Την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ένας πλήρες και εναρμονισμένο με το διεθνές δίκαιο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, επεσήμαναν οι εισηγητές στην 3η συνεδρία του 1ου Συνεδρίου IMPACT 2022 που βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής σε εξέλιξη στο αμφιθέατρο του ΙΤΥ- Ε Διόφαντος με θέμα τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
Ο Τάκης Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΠΔΕ, νομικός αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στα NFTs και στις σύγχρονες προκλήσεις. Όπως είπε, τα NFTs είναι κατά κάποιον τρόπο κρυπτονομίσματα, τα οποία εσωκλείουν περισσότερο τον όρο της πληροφορίας. «Πρόκειται για μονάδες ψηφιακών δεδομένων που δεν ανταλλάσσονται, όμως έχει αρχίσει να πιστοποιείται η αυθεντικότητά τους και έτσι αποτελούν ένα προσοδοφόρο κανάλι για τους ψηφιακούς δημιουργούς τους», είπε και ανέφερε ως παράδειγμα την αγοραπωλησία του πρώτου tweet. Όπως τόνισε «τα NFTs αναγνωρίζονται πλέον ακόμη και από τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών, ενώ έχουν καταγραφεί και οι πρώτες αντιδικίες. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για την αγοραπωλησία τους, ούτε και δίκαιο με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα καινούριο τοπίο από το οποίο θα προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα και προβληματισμοί».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιος Ζούπας έκανε μία σύντομη αναδρομή και παραδέχτηκε πως «η τεχνολογία
τρέχει μπροστά από το Νόμο». Όπως είπε, η πνευματική ιδιοκτησία αφορά την βιομηχανική ιδιοκτησία και την πνευματική ιδιοκτησία, η οποία εμφανίστηκε με την ανακάλυψη της τυπογραφίας. Ακόμη, τόνισε πως σύντομα θα δημιουργεί και το Ενιαίο Δικαστήριο για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολούθως, ο Μαρίνος Σκανδάμης, Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος, Πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης μίλησε για την «Ποινική προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας», λέγοντας πως λειτουργεί και αποτρεπτικά, καθώς πολλές φορές οι διοικητικές κυρώσεις ή τα πρόστιμα δεν είναι αρκετά για να ανακόψουν παράνομες πράξεις, όπως η αναπαραγωγή έργων, μεταφράσεων, διασκευών, κ.α.
Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Δημήτρη Σταφυλά, προϊσταμένου του τμήματος εφευρέσεων πληροφορικής και επικοινωνιών και μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ο οποίος ανέλυσε το πλαίσιο της προστασίας της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας μέσω του πιστοποιημένου οργανισμού, αναφέροντας πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την καταχώρηση ευρεσιτεχνιών, εξαιτίας φορολογικών κι άλλων κινήτρων που δόθηκαν.
Οι εισηγήσεις της εκδήλωσης έκλεισαν με τις τοποθετήσεις του George Likourezos, Partner I Carter, DeLuca & Farrell LLP για το «US Trademark and Patent Protection Strategies for European Startups» και του Δικηγόρου GDPR, Περικλή Πασχάκη για τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα προσωπικά δεδομένα, ο οποίος έκανε λόγο για έναν «νέο κόσμο, ένα παρθένο έδαφος που αφορά την έρευνα και την παραγωγή και πρέπει να αναζητηθεί νομικό πλέγμα».
Την εκδήλωση συντόνισε ο συνάδελφος και συνεργάτης της «Γ» Διονύσης Ζακυνθινός.