Μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη από άποψη παραγωγής προμηνύεται για την Δυτική Αχαΐα στον τομέα καλλιέργειας της πατάτας. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με τις πιέσεις στις τιμές που δέχεται το συγκεκριμένο προϊόν από χώρες του εξωτερικού, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους παραγωγούς. Οι τιμές παραγωγούς στις πατάτες θερμοκηπίου κατρακυλούν στα 25 με 30 λεπτά το κιλό στο χωράφι, τιμή που οριακά μπορεί να καλύψει το κόστος παραγωγής. Σημειωτέον ότι πριν από δύο χρόνια η τιμή πώλησης στο χωράφι ξεκινούσε στα 35 λεπτά το κιλό. Πλέον το ψυχολογικό επίπεδο πώλησης έπεσε κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό και όλα δείχνουν ότι και τη φετινή χρονιά θα υπάρξουν απώλειες. Όσο για το περιθώριο κέρδους, οι καλλιεργητές το έχουν ξεχάσει και επιδιώκουν να κερδίσουν την παρτίδα καλύπτοντας οριακά την παραγωγή τους, επιδιώκοντας τουλάχιστον να μην υποστούν περαιτέρω ζημιά.
Οι εξαγώγιμες ποσότητες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω και της αδυναμίας των παραγωγών να συνεργαστούν μεταξύ τους και να επιδιώξουν να κτυπήσουν τις πόρτες μεγάλων αγορών του εξωτερικού.
O Κώστας Ταπεινός, αντιδήμαρχος του Δήμου Δυτ. Αχαΐας, με καταγωγή από το Λάππα, περιοχή που παράγει κατ’ εξοχήν πατάτες, αναφέρει στο Σ.Ε. ότι:
« Η καλλιέργεια ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Πέρυσι ήταν χάλια τα πράγματα. Η νέα σεζόν ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Όσοι έχουν βγάλει είναι από θερμοκήπια και μόνο. Είναι ελάχιστοι όμως οι παραγωγοί που βγάζουν από θερμοκήπια. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες. Εάν γίνουν εισαγωγές από το εξωτερικό, τότε η τιμή θα πέσει. Δυστυχώς γίνονται εισαγωγές από Αίγυπτο και Κύπρο, οπότε θα έχουμε θέμα».
Όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Κατριμπούζας, γεωπόνος με ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, «η παραγωγή δεν είναι καλή. Η τιμή της είναι χαμηλή και ξεκινάει από τα 25 μέχρι και 30 λεπτά. Η χρονιά δεν είναι καλή γιατί η τιμή είναι χαμηλή. Υπάρχουν πατάτες εισαγωγής από την Αίγυπτο στα 25 με 27 λεπτά. Ο καιρός ακόμα δεν έχουμε εικόνα εάν θα είναι σύμμαχος για τους παραγωγούς. Οι πρώτες παρτίδες πατάτας βγαίνουν από τα θερμοκήπια και σίγουρα δεν επηρεάζονται τόσο άμεσα από τις καιρικές συνθήκες όσο οι υπαίθριες πατάτες. Τα πρώτα μηνύματα για τη χρονιά είναι ότι δεν θα είναι καλή. Χαμηλές τιμές που συμπιέζονται ακόμη περισσότερο, είναι αυτό που δείχνει η αγορά. Τέλος Απρίλη με Μάιο θα περιμένουμε για τις υπαίθριες, οπότε θα αποκτήσουμε ακόμη πιο σαφή εικόνα της παραγωγής. Όμως δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».
Η αγορά και τα σούπερ μάρκετ έχουν κατακλυστεί από πατάτα της Αιγύπτου που έχει φέτος παραγωγή ρεκόρ. Μεγάλες ποσότητες συλλέγονται από τα χωράφια της Δυτικής Αχαΐας αλλά και της Ηλείας με «ανοικτές τιμές», δηλαδή με καθορισμό ανάλογα με την ζήτηση. Σε ένα μήνα εκτιμάται ότι θα αρχίσει να βγαίνει στην αγορά η πατάτα από τα θερμοκήπια και στη συνέχεια οι μεγάλες υπαίθριες παραγωγές από ι Μεσσηνία. Αν συνεχιστούν οι αθρόες εισαγωγές τότε η εικόνα θα γίνει πολύ άσχημη για τους πατατοπαραγωγούς. Παράλληλα το γεγονός ότι έχει καταγραφεί πανδημία εξαιτίας του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει σοβαρά ζητήματα στη διακίνηση του προϊόντος. Οι δυσκολίες στην αγορά είναι μεγάλες για όσο διάστημα θα υπάρξουν οι δυσλειτουργίες εξαιτίας των αναγκαστικών μέτρων περιορισμού που έχουν ληφθεί.
Την ίδια ώρα έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος της πρώτης ύλης, δηλαδή του πατατόσπορου. Εκείνο που παρατηρείται είναι μια αύξηση τις τιμής της τάξεως του 30%. Ο πατατόσπορος της ποικιλίας Σπούντα Α, ποιότητας Α, κόστιζε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ένα ευρώ το κιλό, για να φθάσει στα 1,30 ευρώ το κιλό. Επίσης η Β ποιότητα της ίδιας ποικιλίας κόστιζε 80 λεπτά το κιλό και πλέον η τιμή της έχει εδραιωθεί στο ένα ευρώ το κιλό.
Μιχάλης Κατρίνης: « Κάντε επιτέλους κάτι για τις ελληνοποιήσεις»
Σε σχέση με την παραγωγή πατάτας, η Δυτική Αχαΐα αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες σε αυτό τον τομέα και αποτελεί βαρόμετρο για την περαιτέρω διαμόρφωση των τιμών. Το μεγάλο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση οι παραγωγοί, πέρα από τη συμπίεση των τιμών, είναι οι ελληνοποιήσεις.
Δηλαδή η εισαγωγή παρτίδων πατάτας από το εξωτερικό, οι οποίες βαφτίζονται ελληνικές. Η ποιότητά τους είναι αμφίβολη και οι επιτήδειοι που προχωρούν στις ελληνοποιήσεις γνωρίζουν άριστες τεχνικές για να παραπλανούν τους καταναλωτές.
Το ζήτημα έχει τεθεί κατά καιρούς στην εκάστοτε περιφερειακή αρχή, που λάμβανε αποσπασματικά μέτρα. Είναι έντονο δε στην περιοχή της Ηλείας, περιοχή που επίσης διαμορφώνει την τιμή πώλησης του προϊόντος.
To θέμα της λήψης μέτρων προστασίας παραγωγών και καταναλωτών από τις «ελληνοποιήσεις» και τη ανεξέλεγκτη διακίνηση ξένης πατάτας καλλιεργημένης με απαγορευμένα στην ΕΕ φυτοφάρμακα φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ της Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι χιλιάδες τόνοι πατάτας προερχόμενης από τρίτες χώρες και κυρίως από την Αίγυπτο εισέρχονται στην ελληνική αγορά και προκαλούν προβλήματα τόσο στους Έλληνες παραγωγούς, όσο και στους καταναλωτές.
Επικαλούμενος τις καταγγελίες των καταναλωτών αναφέρει ότι για την καλλιέργεια της πατάτας σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί ως επικίνδυνα εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας και γενικότερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εισαγόμενες πατάτες εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, οι καταναλωτές αφενός δεν γνωρίζουν τις συνθήκες καλλιέργειας στις τρίτες χώρες όταν κάνουν την επιλογή τους, αφετέρου δεν γνωρίζουν, πολύ συχνά, ούτε και την πραγματική προέλευση του προϊόντος που αγοράζουν, λόγω των παράνομων «ελληνοποιήσεων».
Ταυτόχρονα, μεταφέροντας την εμπειρία των παραγωγών από την υπόθεση των παράνομων «ελληνοποιήσεων», τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραπλανηθούν τα ελεγκτικά κλιμάκια όταν, για παράδειγμα, επιχειρούν να προβούν σε εξέταση των παραστατικών στοιχείων που συνοδεύουν τα πωλούμενα προϊόντα, αφού συχνά ένα παραστατικό που αντιστοιχεί σε μία ποσότητα ελληνικού προϊόντος χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό για δεκαπλάσια ποσότητα εισαγόμενου.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει η ακολουθούμενη μεθοδολογία και να υπάρχουν έλεγχοι καθ’ όλα τα στάδια της διακίνησης ενός προϊόντος «από το χωράφι στο ράφι», δηλαδή από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.
Ο βουλευτής προσθέτει, επίσης, ότι ο υγειονομικός έλεγχος, μέσω του οποίου θα ανιχνεύεται η παρουσία υπολειμμάτων παράνομων φυτοφαρμάκων που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται σε τρίτες χώρες, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην ταυτοποίηση της προέλευσης των προϊόντων, σύμφωνα με την άποψη των παραγωγών.
Τέλος, αφού υπογραμμίζει ότι εκείνοι που αποκομίζουν τεράστια κέρδη εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών είναι ελάχιστοι μεγαλοεισαγωγείς και κάποια κυκλώματα που εμπλέκονται στη διαδικασία των παράνομων «ελληνοποιήσεων», ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει μέτρα.