Θετικά αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας. Εκείνο όμως που θα πρέπει άμεσα να γίνει είναι να επισπευστεί ο χρόνος εφαρμογής τους προκειμένου τα νοικοκυριά να πάρουν μια ανάσα και να τονωθεί με τον τρόπο αυτό η κατανάλωση. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι επιστροφή χρημάτων δεν προβλέπεται για επιχειρήσεις, που τους καίει το ενεργειακό κόστος, όμως θα γίνει προσπάθεια περιορισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν το κόστος λειτουργίας τους.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Πλ. Μαρλαφέκας: «Σε θετική κατεύθυνση»
Ως ιδιαίτερα θετικά κρίνει από την πλευρά του τα μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Όπως αναφέρει στον «Σ.Ε.»: « Τα μέτρα είναι πολύ θετικά. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο θα τα δούμε και στους λογαριασμούς και πότε. Περιμένουμε την υλοποίησή τους γιατί αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή των όσων ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην εξαγγελία του».
Βέβαια από την στήριξη εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν πρόκειται να λάβουν επιστροφή χρημάτων. Ωστόσο η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι γι’ αυτές το μεγάλο ζητούμενο.
«Οι επιχειρήσεις δεν θα λάβουν επιστροφή χρημάτων. Όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η υπέρογκη αύξηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και ο,τι αυτή συνεπάγεται για τους μέσους λογαριασμούς. Το μεγάλο ζητούμενο είναι αυτό. Τα χρήματα δεν πρόκειται να επιστραφούν. Αν η ρήτρα εφαρμοστεί, έτσι όπως την προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, τότε σαφώς μιλάμε για μειωμένο κόστος ρεύματος και είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό» σημειώνει ο κ. Μαρλαφέκας.
Εκείνο όμως που συνθλίβει τις επιχειρήσεις είναι το κόστος των μεταφορών καθώς τα 2,2 ευρώ λίτρο βενζίνης εκτοξεύουν το κόστος.
«Θα περάσουμε ένα εξαιρετικά δύσκολο εξάμηνο στην επιχειρηματικότητα. Προσωπικά θεωρώ ότι γίνονται πολύ σοβαρά λάθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε επικοινωνιακό επίπεδο ακόμη. Πρέπει να ξαναδεί γρήγορα η Ευρώπη όλο από την αρχή την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών -μελών» αναφέρει ο κ. Μαρλαφέκας.
Σε σχέση με τα μηνύματα που ο ίδιος λαμβάνει από την αγορά, αυτά μόνο αισιόδοξα δεν είναι. «Η αγορά δυστυχώς εκπέμπει μήνυμα sos. Έρχονται εξαιρετικά δύσκολες ημέρες και δεν έχει ακούσει ακόμη η αγορά το συνολικό αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης. Όσες εταιρείες κάνουν κοστολόγιο και προϋπολογισμούς δεν έχουν την δυνατότητα να προσδιορίσουν τα κόστη τους και το σίγουρο είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις το 2022 θα καταγράψουν αρνητικό ισολογισμό» υπογραμμίζει ο κ. Μαρλαφέκας.
Στο ερώτημα εάν τελικά ο Τουρισμός βοηθήσει την Οικονομία να πάρει μια ανάσα ο ίδιος τονίζει ότι : « Ο Τουρισμός το μόνο που προσφέρει είναι κάποιες θέσεις εργασίας. Από εκεί και πέρα όσο μεγαλύτερος τουρισμός υπάρχει, από την στιγμή που η τουριστική βιομηχανία δεν καταναλώνει τοπικά και ελληνικά προϊόντα, δεν θα προσφέρει τα αναμενόμενα εάν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία».
Δ. Νικολακόπουλος: «Πολλαπλάσιο το κόστος των επιχειρήσεων»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Δημήτρης Νικολακόπουλος τονίζει και αυτός ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες θεωρούν ότι με τα νέα μέτρα θα μπορέσουν και αυτοί να πάρουν μια μεγάλη ανάσα.
«Πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα στην πράξη για τους καταναλωτές. Σε πρώτη φάση κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, όμως δεν πιάνει όλη την περίοδο των αυξήσεων. Το θέμα είναι ότι οι επιχειρηματίες δεν ευνοούνται από όλη αυτή την κατάσταση και αυτό είναι ένα ζητούμενο για εμάς. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις αυτές που δεν φαίνεται να λαμβάνουν ενίσχυση. Είμαστε σε αναμονή για να δούμε τι θα γίνει. Δυστυχώς για το επόμενο διάστημα οι επιχειρηματίες θα τρέμουν για το κόστος της επιχείρησης» αναφέρει ο κ. Νικολακόπουλος.
Η ενίσχυση που πρόκειται να δοθεί το επόμενο διάστημα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αφορά το λεγόμενο επιχειρηματικό πεδίο, αλλά θα αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των νοικοκυριών. Ωστόσο και πάλι ζητούμενο για τις επιχειρήσεις είναι να βρουν τρόπο να μειώσουν το κόστος τους. Για παράδειγμα, η εστίαση έχει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας του κόστους των φιαλών υγραερίου, πέραν της χρήσης του ρεύματος και γι’ αυτές είναι ζητούμενο να βρουν τρόπο να μειωθεί το κόστος τους. « Έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος ενέργειας, διότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο το ρεύμα να πληρώσουν. Η εστίαση έχει και το αέριο. Δεν είναι μόνο το ρεύμα. Σημειώστε ότι η εστίαση καταναλώνει μεγάλη ποσότητα σε αέριο. Όταν το κόστος τώρα είναι δεκαπλάσιο, καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για ελαφρύνσεις» σημειώνει ο κ. Νικολακόπουλος.
Γ. Βαγενάς: «Η ρήτρα πήρε αναστολή»
O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Βαγενάς από την πλευρά του εξηγεί ότι «όλα τα νοικοκυριά θα λάβουν επιστροφή για το κόστος του ρεύματος. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, δυστυχώς, άφησε έξω από αυτή τη ρύθμιση όλες τις μικρές επιχειρήσεις και όλο το εμπόριο. Οι έμποροι για ότι πληρώσαμε ανεβασμένο αυτούς τους μήνες δεν πρόκειται να πάρουμε πίσω χρήματα. Σε ότι αφορά την ρήτρα, δεν καταργείται αλλά αναστέλλεται. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε γιατί μπορεί σε έναν ή δύο μήνες να την βρούμε και πάλι μπροστά μας. Δυστυχώς όμως τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αφήνουν εκτός ελαφρύνσεων τις μικρές επιχειρήσεις. Συνεπώς, ότι δώσατε -δώσατε, λέει στους επιχειρηματίες η κυβέρνηση, και όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, δεν πρόκειται να κάνει κάτι γι’ αυτούς η κυβέρνηση».
Κατά τον κ. Βαγενά, αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία και μια ακόμη φορά δείχνει ότι το εμπόριο βγαίνει τραυματισμένο και καταχρεωμένο.
« Οι έξι μήνες των ελαφρύνσεων για τα σπίτια αντιστοιχούν σε τρεις αντίστοιχους λογαριασμούς για επιχειρήσεις με προσαύξηση μέχρι και 100%. Τόσο τα εμπορικά καταστήματα, η παροχή υπηρεσιών αλλά και η εστίαση βγαίνει λαβωμένη» τονίζει ο κ. Βαγενάς.
Και συμπληρώνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα, που δεν επιστρέφονται, λείπουν από τα ταμεία των επιχειρήσεων. «Πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν κανέναν από αυτούς τους λογαριασμούς. Σε καμία περίπτωση τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν ικανοποιούν τους εμπόρους. Και κατά την άποψή μας δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για κάτι που ήταν παράνομο και επ’ ουδενί δεν έπρεπε να ισχύει».
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ