Μνήμες, εικόνες, ήχοι και μουσικές από την Μικρά Ασία, «ζωντάνεψαν» το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας της Πάτρας, με αφορμή την πραγματοποίηση του αφιερώματος «Σμύρνη 1922- 2022, προσεγγίζοντας τη μουσική παράδοση», που διοργάνωσαν για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο της Πάτρας, τον Παμμικρασιατικό σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουλίου Πατρών.
Το αφιέρωμα παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που «ταξίδεψε» μέσα από τη μουσική και τους χορούς, στα λαδοχώρια του Αδραμυττιού, το Αϊβαλί, το Μοσκονήσι, την ξακουστή Πέργαμο, την Σμύρνη, το κάστρο του Τσεσμέ, τα μέρη της Έφεσος και το μαρτυρικό Αϊδίνι.
Η εκδήλωση «άνοιξε» με το χορευτικό του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, να παρουσιάζει το χορόδραμα, με τίτλο « Η Σμύρνη μάννα φλέγεται» σε χορογραφία Χρύσας Σπυριδωνίδου.
Τη «σκυτάλη» πήραν το Μουσικό Παραδοσιακό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας, το οποίο υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του σχολείου, Πρωτοψάλτη, συγγραφέα και συνθέτη Δημήτρη Γαλάνη, την πλαισίωση του καθηγητή του Σχολείου Θεοχάρη Ζωϊδάκη και την συμμετοχή των μαθητών, έφερε στο προσκήνιο αγαπημένα μέρη της γης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και το Χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου με χοροδιδάσκαλο τον Ιωάννη Καραγιάννη.
Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με το Χορευτικό του Παμμικρασιατικού να παρουσιάζει χορούς της Μικράς Ασίας σε χορογραφία Δημήτρη Αναγνώστου.
Εκ μέρους του Πολιτιστικού Οργανισμού χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ Λυδία Καραθανασοπούλου, η οποία επεσήμανε, ότι «Η εκδήλωση αποτελεί ένα σταθμό στο πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει διαμορφώσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Γι’ αυτό είναι μεγάλη μας τιμή που φιλοξενούμαστε στην πλατεία Ελευθερίας, στα Προσφυγικά, μια περιοχή που πήρε ζωή και ταυτίστηκε με τις αγωνίες, τα βάσανα, τις προσπάθειες των Προσφύγων της Μικράς Ασίας για μια νέα αξιοπρεπή ζωή, αλλά και τις χαρές τους, τα γλέντια τους και τον ‘’πλούσιο’’ πολιτισμό τους».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού σημείωσε: «Στην Πάτρα εγκαταστάθηκαν πάνω από 7.500 πρόσφυγες και γενικότερα στο σύνολο της Αχαΐας (Ρίο, Απιδεώνα, Αίγιο) κοντά στις 11.000, ένας αριθμός που μπορεί και να μην αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα αφού αρκετοί απέφευγαν την απογραφή τους. Οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Πάτρα, κατάγονταν κυρίως από τη Σμύρνη, τον Πόντο, την Κύζικο, τον Πάνορμο και την Κωνσταντινούπολη. Εξετάζοντας την ιστορία μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τα παρελθοντικά αλλά και για τα σημερινά γεγονότα καθώς και σήμερα διεξάγεται ένας ακόμα πόλεμος με καταστροφές, ξεριζωμό και προσφυγιά, ένας ακόμα πόλεμος του οποίου τις συνέπειες τις πληρώνει ο λαός, ο αντίστοιχος λαός που τις πλήρωσε και το 1922. Οι λαοί λοιπόν, πρέπει να αναζητήσουν ποιος είναι ο πραγματικός αίτιος και να τον αναθεματίσουν, να αναζητήσουν ποιανών οι ανταγωνισμοί τους εμπλέκουν σε τέτοιες επιζήμιες καταστάσεις. Να δουν πως θα οργανώσουν το δικό τους μέλλον, στα πλαίσια της φιλίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των λαών».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας Σταμάτης Λέκκας.
Το αφιέρωμα παρακολούθησε ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Οργανισμών του Δήμου, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.
Την εκδήλωση επιμελήθηκαν η Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πατρών.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: