Η τελευταία εκδήλωση του 1ου Συνεδρίου IMPACT 2022, το Σάββατο 18 Ιουνίου, είχε θέμα «Εκπαίδευση – Διοίκηση και Τεχνολογία» και ήταν μια… γέφυρα διαλόγου πάνω στην οποία «περπάτησαν» Ακαδημαϊκοί και Ερευνητές εγνωσμένης αξίας. Στόχος αυτή της συνάντησης ακαδημαϊκών ήταν να προσδιορίσουν μελλοντικούς δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας, με άξονα την δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα έχοντας ως βασικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την αξιοποίηση –επίσης- όλων των διαθέσιμων Κοινοτικών πόρων.
Ο Αθανάσιος Κατσής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κινήθηκε πάνω στο βασικό πλαίσιο εισηγήσεων του διημέρου σε μια ομιλία με αντικείμενο την σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Εστιάζοντας αρχικά την εξέλιξη του θεσμού της πρακτικής άσκησης. Η ίδρυση Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας στα Πανεπιστήμια, με δικαίωμα πλέον ίδρυσης και εταιρειών τεχνοβλαστών αλλά και start-up χαρακτηρίστηκε ως θετική εξέλιξη. Πάνω στο ίδιο ζήτημα, την πρακτική άσκηση, αναφέρθηκε και στα Βιομηχανικά Διδακτορικά τα οποία περιλαμβάνονται στον υπό διαβούλευση νέο νόμο – πλαίσιο για την Παιδεία. «Θα πρέπει να μπορέσουμε αυτή η συζήτηση να γίνεται και εκτός των σχολών Θετικών Επιστημών» τόνισε για το θέμα των Βιομηχανικών Διδακτορικών, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τον φοιτητή ο οποίος θα αποτύχει στο Διδακτορικό, εγκαταλείποντας πιθανά μια σταδιοδρομία πριν καν ξεκινήσει. «Τα Πανεπιστήμια που θα κινηθούν πιο επιθετικά, με συμπράξεις και συνεργασία με την Περιφέρεια, θα προχωρήσουν. Τα Πανεπιστήμια που θα παραμείνουν κτήμα συνάδελφων, κινούνται σε μια λογική αποτυχίας» κατέληξε.
Ακολούθησε ο Βασίλης Μπουργανός, Διευθυντής ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ινστιτούτου επισημαίνοντας ότι, στην εξέλιξη της πορείας του, έχει επιτύχει να κινηθεί εξωστρεφώς. Ανταποκρινόμενο μέσα από μια σειρά πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, σε όλες τις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις όπως η πανδημία του Covid αλλά και το τρέχον Ενεργειακό ζήτημα και βέβαια την Υγεία όπου η έρευνα αναπτύσσεται πάνω σε σημαντικές διεπιστημονικές συνεργασίες.
«Είναι σημαντικό να αναφέρω την διεπιστημονικότητα η οποία αναπτύσσεται μέσα στο Ινστιτούτο τόσο στις επιστημονικές περιοχές με τις οποίες δραστηριοποιείται όσο και με άλλα εργαστήρια και Πανεπιστήμια» τόνισε αναφερόμενος και σε μια σειρά από παραδείγματα όπως η ανάπτυξη προηγμένων υλικών πάνω στην Ενέργεια και το
Περιβάλλον, την Νανοτεχνολογία και Βιοτεχνολογία για τα τρόφιμα και βιομηχανικές εφαρμογές κά. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση από τον καθ. Δημήτρη Μούρτζη, Αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕ και Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Γραφείο Διασύνδεσης στο Παν/μιο Πατρών με αντικείμενο την ουσιαστική διασύνδεση Εκπαίδευσης και Αγοράς Εργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας («Society 4.0).
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι ικανοί να αναπτύξουν δεξιότητες. Χωρίς αυτή την ικανότητα δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν σε κάποιο άλλο εργασιακό περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μούρτζης.
Ο καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, Διευθυντής στο ΙΝΒΙΣ (Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων) εστίασε στην Ψηφιακή Μετάβαση στα πλαίσια της 4 ης Βιομηχανικής Επανάστασης και την συμβολή του ΙΝΒΙΣ πάνω στην μεγάλη αυτή μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική προσπάθεια που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στη χώρα μας. «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δεν είναι απλά η υιοθέτηση μιας νέας τεχνολογίας αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας σε περιοχές που δεν υπήρχαν και εντός της Βιομηχανίας» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι απομένει μεγάλο ποσοστό σε επίπεδο εγχώριας βιομηχανίας να υιοθετήσει αυτή την αναγκαία μετεξέλιξη στην παραγωγή.
Στη διάρκεια της παρέμβασής του ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Σταύρος Κουμπιάς εστίασε και αυτός με την σειρά του στο αύριο του
Πανεπιστημίου μέσα από την ανάπτυξη της έρευνας και την διασύνδεση με την αγορά.
«Με μια συντονισμένη προσπάθεια του Πανεπιστημίου Πατρών και με συμμετοχή μεγάλου αριθμού συνεργατών, πριν από 15 χρόνια, μπόρεσε να χρηματοδοτηθεί μ ένα μεγάλο ποσό για να αναπτύξει σύστημα αξιόπιστων και ασφαλών ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Ένα σύστημα συνεχώς βελτιούμενο και, στο σημαντικότερο, προσαρμοζόμενο στο Ακαδημαϊκό περιβάλλον το οποίο έγινε με κόπο αλλά και αστοχίες, λόγω των δυσκολιών. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικό» σχολίασε ο πρώην Πρύτανης. Εστιάζοντας εν συνεχεία στην δυσκολία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο χώρο του Πανεπιστημίου.
Τέλος ο Βασίλειος Λουκόπουλος, Πρόεδρος στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, αναφέρθηκε πάνω σε μια σειρά από σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με την προώθηση της Καινοτομίας στην παραγωγή. Σύμφωνα με αυτά στη Δυτική Ελλάδα η δαπάνη ανά κάτοικο για την έρευνα και καινοτομία υπολογίζεται στα 172,4 ευρώ με την Περιφέρεια να βρίσκεται στην 4η θέση στη χώρα, κοντά στον εγχώριο μέσο όρο, σε απόσταση μεγάλη όμως από τον μέσο όρο δαπάνης σε επίπεδο Ε.Ε. Στη Δυτική Ελλάδα το 50% και πλέον επιχειρήσεων δαπανούν ποσά για την νέα τεχνολογία και ανάλογο ποσοστό παρουσιάζει κάποιο νέο – καινοτομικό προϊόν.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις συνέδρων. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο καθηγητής και πρόεδρος του ΙΤΥ-Ε Διόφαντος -όπου και φιλοξενήθηκαν οι εκδηλώσεις του «IMPACT 2022»-Δημήτρης Σερπάνος.