Σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από έρευνα που έγινε, στην καρδιά της Τζωρτζίνας στην πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας ,η τροπονίνη είναι αυξημένη στο 418 από 15. Σε αναμονή και για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων από το εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν σταλεί.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΠΟΝΙΝΗ (Πηγή:wikipedia)
Η τροπονίνη ή σύμπλεγμα τροπονίνης είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών ( τροπονίνης C, τροπονίνης I και τροπονίνης T ) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μύς . Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών Ι και Τ χρησιμοποιούνται εκτενώς ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου . Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και η ευαισθησία αυτής της μέτρησης είναι χαμηλή.
Λειτουργία
Η τροπονίνη συνδέεται με την πρωτεΐνη τροπομυοσίνη και βρίσκεται στην αυλάκωση μεταξύ των νηματίων ακτίνης στον μυϊκό ιστό. Σε χαλαρό μυ, η τροπομυοσίνη μπλοκάρει τη θέση προσκόλλησης για τη γέφυρα μυοσίνης, αποτρέποντας έτσι τη συστολή. Όταν το μυϊκό κύτταρο διεγείρεται να συστέλλεται από ένα δυναμικό δράσης, τα κανάλια ασβεστίου ανοίγουν στη σαρκοπλασματική μεμβράνη και απελευθερώνουν ασβέστιο στο σαρκοπλάσμα. Τμήμα από αυτό το ασβέστιο προσκολλάται στην τροπονίνη, η οποία την προκαλεί αλλαγή στο σχήμα, εκθέτοντας θέσεις δέσμευσης για μυοσίνη (ενεργές θέσεις) στα νημάτια ακτίνης . Η δέσμευση της μυοσίνης στην ακτίνη προκαλεί σχηματισμό διασταυρούμενης γέφυρας και αρχίζει η συστολή του μυός. Η τροπονίνη βρίσκεται τόσο στους σκελετικούς μυς όσο και στον καρδιακό μυ, αλλά οι συγκεκριμένες εκδοχές της τροπονίνης διαφέρουν μεταξύ των τύπων μυών. Η κύρια διαφορά είναι ότι η υπομονάδα TnC της τροπονίνης στον σκελετικό μυ έχει τέσσερις θέσεις δέσμευσης ιόντων ασβεστίου, ενώ στον καρδιακό μυ υπάρχουν μόνο τρεις. Η πραγματική ποσότητα ασβεστίου που συνδέεται με την τροπονίνη δεν έχει καθοριστεί οριστικά.
Φυσιολογία
Και στον καρδιακό και στους σκελετικούς μυς, η παραγωγή μυϊκής δύναμης ελέγχεται κυρίως από αλλαγές στη συγκέντρωση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου. Γενικά, όταν το ασβέστιο αυξάνεται, οι μύες συστέλλονται και, όταν το ασβέστιο μειώνεται, οι μύες χαλαρώνουν.
Η τροπονίνη είναι συστατικό λεπτών ινιδίων (μαζί με την ακτίνη και την τροπομυοσίνη) και είναι το πρωτεϊνικό σύμπλοκο στο οποίο δεσμεύεται το ασβέστιο για να προκαλέσει την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Η τροπονίνη αποτελείται από τρεις υπομονάδες, TnC, TnI και TnT, η καθεμία από τις οποίες παίζει ρόλο στη ρύθμιση ισχύος του μυός. Υπό ηρεμία ενδοκυτταρικών επιπέδων ασβεστίου, η τροπομυοσίνη καλύπτει τις δραστικές θέσεις στην ακτίνη με τις οποίες συνδέεται η μυοσίνη (μοριακός κινητήρας οργανωμένος σε πυκνά μυϊκά νημάτια) προκειμένου να δημιουργηθεί δύναμη. Όταν το ασβέστιο δεσμεύεται σε συγκεκριμένες θέσεις στον τομέα Ν του TnC, συμβαίνει μια σειρά δομικών αλλαγών πρωτεϊνών έτσι ώστε η τροπομυοσίνη να απομακρύνεται από τις θέσεις δέσμευσης μυοσίνης στην ακτίνη, επιτρέποντας στη μυοσίνη να προσκολληθεί στο νημάτιο και να παραγάγει δύναμη και να συντομεύσει το σαρκομερές .
Μεμονωμένες υπομονάδες εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες:
- Η τροπονίνη C δεσμεύεται στα ιόντα ασβεστίου για να παράγει μια διαμορφωτική αλλαγή στο TnI
- Η τροπονίνη T δεσμεύεται με την τροπομυοσίνη, ενώνοντας τα για να σχηματίσει ένα σύμπλοκο τροπονίνης-τροπομυοσίνης
- Η τροπονίνη I δεσμεύεται στην ακτίνη σε λεπτά μυοϊνίδια για να συγκρατεί το σύμπλεγμα ακτίνης-τροπομυοσνίνης στη θέση του
Τι αναφέρει ο ιατροδικαστης Λέων για την τροπονίνη
«Η ουσία τροπονίνη είναι ένα ειδικό καρδιακό ένζυμο που αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ισχαιμίας, δηλαδή απώλειας οξυγόνου από την καρδιά. Προφανώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Αν μιλούσαμε για έναν πολύ μεγάλο άνθρωπο που είχε αγγεία στεφανιαία που ήταν αποφραγμένα, θα μιλάγαμε για ένα εν εξελίξει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εάν μιλάμε για αυξημένη τροπονίνη σε έναν ασθενή που έχει πάρα πολύ καλά αγγεία, θα πρέπει να βρούμε το αίτιο», εξήγησε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων.
«Είμαι βέβαιος ότι οι γιατροί θα έχουν σίγουρα αρκετά πλούσιο υλικό, εάν υπάρχει ένα τόσο εκκωφαντικό εύρημα σίγουρα θα το έχουν διερευνήσει. Και εδώ έχουμε το ευτύχημα ότι υπάρχει ένας καταγραφέας/απινιδωτής/βηματοδότης της πλήρους καρδιακής λειτουργίας του παιδιού», πρόσθεσε ο ιατροδικαστής.
«Εάν υπάρχει δομικό πρόβλημα στην καρδιά θα έχει βρεθεί σίγουρα στην ιστολογική εξέταση η οποία έχει γίνει. Άρα από εκεί θα έχουμε βέβαιη απάντηση, εκτός των άλλων, αν το παιδί είχε καρδιακό πρόβλημα ή όχι. Για να έχουν βάλει απινιδωτή στο παιδί, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλήρη εικόνα του καρδιαγγειακού του συστήματος.
Βέβαια, μια ισχαιμία του μυοκαρδίου που μπορεί να σημαίνει λιγότερο οξυγόνο για το μυοκάρδιο, γιατί όταν μειώνουμε το οξυγόνο μας, – για οποιοδήποτε λόγο, όχι μόνο σε ασφυκτικό θάνατο – τα πρώτα όργανα που επηρεάζονται είναι τα ζωτικά όργανα, ο εγκέφαλος και η καρδιά. Άρα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε γιατί έχει γίνει η εγκεφαλοπάθεια στο παιδί, δηλαδή το πρώτο επεισόδιο».
#pgnews
#ΚΟΙΝΩΝΙΑ
# ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ