Ένα χρόνο μετά τον σεισμό του Δαμασίου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ερευνών του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Δήμο Ελασσόνας:
Στις 3 και 4 Μαρτίου του 2021 η περιοχή της ΒΔ Θεσσαλίας επλήγη από τον ισχυρό σεισμό του Δαμασίου. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να πληγούν πολλές κοινότητες εντός των διοικητικών ορίων του ιστορικού Δήμου Ελασσόνας. Ο σεισμός αυτός εξελίχθηκε σε μια μακρά μετασεισμική ακολουθία που διήρκεσε σχεδόν έναν χρόνο, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές εντός της επικεντρικής περιοχής και έντονη κοινωνική ανησυχία στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.
Οι Καθηγητές κκ. Ιωάννης Κουκουβέλας και Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών μετέβησαν στο πεδίο αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού και πολλές φορές κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και, χρησιμοποιώντας κάθε ενδεδειγμένη γεωλογική μεθοδολογία, κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:
- Προσδιορίσθηκε ως εστία των σεισμών ένα ρήγμα που δεν είχε ως τότε μελετηθεί και για το οποίο δεν υπήρχαν ιστορικές μαρτυρίες και απουσίαζαν οι προφανείς ενδείξεις ενεργής σεισμικότητας.
- Η ολίσθηση του σεισμού υπολογίστηκε στα 20 εκατοστά, ενώ ο ρυθμός ολίσθησης του ρήγματος είναι της τάξης του 0.1 χιλιοστού / έτος.
- Ο χρόνος που είχε παρέλθει από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό εκτιμήθηκε σε περίπου 2.000 χρόνια.
- Κατά συνέπεια δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ισχυρής σεισμικής διέγερσης στο ίδιο ρήγμα.
Για την ολοκλήρωση της έρευνας αυτής σημαντική ήταν η αρωγή του Δήμου Ελασσόνας. Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάσθηκαν την 26/03/2022 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελασσόνας. Η ευρεία συμμετοχή στην παρουσίαση αλλά και οι ερωτήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε έδειξε το εκτεταμένο ενδιαφέρον των κατοίκων στην αποσαφήνιση θεμάτων σχετικών με την αντιμετώπιση των σεισμών.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ