Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»
Κακά τα ψέματα!!! Τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις τοπικές κοινωνίες έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο ανεξάρτητα αν θα γίνουν φέτος ή του χρόνου οι εθνικές εκλογές και με δεδομένο ότι το 2023 (εκτός κάποιου απροόπτου) θα έχουμε και εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού. Αυτά εξηγούν πολλά από όσα γίνονται ή εξαγγέλλονται αυτήν την περίοδο. Οι όποιες εξαιρέσεις ξεφεύγουν από αυτόν τον κανόνα είναι ελάχιστες και απλώς τον επιβεβαιώνουν.
Στο πεδίο των εθνικών εκλογών…
Αν δεχτούμε την παραπάνω διαπίστωση, που πηγάζει και από την εμπειρία του πως λειτουργούν διαχρονικά πολιτική & πολιτικοί στον τόπο μας, εξηγούμε με λογική σειρά τόσο τις διάφορες κυβερνητικές εξαγγελίες αυτής της περιόδου όσο και τη στάση της αντιπολίτευσης στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και το πώς δραστηριοποιούνται και τοποθετούνται περιφερειακές και δημοτικές αρχές και οι αντίστοιχες παρατάξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα δικά τους θέματα.
«Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» ακούγεται από όλες τις πλευρές σε τέτοιες περιόδους και κυρίως η φράση αυτή έχει τώρα μεγαλύτερη πέραση σε όσους κινούνται στο χώρο της αντιπολίτευσης, λόγω των πολλών προβλημάτων στην καθημερινότητα που έχουν προκαλέσει οι απανωτές κρίσεις που συμβαίνουν στον κόσμο και γύρω μας.
Η ακρίβεια για παράδειγμα σε βασικά αγαθά, που όλα δείχνουν ότι θα επιδεινώνεται για αρκετό διάστημα, επηρεάζει μεγάλες μάζες πληθυσμού (και ψηφοφόρων) που δεν ικανοποιούνται πλέον από λόγια αλλά το ποιος στην πράξη θα συμβάλλει για αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Όλοι αυτοί ελάχιστα έως καθόλου επηρεάζονται από τη λαμπρή υποδοχή του Πρωθυπουργού και της οικογένειάς του στην Αμερική, από τον πολλαπλάσιο αριθμό μελών (πιθανόν μιας χρήσης) που ενέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ή από το αν η επιστροφή του ήλιου του ΠΑΣΟΚ σημαίνει αυτόματα και επιστροφή της «ζεστασιάς» που εξέπεμπε αυτό το κόμμα, πριν κάποιες δεκαετίες στην κοινωνία.
Όταν τα λεφτά στο πορτοφόλι σου δεν φτάνουν ούτε για να πληρώσεις τις βασικές σου ανάγκες, όταν οι δόσεις παντού σε κυνηγούν, όταν αδυνατείς να ικανοποιείς με αξιοπρέπεια τις ανάγκες των παιδιών σου και βλέπεις και τα ίδια στην ενηλικίωσή τους πλέον να αδυνατούν να απεξαρτηθούν για οικονομικούς κυρίως λόγους από τα παιδικά τους δωμάτια, ή ξενιτεύονται, τότε δεν σε επηρεάζουν πλέον τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Πόσο μάλλον όταν αυτοί που σου τα λένε και σου ζητάνε να τους εμπιστευθείς, εκμεταλλευόμενοι αυτήν τη σχέση εμπιστοσύνης που απλόχερα τους έχεις προσφέρει, φροντίζουν να έχουν λύσει τα προσωπικά και οικογενειακά τους αντίστοιχα προβλήματα και απλώς δεν είναι «σαν και εσένα».
Τέτοια παραδείγματα, όπως της ακρίβειας στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν πλέον πολλά. Και θεωρούμε περίπου βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην κρίση όσων ψηφίζουν στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Εδώ οφείλουμε να προσθέσουμε, σε συνέχεια και όσων γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο μας για την πολιτική κινητικότητα της περιόδου αυτής, ότι όλο και περισσότερο πλέον ακούγεται στο εσωτερικό των λεγόμενων κομμάτων εξουσίας ένας υγιής προβληματισμός που αναζητά επανακαθορισμό των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς τους.
…και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με έναν αντίστοιχο τρόπο οι ίδιοι πολίτες κρίνουν τα έργα και τις εξαγγελίες όσων διεκδικούν την ψήφο τους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Βλέπουν τριγύρω τους,στην πόλη και στις γειτονιές τους στα μικρά και τα μεγαλύτερα έργα υποδομών που γίνονται. Στις λακκούβες στους δρόμους, στην καθαριότητα, στα σχολεία, στις αναπλάσεις, στην ανταπόκριση στα αιτήματά τους, στην εξυπηρέτησή τους όταν ζητούν κάτι από τις υπηρεσίες. Κρίνουν και όσα γίνονται σε επίπεδο πολιτισμού και ελεύθερου χρόνου τους.
Αποκωδικοποιώντας την κινητικότητα αυτής της περιόδου για παράδειγμα στο Δήμο της Πάτρας διαπιστώνουμε ότι έχουν ξεκινήσει και «ζεσταίνονται» οι προεκλογικές μηχανές. Μάλιστα βλέπουμε ότι αυτοί που κινούνται ήδη από την αντιπολίτευση στο Δήμο με συστηματικό τρόπο ποντάρουν σημαντικά στην καθημερινότητα των πολιτών. Είναι εξάλλου ένα πεδίο στο οποίο κρίθηκε με επιτυχία στην πρώτη της θητεία η νυν δημοτική αρχή και εξακολουθεί να «ποντάρει» ως «όπλο» για δεύτερη ανανέωση στις εκλογές το 2023. Αντίθετα θα λέγαμε ότι η εστίαση των περισσοτέρων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε θέματα «ιδεολογικού» προσανατολισμού της νυν δημοτικής αρχής ως εμπόδια στο έργο της, δεν είχαν αποτέλεσμα στις προηγούμενες τουλάχιστον εκλογές, έστω και αν έχουν ουσιαστικά επιχειρήματα για να στηριχθούν.
Αυτές τις ημέρες στην Πάτρα έχουμε πολλά παραδείγματα καθημερινότητας που βλέπουμε ότι δημιουργούν προνομιακό πεδίο και πολιτικής αξιοποίησης τόσο από τη δημοτική αρχή όσο όμως και από τις αντιπολιτευόμενες ενεργές δυνάμεις στο Δήμο. Ενδεικτικά αναπλάσεις σε γειτονιές από τη μια και επικίνδυνοι δρόμοι από την άλλη δίνουν περιεχόμενο στο δημόσιο διάλογο στο δήμο. Και όλα δείχνουν ότι σε αυτήν την κατεύθυνση η αντιπαράθεση θα ενταθεί τον επόμενο καιρό.
Θέλουμε όμως με αφορμή τα παραπάνω να σταθούμε και σε ένα παράδειγμα, με δύο διαφορετικές όψεις, που βιώνουμε ως πολίτες της Πάτρας αυτές τις ημέρες και που είναι ενδεικτικό και των ορίων που έχει η αξιοποίηση πολιτικά της καθημερινότητας των πολιτών από κάθε πλευρά.
Τόπος το παραλιακό μας μέτωπο, την καθημερινότητα του οποίου για μεγάλο ακόμη διάστημα θα βιώνουν οι πολίτες με τη σημερινή του μορφή, μέχρι να γίνει πράξη η ριζική ανάπλασή του.
Από τη μια πλευρά αυτές τις ημέρες, στο ύψος της ιχθυόσκαλας και στο κτίριο της κάποτε εκεί ακμάζουσας ψαροταβέρνας, γίνεται μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική παρέμβαση, που μάλιστα σε λίγες ημέρες θα στεγάσει το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που οργανώνει ο Δήμος της Πάτρας. Η ανάπλαση που γίνεται από τους εργαζόμενους του Δήμου είναι εντυπωσιακή και ελπίζουμε να προσφέρει έναν νέο χώρο πολιτισμού στην πόλη, στη θέση ενός «σκουπιδότοπου» έως τώρα με ευθύνη μάλιστα κυρίως ορισμένων συγκεκριμένων οικογενειών ρομά.
Στην ίδια ευθεία από την άλλη λίγο ανατολικότερα,στο ύψος του Μώλου της Αγίας Νικολάου, υπάρχει το γνωστό γωνιακό κτίριο, που μάλιστα πριν λίγα μόνο χρόνια είχε ανακαινιστεί και φιλοξένησε την οργανωτική επιτροπή διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων στην Πάτρα. Η τωρινή του εικόνα του κτιρίου και της γύρω περιοχής συμπεριλαμβανομένου και του ίδιο του χώρου του Μώλου (που προς το παρόν απαλλάχτηκε από τα εκατοντάδες ΙΧ που τον είχαν καθημερινά καταλάβει) είναι αυτή μιας «υγειονομικής βόμβας». Μάλιστα με κύρια συμβολή και εδώ από τις ίδιες σχεδόν οικογένειες ρομά ( που προβαίνουν και σε απειλές σε όποιον πολίτη τολμά να πει κάτι έστω και αν αυτό είναι μια απλή φωτογράφιση, με το γράφοντα να είναι πρόσφατα δέκτης τέτοιων απειλών). Η κατάσταση απερίγραπτη, μάλιστα ενεργός πολίτης μόλις τις προηγούμενες ημέρες τόλμησε και τράβηξε αναρτώντας στο διαδίκτυο ένα συγκλονιστικό video. ( δεν συμφωνούμε σε αυτό αλλά κατανοούμε ορισμένες φράσεις που προκαλεί η αγανάκτηση του πολίτη)
Εδώ, όσες εξηγήσεις και αν υπάρχουν, φαίνεται μια αναποτελεσματικότητα πολιτείας και δήμου. Ένα κτίριο που πριν λίγα χρόνια φιλοξένησε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση εξελίχτηκε σε υγειονομική βόμβα. Γιατί;
To παραπάνω διπλό παράδειγμα, που ήδη γίνεται αξιοποιήσιμο και πολιτικά από τις διάφορες πλευρές στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφενός όπως είπαμε δείχνει τα όρια της πολιτικής αξιοποίησης της καθημερινότητας (που είναι σαν την Λερναία Ύδρα) από την άλλη όμως θεωρούμε ότι επί αυτής θα στηριχθεί η τοπικο-αυτοδιοικητική αντιπαράθεση στις προσεχείς εκλογές από τους διάφορους διεκδικητές και «ηρακλείς» του «στέμματος».
Όποιοι αντιληφθούν εγκαίρως και με επάρκεια τα όρια και τα περιθώρια αυτής της μορφής αντιπαράθεσης θα κόψουν πρώτοι και το νήμα της.
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ