοκληρώσει τη μελέτη να είναι αυτομάτως κι αυτός που θα πάρει την εκτέλεση του έργου.
Και τρίτον, για το θέμα του Τραίνου, θυμίζω ότι είχαμε πάει στην Αθήνα και είχαμε ακούσει και τότε ότι το έργο δεν είναι υπόγειο. Οπου και να σκάψει κανείς από τις εκβολές του Μειλίχου και του Χάραδρου και κατά μήκος της παραλίας, στο 1.60μ. υπάρχει νερό! Οπότε όταν χρειαστεί να σκάψεις 18 μέτρα βάθος για να περάσει το τραίνο, τότε αυτόματα το έργο δεν είναι υπόγειο, αλλά υποθαλάσσιο. Το πρόβλημα, λοιπόν, υπήρχε, το τραίνο είναι υποθαλάσσιο από τον Αη Διονύση για μην πω από την Αγυιά, μέχρι τον Αγιο Ανδρεα. Ηταν κάτι εξ αρχής δεδομένο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα χρήματα που δικαιούμαστε και πρέπει να αξιοποιήσουμε έχω να πω ότι ένας Δήμος ζητά, διεκδικεί και απαιτεί, αλλά δεν επαιτεί. Δυστυχώς ο Δήμος της Πάτρας είναι ένας μεγάλος επαίτης. Ολο δεν του δίνουν χρήματα και όλοι πρέπει εμείς εκ των ενόντων να βρίσκουμε χρήματα. Ολο ζητάμε εμείς οι καημένοι και οι φουκαράδες και κανείς δεν μας δίνει τίποτα.
Οι αριθμοί είναι ξεκάθαρα.
Τα χρήματα του Τεχνικού Προγράμματος το 2014 ήταν 104 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2015 έπεσαν στα 16 εκ., το 2016 πήγαν στα 28 εκ., το 2017 στα 27 εκ., το 2018 ανέβηκαν στα 30 εκ., το 2019 εκτοξεύθηκαν πάλι στα 90 εκ., το 2020 ήταν 88 εκ. και το 2022 είναι περίπου 89 εκ.
Γιατί κύριοι από τα 104 εκ. πέσαμε στα 27 εκ.; Δεν μας δίνανε χρήματα; Ή μήπως δεν διεκδικούσαμε ;
Με 9 υπογραφές της Δημοτικής Αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων φαίνεται ότι τα 70 εκ. αποτελούν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις δημόσιων φορέων.
Το ποσό που απορροφήθηκε το 2021 είναι πολύ μικρό. Η απορρόφηση έπρεπε να είναι ένα ποσό ικανοποιητικό και φοβάμαι, επειδή δεν μας το λέτε, ότι είναι μικρότερο.
Μην κλαίγεστε σαν τις χήρες!
Λεφτά σας δίνουν, όμως είστε και ανίκανοι να τα πάρετε και ανίκανοι για να τα χρησιμοποιήσετε. Ομολογήστε επιτέλους την αλήθεια: Δεν κάνετε τίποτα απολύτως για να έρθει φρέσκο χρήμα στον Δήμο. Από απλά πραγματάκια μέχρι πιο σύνθετα, έχετε μείνει πίσω από τις εξελίξεις. Από το να φτιαχτούν μπρελόκ για το Καρναβάλι, μέχρι να γίνει μια μελέτη για το πώς θα αξιοποιήσουμε την περιοχή στο Φράγμα Πείρου-Παραπείρου. Από το να φτιάξουμε π.χ. ένα εργοστάσιο εμφιαλώσεως νερού από την Πάτρα μας, μέχρι να αξιοποιήσουμε το Θαλάσσιο Μέτωπά μας με μαρίνες που θα υποδεχθούν τις 45.000 σκάφη που περνούν κάθε χρόνο τη διώρυγα του Ισθμού αλλά δεν ελλιμενίζονται δυστυχώς στην πόλη μας.
Στερείστε διορατικότητας και φαντασίας. Που είναι τα δημοτικά πάρκινγκ; Που είναι τα διεθνή συνέδρια με την συνδρομή του Πανεπιστημίου μας και Πανεπιστημίων του εξωτερικού; Ολα αυτά κύριοι της Δημοτικής Αρχής θα φέρουν φρέσκο χρήμα, αλλά για να τα κάνεις χρειάζεται φαντασία, βούληση και να είσαι και ιδεολογικά κινούμενος προς αυτήν την κατεύθυνση. Δυστυχώς εσείς έχετε μείνει σε άλλες εποχές και σε αναχρονισμούς που τους έχει απορρίψει η ίδια η ζωή και η Ιστορία.
Κλείνοντας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε επιτέλους πως η Πάτρα θέλει φρέσκο χρήμα και μια Δημοτική Αρχή που να λειτουργεί ιδεολογικά και φιλοσοφικά προς αυτήν κατεύθυνση. Η απορρόφηση μένει πίσω λόγω ανικανότητας και έλλειψης βούλησης. Δυστυχώς, 10άδες εκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί από την απραξία της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Ηρθε η ώρα να το αλλάξουμε!».
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε, μεταξύ άλλων, και την εξής παρέμβαση ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Θόδωρος Ξυλιάς: «Όταν η Δημοτική Αρχή αναφέρεται στις περικοπές που έχουν γίνει από το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια και στο ότι στην Πάτρα θα πρέπει να αποδοθούν 90 εκ. από τα οποία σήμερα λαμβάνει μόνον 25 εκ., αποκρύπτει σκοπίμως ότι μπορεί να λαμβάνει παραπάνω από 65 εκ. κάθε χρόνο για έργα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και άλλες κρατικές χρηματοδοτήσεις, δυνατότητα που δεν είχε η τοπική αυτοδιοίκηση πριν το 2010 στο βαθμό που έχει σήμερα. Φυσικά οι περικοπές που έχουν γίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός και θα πρέπει να αποδοθούν».