Οι προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την απόφαση αξιοποίησης των οικονομικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην χώρα μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις παραχωρήσεις για έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων και στη Δυτική Ελλάδα και, ειδικότερα, στο Κατάκολο.
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, στο Κατάκολο υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου στην θάλασσα, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 1 δισεκ. κυβικά μέτρα, ενώ βιογενές φυσικό αέριο έχει διαπιστωθεί και στη στεριά μέσω γεωτρήσεων που έχουν διενεργηθεί. Το θαλάσσιο κοίτασμα ασφαλώς δεν είναι ένα μέγεθος που θα αλλάξει τον χάρτη της χώρας, η οποία μόνο το 2021 κατανάλωσε περί τα 6,5 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία εισήχθησαν σε ποσοστό 100% με κάτι λιγότερο από τις μισές ποσότητες να προέρχονται από την Ρωσία. Ωστόσο, είναι σαφές ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μιας τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού τόσο του αγροτικού τομέα (λ.χ. τα θερμοκήπια της Ηλείας) όσο και του αστικού ιστού (ειδικά σε μεγάλους καταναλωτές ενέργειας όπως λ.χ. το Νοσοκομείο του Πύργου), η οποία σαφώς θα απολαμβάνει ανταγωνιστικών τιμών αφού θα έχει ως βάση ενέργεια που θα παράγεται τοπικά.
Υπό το πρίσμα της στροφής της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, η Energean αναμένεται να προχωρήσει στην επικαιροποίηση του σχεδίου ανάπτυξης για το Κατάκολο και στην κατάθεσή του προς τις αρμόδιες αρχές προς έγκριση. Η ίδια εταιρεία θα επαναξιολογήσει την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, όπου έχει διενεργήσει σεισμική έρευνα από το 2019. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις του Κυπαρισσιακού και του Ιονίου και, προφανώς, η ερμηνεία των δεδομένων θα γίνει με γνώμονα τον εντοπισμό στόχων φυσικού αερίου προς έρευνα και αξιοποίηση.
Αρμόδια εταιρική πηγή που ρωτήθηκε από την “Π” χαρακτήρισε ως πολύ θετική την δήλωση του πρωθυπουργού, τόνισε όμως τη σημασία να εναρμονιστεί προς τη στρατηγική αυτή συνολικά η διοικητική αλυσίδα, από τις αρμόδιες αρχές του Δημοσίου μέχρι τα τοπικά διοικητικά όργανα, ώστε να μην παρατηρηθούν και πάλι οι τεράστιες καθυστερήσεις και τα πρωτοφανή γραφειοκρατικά προσκόμματα που έχουν οδηγήσει σε στασιμότητα ετών τον συγκεκριμένο τομέα. “Ο στόχος να καταστεί η χώρα μας κάποια στιγμή ενεργειακα αυτάρκης είναι εθνικός και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπισθεί και η προσπάθεια αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς αυτή αποτελεί βασικό πυλώνα του” επισημάνθηκε με νόημα.
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ