Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση λόγω των συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Δεν χωρά αμφιβολία ότι έχουμε μπει σε μια ειδική κατάσταση, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. H κοινωνία οφείλει να μπει σε μια μορφή καραντίνας για να εμποδίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η καθημερινότητα αλλάζει δραματικά, η οικονομία πλήττεται, οι εργασιακές σχέσεις θα επιχειρήσουν να αλλάξουν κι αυτές. Θα φανεί δυστυχώς δραματικά πόσο τραγική ήταν η υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών και του τομέα της Υγείας και των περικοπών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και πως ο χτυπημένος δημόσιος τομέας είναι αναγκαίος. Όπως και να έχει όμως, πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με το τετράπτυχο «ψυχραιμία – σεβασμός – αλληλεγγύη – παιδαγωγική».
Μετά την κήρυξη της πανδημίας από τον Π.Ο.Υ. για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, το Υπ. Παιδείας θέλει να πειραματιστεί «εθελοντικά» με τηλεδιασκέψεις και τηλεμαθήματα χωρίς τυπική διαδικαστική εγκύκλιο, αλλά προφορικά με τηλέφωνα, όπως σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, ώστε ν’ αρχίσουν την Δευτέρα 16.03.2020. Θέλει να προλάβει την άποψη των εκπαιδευτικών συνδικάτων, και να πιάσει εξ απήνης μαθητές και εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στη Γ΄ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού.
Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, θεωρεί ότι το Υπουργείο οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του την αγωνία των μαθητών (ειδικά της Γ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ), το άγχος της επιβίωσης πολλών γονιών με το πάγωμα της οικονομίας που επιφέρει το απρόσμενο γεγονός της πανδημίας που ακόμα δεν έχει κορυφωθεί, αλλά και τις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές παρενέργειες των τηλε-πειραματισμών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.Η απουσία υποδομών, επιμόρφωσης, μαθησιακού υλικού, υπολογιστών και σύνδεσης ίντερνετ σε όλα τα σπίτια των μαθητών, από την αρχή καθιστά το πείραμα προβληματικό. Αν έστω κι ένας μαθητής δεν μπορεί να έχει τις ίδιες ευκαιρίες μάθησης με όλους τους άλλους, δεν μπορεί να συζητάμε σοβαρά για τηλε-μαθήματα.
Το σημαντικότερο μειονέκτημα της τηλε-εκπαίδευσης είναι η υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η συνύπαρξη κατά κανόνα 20-25 μαθητών με τον δάσκαλο/καθηγητή στην τάξη (πλην των μικρών Λυκείων), γεννάει κάτι πολύ πιο πλούσιο και ποιοτικό για όλους τους εμπλεκόμενους. Απορίες, κατάκτηση της γνώσης, αλληλεπίδραση, αλληλοβοήθεια μεταξύ των μαθητών, παραστατικότητα στη διδασκαλία, φυσική/σωματική προσέγγιση, χίλια δυο πράγματα που μόνο σε φυσικό περιβάλλον μπορούν να λειτουργήσουν. Επιπλέον είναι αρκετά πιο υποβαθμισμένη εκπαιδευτικά, η διαδικασία παρακολούθησης βιντεοσκοπημένων μαθημάτων με συμπλήρωση ερωτηματολογίων στο τέλος για έλεγχο της κατανόησης, κλπ.
Σε καμία περίπτωση η τηλε-εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ζωντανό σχολείο.
Με βάση τα προηγούμενα το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί το Υπουργείο άμεσα να προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης των μαθητών και των οικογενειών τους.
1) Για τους μαθητές της Γ ΓΕΛ_ΕΠΑΛ να ανακοινώσει τώρα την μείωση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων, όποτε αυτές γίνουν. Δεν γίνεται ανεκτή καμία σκέψη για συνέχιση της ύλης μέσω τηλε-μαθημάτων.
2) Για τις υπόλοιπες τάξεις να αναστείλει για τη φετινή χρονιά τις παντός είδους γραπτές εξετάσεις όλων των τύπων σχολείων (γραπτά υποχρεωτικά διαγωνίσματα και γραπτές δοκιμασίες στο τέλος της χρονιάς). Έτσι θα μειώσει το ήδη υπαρκτό άγχος όλης της σχολικής κοινότητας.
Έχοντας σε κάθε περίπτωση μαθητοκεντρική προσέγγιση, διαβεβαιώνουμε ότι οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί της τάξης είναι εδώ για να στηριχθούν οι μαθητές, οι γονείς και η δοκιμαζόμενη κοινωνία γενικότερα. Κάτω από αυτό το πρίσμα δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να στηριχτεί το δημόσιο σχολείο και ο ρόλος του.