Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»
H προειδοποίηση την Τετάρτη 6/7/2022 προέρχεται από τον ΟΗΕ και είναι σαφής:«Πρέπει να ηχήσουμε συναγερμό: ο στόχος να εξαλειφθεί η πείνα στον κόσμο ως το 2030 απομακρύνεται επικίνδυνα”. Συμφωνούν σε αυτό πέντε διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι εργάζονται για τη διατροφική ασφάλεια, σκιαγραφώντας ένα ιδιαίτερα μελανό τοπίο για το 2021.Και γινόμενοι πιο πειστικοί με δήλωση του Τσου Ντονγκγιού , γενικού διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) τονίζουν:«Ελπίζαμε πως σήμερα ο κόσμος θα είχε ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά αυτή συνεχίζει να είναι εδώ κι επιδεινώνεται εξαιτίας των ένοπλων συρράξεων και άλλων ανθρωπιστικών κρίσεων».
Οι αριθμοί τρομάζουν…
Τα στοιχεία είναι καταλυτικά: Τα επίπεδα της παγκόσμιας πείνας αυξήθηκαν ξανά πέρυσι αφού είχαν κινηθεί στα ύψη το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή να απειλούν με πείνα και μαζική μετανάστευση κλίμακας άνευ προηγουμένου φέτος, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Μέχρι και 828 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 10% του πληθυσμού του κόσμου, επηρεάστηκαν από την πείνα πέρυσι, 46 εκατομμύρια παραπάνω από ό,τι το 2020 και 150 εκατομμύρια παραπάνω από ό,τι το 2019, ανέφεραν υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η FAO (Food and Agriculture Organization), το World Food Programme και ο ΠΟΥ, στην αναφορά του ΟΗΕ για την ασφάλεια τροφίμων το 2022.
Τα επίπεδα της παγκόσμιας πείνας παρέμειναν σχετικά αμετάβλητα μεταξύ του 2015 και του 2019. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτοί οι αριθμοί να ανεβούν ακόμα υψηλότερα τους επόμενους μήνες είπε ο Ντέιβιντ Μπίσλι, εκτελεστικός διευθυντής του WFP, προσθέτοντας πως οι αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα και λιπάσματα που προκύπτουν από τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας απειλούσε να ωθήσει χώρες σε πείνα.
«Το αποτέλεσμα θα είναι παγκόσμια αποσταθεροποίηση, λιμός και μαζική μετανάστευση σε άνευ προηγουμένου επίπεδο. Πρέπει να δράσουμε σήμερα για να αποτρέψουμε αυτή την επικείμενη καταστροφή» πρόσθεσε.
Η αναφορά του ΟΗΕ που βγήκε την Τετάρτη προειδοποίησε για «εν δυνάμει απογοητευτικές» συνέπειες για την ασφάλεια τροφίμων καθώς οι συγκρούσεις, οι κλιματικές ακρότητες, τα οικονομικά σοκ και οι ανισότητες συνεχίζουν να εντείνονται.
Ζητώντας αναθεώρηση αγροτικών πολιτικών, η αναφορά λέει πως ο παγκόσμιος τομέας των τροφίμων και της γεωργίας έλαβε περίπου 630 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο προς υποστήριξη που συχνά παραμόρφωνε τις τιμές της αγοράς, δεν έφτανε στους μικροκαλλιεργητές, έπληξε το περιβάλλον και δεν προωθούσε την παραγωγή θρεπτικών τροφών.
Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει επιδοτήσεις που κυρίως στοχεύουν πλούσιες σε θερμίδες τροφές όπως δημητριακά, ζάχαρη, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα σε βάρος πιο υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων όπως τρόφιμα, λαχανικά κ.α.
«Ο κόσμος απομακρύνεται από τον στόχο του να εξαλείψει την πείνα, τη διατροφική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό σε όλες τις μορφές του ως το 2030», προειδοποιεί ο FAO, αναφερόμενος στον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ «Πείνα μηδέν».
Κάπου 670 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να συνεχίζουν να υποφέρουν από την πείνα περί το τέλος της δεκαετίας, αριθμός «παρόμοιος με το 2015», όταν είχε οριστεί ο στόχος αυτός από τη διεθνή κοινότητα.
Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ως τότε, «όλες οι προσπάθειές μας το μόνο που θα έχουν επιτύχει θα είναι να μετριαστεί ο αντίκτυπος των μεγάλων κρίσεων που βιώσαμε», προειδοποίησε ο πρόεδρος του IFAD, ο Ζιλμπέρ Ουνγκμπό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι πέντε διεθνείς οργανισμοί «ηχούν συναγερμό» μπροστά στην «εντατικοποίηση των βασικών κινητήρων της διατροφικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού: των συρράξεων, των ακραίων καιρικών φαινομένων και των οικονομικών σοκ».
«Το ζήτημα δεν είναι εάν θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες στο μέλλον», συμπεραίνουν, «αλλά το να λάβουμε πιο τολμηρά μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών σοκ», όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που εγείρει προσκόμματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και απογειώνει τις τιμές.
«Αν είχαμε καταφέρει να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο στο παρελθόν, ο πόλεμος δεν θα είχε τόσο καταστροφικό αντίκτυπο όσο σήμερα», στηλίτευσε στη δική του παρέμβαση ο διευθυντής του ΠΕΠ, ο Ντέιβιντ Μπίζλι.
«Χρειαζόμαστε πολιτική λύση άμεσα στην Ουκρανία», πρόσθεσε, προκειμένου αγροτικά προϊόντα που παραμένουν αποκλεισμένα στα ουκρανικά λιμάνια – εκτιμάται ότι πρόκειται για 25 εκατ τόνους σιτηρών – να μπορέσουν «να πωληθούν ξανά στην αγορά».
Το Κέρας της Αφρικής (Σομαλία, Κένυα, Αιθιοπία) γνωρίζει παράλληλα μια από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και πάνω από 40 χρόνια, που αποδεκατίζει κοπάδια και καλλιέργειες κι απειλεί να προκαλέσει λιμό που θα πλήξει πάνω από 16 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ευρύτερα, 2,3 δισεκ. άνθρωποι υπέφεραν από οξεία ή μέτρια διατροφική ανασφάλεια κάποια στιγμή το 2021, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή τροφή ή αντιμετώπισαν δυσκολίες να τραφούν κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων.
«Το πιο σοκαριστικό σε αυτή την κατάσταση είναι πως η κυριότερη αιτία (του λιμού) δεν είναι τόσο κάποιο παγκόσμιο έλλειμμα στην παραγωγή, όσο το βαθιά άνισο και μη ισορροπημένο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων», σχολίασε με ανακοίνωσή του το γαλλικό παράρτημα της ΜΚΟ Oxfam.
Και εμείς τι κάνουμε;
Το ερώτημα είναι πόσο το θέμα της παρατεταμένης επισιτιστικής κρίσης και της πραγματικής πείνας σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού μάς αφορά ως χώρα για το επόμενο κοντινό διάστημα. Δυστυχώς η απάντηση είναι ότι μας αφορά, όσο και αν αυτό ενοχλεί την ησυχία κάποιων. Ο συναγερμός και αυτή τη στιγμή, ως πρόληψη στο πάρα πέντε, είναι κάτι που οφείλει να ηχήσει και στα δικά μας αυτιά, όχι μόνο στις αρχές αυτού του τόπου αλλά συνολικότερα στην κοινωνία. Ο εφησυχασμός εδώ είναι πλέον επικίνδυνος. Και δεν αρκούν πια ως αντίδραση λογικές «ασπιρίνης». Χρειάζονται σε πολιτικό, συλλογικό και προσωπικό επίπεδο γενναίες αποφάσεις και ρήξεις που πρωτίστως αφορούν το δικό μας παραγωγικό μοντέλο. Ένα θέμα που από την πολύ σχετική θεωρία των προηγούμενων περιόδων θα πρέπει να περάσουμε στην πράξη.
Πηγές: Huffingtonpost, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Κεντρική φωτο:https://sp4k.org/2022/06/true-stories-behind-the-sp4k-mural-art/
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ