Σημαντικές δεσμεύσεις τόνωσης της επισκεψιμότητας στους ορεινούς – χειμερινούς προορισμούς αλλά και ουσιαστικής ενίσχυσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού αναδείχτηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης του έργου InnoXenia PLUS στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας με θέμα «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό μέσα από τις δράσεις του έργου InnoXenia PLUS» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ. Η ημερίδα διεξήχθη στα Καλάβρυτα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 11 Μαϊου.
Σ. Ζαχαράκη: « Προτεραιότητά μας η αναβάθμιση»
Στην διάρκεια της ημερίδας παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης έκανε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη που τόνισε ότι «για πρώτη φορά φέτος η κυβέρνηση ετοίμασε και έτρεξε ειδική καμπάνια προώθησης του χειμερινού τουρισμού» επισημαίνοντας μάλιστα πως ενώ το σχετικό σποτ «Greece does have a winter» βραβεύθηκε ως ένα από τα καλύτερα βίντεο τουριστικής προβολής μιας χώρας, παγκόσμια.
«Πήρε το ασημένιο μετάλλιο που ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει και χειμώνα» και νοιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό. Βλέπουμε ότι στο κομμάτι ανάδειξης του τουρισμού να κάνουμε την προβολή μας. Η προβολή δεν μπορεί να έχει αξία χωρίς τουριστικές υποδομές. Προέρχονται από την Ευρυτανία και διαθέτουμε ένα χιονοδρομικό κέντρο που δούλεψε πολύ καλά φέτος και όπως γνωρίζω και τα Καλάβρυτα δούλεψαν. Φέτος είχαμε πολύ χιόνι και καλό χιόνι όμως από την άλλη πρέπει να έχουμε στόχο για τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε στους χιονοδρόμους και τους λάτρεις του ορεινού όγκου. Περιμένουμε με αγωνία της εξελίξεις για το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το τι θα γίνει στα Καλάβρυτα με τα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει όμως το μεγάλο έργο και η μεγάλη σύμβαση που πρέπει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του Χιονοδρομικού των Καλαβρύτων και είμαι σίγουρη ότι στη συνέργεια δευτέρου ή πρώτου βαθμού θα μπορέσουμε να δούμε σύντομα τα καλά νέα και την πρόοδο που πρόκειται να επιτευχθεί σε αυτό το κομμάτι».
Σε σχέση με το έργο InnoXenia PLUS» η κ. Ζαχαράκη είπε ότι «δίνεται έμφαση στη μακροπεριφέρεια Αδριατικής- Ιονίου που θα αναδείξει καινοτόμες εφαρμογές για τον τουριστικό κλάδο που τόσο ανάγκη έχουν οι επιχειρηματίες του Τουρισμού. Ο Τουρισμός άλλωστε είναι από τους κλάδους εκείνους που επλήγησαν σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό από το κομμάτι της πανδημίας και ως κυβέρνηση δώσαμε το στίγμα της τήρησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τα 43 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την ενίσχυση αυτών. Από την άλλη κοιτάμε μπροστά, διότι οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και την ενεργειακή και οικονομική κρίση. Και πάλι η κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε μια δέσμη μέτρων που θέλουμε να βοηθήσει κάθε επιχείρηση, όπως επίσης τον επιχειρηματία και τους εργαζόμενους ώστε να μπορέσει να περάσει αυτή τη δύσκολη στιγμή. Κοιτώντας επίσης μπροστά πρέπει να λάβουμε υπόψη τα συμπεράσματα της πανδημίας αλλά και των τάσεων των ταξιδιωτών αλλά και της εξέλιξης που οδηγεί με όρους βιωσιμότητας ώστε να αξιοποιήσουμε μαζί με τις τάσεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Βλέπουμε ότι ο ταξιδιώτης αναζητά ολοένα και περισσότερο τις διαφορετικές, αυθεντικές, μοναδικές εμπειρίες που μπορεί να δώσει πραγματικά η χώρα μας».
Εν συνεχεία η κ. Ζαχαράκη τόνισε ποια είναι τα χρήματα που θα διαθέσει το Υπουργείο Τουρισμού για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα εξήγησε ότι «ένα μεγάλο μέρος από το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδικότερα 280 εκατομμύρια ευρώ από τα 320 εκατομμύρια ευρώ, θα πάνε μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση του Τουρισμού. Ο ορεινός τουρισμός και η χρηματοδότηση της ανακατασκευής ορισμένων χιονοδρομικών κέντρων, ορεινά καταφύγια, ιαματικές πηγές, το κομμάτι του καταδυτικού τουρισμού που είναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά και ένα πρότζεκτ που αφορά την προσβασιμότητα στον Τουρισμό, περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του Υπουργείου».
Επίσης προανήγγειλε την έναρξη προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων εποχιακά εργαζομένων με τριμηνιαία, εξ αποστάσεως, επιδοτούμενα σεμινάρια και πρόγραμμα ενίσχυσης της Καινοτομίας στον Τουρισμό.
«Μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τον Τουρισμό να έχουν όσο γίνεται περισσότερες δεξιότητες και οφείλει το κράτος να βοηθήσει και σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι μέσα στο επόμενο 15ημερο θα βρει στα Καλάβρυτα, μετά από επίσημη πρόσκληση του Δημάρχου Αθανάσιου Παπαδόπουλου, για να έχει και δια ζώσης συνεργασία με δήμο και επιχειρήσεις.
Αθ. Παπαδόπουλος: «Να ανακατασκευάσουμε το δρόμο»
Εκμεταλλευόμενος την παρουσία της υφυπουργού στην ημερίδα, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος ζήτησε την βοήθειά της ώστε να προχωρήσει η ανακατασκευή του δρόμου Πούντα – Καλάβρυτα καθώς, ήδη έχει συγκροτηθεί και διαπαραταξιακή, σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο την άμεση επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία, Υποδομών και Τουρισμού. Ζήτησε επίσης γι’ αυτό τη μεσολάβηση της Υφυπουργού προκειμένου να συναντήσει τον Υπουργό Υποδομών Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή.
«Πρέπει να γίνει κάτι με το δρόμο Πούντα – Καλάβρυτα, μόνο μέσα από μια ολοκληρωμένη παρέμβαση κατά μήκος των 32 χλμ. που συνδέουν την Ολυμπία οδό με τα Καλάβρυτα, θα έχουμε την ευκαιρία να υποδεχόμαστε, με ασφάλεια, 12 μήνες το χρόνο, τους χιλιάδες επισκέπτες μας, τα εκατοντάδες οχήματα και τα δεκάδες τουριστικά λεωφορεία με μαθητές που έρχονται καθημερινά στην πόλη» τόνισε ο Δήμαρχος. Και σημείωσε ότι «είναι ένας δρόμος που μας δυσκολεύει σε όλα. Και εκ μέρους της δημοτικής αρχής δεν θέλω τίποτα άλλο να κάνετε. Να κάνουμε μόνο τον δρόμο. Όλα τα υπόλοιπα αιτήματά μας να τα αφήσουμε στην άκρη. Αν αυτός ο δρόμος γίνει καλύτερος και βελτιωθεί τότε τα Καλάβρυτα. Τα σχολεία που έρχονται στα Καλάβρυτα είναι πάρα πολλά, τα πούλμαν τις καθημερινές φθάνουν τα 50 με 100. Όμως ο δρόμος είναι επικίνδυνος και είναι ευτύχημα που δεν έχει σημειωθεί σοβαρό ατύχημα. Κάθε χρόνο δίνονται εκατομμύρια ευρώ για την συντήρηση αυτού του δρόμου, αλλά δεν γίνεται… Αυτά τα χρήματα, αν τα συγκεντρώσουμε όλα μαζί, μπορούμε να κάνουμε έναν καινούργιο δρόμο. Και εμείς είμαστε διατεθειμένοι, όλη η Καλαβρυτινή κοινωνία και οι επιχειρηματίες να δεχτούμε οποιαδήποτε κουβέντα με την κυβέρνηση αρκεί να υποστηριχθεί αυτό το έργο», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Από τα 32 χιλιόμετρα της διαδρομής, τα 18 είναι στην περιοχή της Αιγιάλειας και τα άλλα 14 στα Καλάβρυτα. Εκείνο που απομένει είναι η σύνταξη μιας μελέτης από την πλευρά της Περιφέρειας προκειμένου να αναδειχτούν τα σημεία που πρέπει άμεσα να βελτιωθούν, καθώς υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Στη συνέχεια στην ομιλία του στο πλαίσιο της ημερίδας, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που έχει τη μορφή μιας δημοτικής αλλά και ανώνυμης επιχείρησης ΟΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται στην επιχείρηση αυτή πρέπει να λειτουργούν με τους κανόνες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι έχει ζητήσει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου απευθύνοντας σχετική έκκληση στον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αίτημά του θα εισακουστεί. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας που διέπει τη λειτουργία του Χιονοδρομικού είναι ότι οι προσλήψεις για τέσσερις μήνες τον Χειμώνα πρέπει να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο και γραφειοκρατικό στην πράξη.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τα Καλάβρυτα διαθέτουν 2000 κλίνες με αναβαθμισμένο το επίπεδο της φιλοξενίας, κάτι που δείχνει την δυναμική της περιοχής. «Άλλες περιοχές δεν έχουν αυτή την ξενοδοχειακή υποδομή που έχουμε εμείς. Οι πληρότητες των καταλυμάτων προσέγγισαν το 100%. Και αυτό δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε σημαντικά βήματα. Ο Τουρισμός ως κινητήρια δύναμη της Οικονομίας και της Απασχόλησης και ο ισχυρός πρωτογενής τομέας με τα ισχυρά πλεονεκτήματά του συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής των Καλαβρύτων». Τόνισε επίσης ότι τα τοπικά προϊόντα έχουν μεγάλη ποιοτική υπεροχή.
Η περιοχή ξεχωρίζει για τις ομορφιές της και το Χιονοδρομικό Κέντρο
Ότι τα Καλάβρυτα αποτελούν σημείο αναφοράς στον χειμερινό τουρισμό επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης. «Ο χειμερινός τουρισμός έχει πρωτεύουσα και λέγεται Καλάβρυτα. Τα Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ιστορική πόλη αλλά είναι σήμερα λόγω του Χιονοδρομικού Κέντρου η πρωτεύουσα όπως είπα του Τουρισμού και προσφέρουν διακοπές όλο τον χρόνο διαθέτοντας ξεχωριστές ομορφιές και περιοχές με ξεχωριστές εμπειρίες κάθε φορά» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Ζαΐμης. Σημείωσε ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης και θα διατεθούν 20 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο διάστημα. Ανέφερε ότι η περιοχή διαθέτει μεγάλο αριθμό κλινών σε όλες τις κατηγορίες και διαθέτει μια τοπική αυτοδιοίκηση που συνεργάζονται με όραμα για να υλοποιήσουν διάφορες ενέργειες για να αλλάξουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, των επιχειρηματιών αλλά και των τουριστών. «Θεωρώ ότι αυτό που θα ήταν πολύ χρήσιμο είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε ενέργειες για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού καθώς όλα αυτά τα χρόνια η χώρα μας στοχεύει στον θερινό τουρισμό. Θεωρώ ότι έχει μείνει πίσω η στρατηγική και η στόχευση στον χειμερινό τουρισμό. Ο βασικός όγκος των ξένων τουριστών έχει φύγει από την χώρα το Χειμώνα και αυτό είναι μια πρόκληση για όλους μας. Πρέπει να υπάρξει μια ειδική στρατηγική και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την βελτίωσή του» κατέληξε ο κ. Ζαϊμης. Πρότεινε μάλιστα την οργάνωση μιας διαφημιστικής καμπάνιας σε χώρες του εξωτερικού.
Κ. Τζαμαλούκας: « Να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς»
O Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας Υπεύθυνος του Έργου InnoXenia PLUS, της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε το έργο .Οπως είπε, το έργο έχει ως στόχο την αποτύπωση του επιπέδου καινοτομίας στον τουριστικό τομέα, καταγράφοντας υποδομές, τουριστική κίνηση, καινοτόμα προιόντα, καλές πρακτικές διαδικασίες και υπηρεσίες για την υποστήριξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Βασική επιδίωξη του έργου είναι μέσω μιας Τεχνολογικής Πλατφόρμας για τον τουρισμό να γίνει ενεργοποίηση και δικτύωση φορέων της λεγόμενης τετραπλής έλικας που εμπλέκονται στον τουριστικό τομέα και δραστηριοποιούνται στο γεωγραφικό χώρο Αδριατικής -Ιονίου. Στην τετραπλή έλικα περιλαμβάνονται οι : Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, Επιχειρήσεις Τουρισμού, Φορείς Ανώτατης Εκπαίδευσης, Κοινωνικοί Φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το έργο επίσης αποσκοπούσε στην δημιουργία Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Καινοτομίας δηλαδή η δημιουργία μιας δομής για διαβούλευση και συγκριτική αξιολόγηση. Επίσης η δημιουργία δικτύου καινοτομίας με σύναψη συμφωνητικού αλλά και η δημιουργία μιας πλατφόρμας για διαμοιρασμό γνώσης και κεφαλαιοποίηση βέλτιστων πρακτικών σχετικών με τον τουρισμό. Τέλος στους στόχους είναι η δημιουργία ενός συστήματος στήριξης αποφάσεων για καινοτομίες στον τουρισμό, αλλά και ένα εργαλείο αξιολόγησης των δυνητικών επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα τουριστικών προορισμών, υποδομών και υπηρεσιών.
Οι προτάσεις που προέκυψαν από το έργο ήταν ο σχεδιασμός θεματικών εμπειριών και προϊόντων. Η ανανέωση και προσαρμογή του ψηφιακού περιεχομένου σε μορφή κατάλληλη για χρήση σε νέες τεχνολογικές λύσεις.
Η συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του τουριστικού κλάδου, καθώς επίσης και οι συνέργειες με τους τομείς της Αγροδιατροφής και Δημιουργικής -Πολιτιστικής Βιομηχανίας.
Α. Καλογεράς: « Η καινοτομία σημαντικό εργαλείο»
Ο Αναστάσιος Καλογεράς, Διευθυντής Ερευνών του ΙΝΒΙΣ και του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά είπε ότι έχει δεχτεί ένα σημαντικό τουριστικό πλήγμα ο Τουρισμός την περίοδο της πανδημίας. Το ΑΕΠ του Τουρισμού μειώθηκε από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και να αυξάνεται λίγο σε 1,9 τρισεκατομμύρια το 2021. Η μείωση των αφίξεων το 2021 ήταν 71% σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσεως. Η Ευρώπη καταγράφει ανάκαμψη το 2021 και επικρατεί ένα 18% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά όμως η μείωση σε σχέση με το 2019 ήταν στο 63%. Οι προβλέψεις προσδιορίζουν επιστροφή της τουριστικής κίνησης στα επίπεδα του 2019 στο 2024.
To έργο InnoXenia είχε ως στόχο να εντοπίσει με ποιο τρόπο θα ενσωματωθεί η καινοτομία στον Τουρισμό αλλά και στα τουριστικά προϊόντα γενικότερα. Μεταξύ άλλων δημιουργήθηκε παρατηρητήριο καινοτομίας το οποίο είναι ένα εργαλείο λογισμικού που δίνει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων επί τη βάσει δεδομένων. Τα δεδομένα θα αφορούν τον προορισμό και την τουριστική βιομηχανία στον τουρισμό, αλλά και δεδομένα σε σχέση με τις τουριστικές ροές και δεδομένα σε σχέση με την αειφορία.
Χ. Στύλιος: « Να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία»
Ο Διευθυντής ΙΝΒΙΣ – ΕΚ ΑΘΗΝΑ Χρυσόστομος Στύλιος, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι είναι ανάγκη η ανακατασκευή του δρόμου. Το ΙΝΒΙΣ, ως εταίρος του έργου, έρχεται να συνεισφέρει με θέματα καινοτομίας και να συνεργαστεί με όλους τους φορείς της Περιφέρειας, ξεκινώντας ώστε να γίνουν πράξη τα όσα αφορούν το συγκεκριμένο έργο, δηλαδή η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα.
« Την εμπειρία του Οδοντωτού κάποιος θα πρέπει να την βιώσει τέσσερις φορές το χρόνο, ανάλογα δηλαδή με την εποχή. Υπάρχει τεχνολογία και θα προτείνουμε στο Δήμο να συνεργαστούμε προκειμένου να φτιάξουμε μια επαυξημένη πραγματικότητα με στόχο το ίδιο σημείο να το δούμε και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Επίσης και να πάρουμε και άλλες πληροφορίες για την περιοχή» εξήγησε ο κ. Στύλιος. Μάλιστα τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με όλο το φάσμα της Αυτοδιοίκησης αλλά και την Περιφέρεια προκειμένου να γίνουν πράξη οι στόχοι που έχουν τεθεί και δεν είναι άλλη από την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και το να γίνουν τα Καλάβρυτα σημαντικός προορισμός για όλη την χώρα.
Γ. Τελώνης: Αναγκαίες οι συνεργασίες
*Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γιώργος Τελώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδος και Συμπαραστάτης του Πολίτη που επεσήμανε την ανάγκη συνεργειών προκειμένου να αναπτυχθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής .
Α. Άγριος: «Δραστηριότητες όλο τον χρόνο»
* Ο Αλέξης Άγριος, Διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων τόνισε ότι ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τα Καλάβρυτα και φάνηκε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να κάνει πράγματα και νέες δραστηριότητες. Μάλιστα έχει ξεκινήσει ο Διαγωνισμός για να βρεθεί ο ανάδοχος για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Βέβαια η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος και η κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά έχουν αντίκτυπο και στον Τουρισμό και μελετάται από τους υπεύθυνους του Χιονοδρομικού για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η βιωσιμότητα και ανάπτυξη του Χιονοδρομικού μελετάται προσεκτικά και αναγνώρισε ότι «η καινοτομία είναι κάτι σημαντικό και κάτι στο οποίο θα πρέπει να πατήσουμε για να κάνουμε τα επόμενα ουσιαστικά βήματα». Από την άλλη η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το οποίο επηρεάζει και την λειτουργία του Χιονοδρομικού ενώ από την άλλη στις σκέψεις των υπεθύνων του Κέντρου είναι με ποιο τρόπο θα αναπτυχθούν καινούργιες δραστηριότητες και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. «Τα Καλάβρυτα δεν είναι μόνο Χιονοδρομικό. Είναι επίσης και τα Σπήλαια των Λιμνών, υπάρχει πεζοπορία και ορειβασία, το ποδήλατο του βουνού και άλλες ιδέες. Το να αναζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία είναι κάτι που μας ενδιαφέρει σημαντικά. Η πράσινη ανάπτυξη είναι κάτι που θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και να καταφέρουμε ενεργειακά να αυτονομηθούμε όπως επίσης και στον τομέα της ανακύκλωσης να βελτιωθούμε. Εάν προσέξουμε το περιβάλλον των Καλαβρύτων θα γίνει πολύ πιο ωραίο και θα μπορέσει να προσελκύσει όλο και περισσότερους επισκέπτες» ανέφερε ο κ. Άγριος.
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ