Με νέα παρέμβαση του ο ΕΕΣΠ ασκεί κριτική και υποβάλλει συμπληρωματικές προτάσεις για τα μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
Τα μέχρις στιγμής νομοθετημένα κι εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης της οικονομίας, παρά την εμφανή προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσής τους, καλύπτουν ελάχιστες επιχειρήσεις και με ανεπαρκή τρόπο.
Από την στιγμή που έχει επιβληθεί και ορθώς για λόγους Δημόσιας Υγείας καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας πρέπει να σταματήσει ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων και το αλαλούμ με τους ΚΑΔ. Όλες οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πλήττονται πλην ελαχίστων και γνωστών εξαιρέσεων. Όλες οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες που αποτελούν την καταπονημένη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας χρειάζονται και δικαιούνται γενναία μέτρα στήριξης.
Τα μέτρα δεν μπορούν να εξαντλούνται σε αναβολές πληρωμών των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά. Αναβολές που θα συσσωρεύσουν υπερβολικές και μη δυνάμενες να εξυπηρετηθούν υποχρεώσεις στο άμεσο μέλλον.
Είναι απαραίτητο η πολιτεία να επωμιστεί συνολικά το κόστος των ενοικίων, του Δώρου του Πάσχα, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται για το διάστημα που παραμένουν κλειστές και ισχύουν τα μέτρα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Στο θέμα των τραπεζικών δανείων οφείλει η κυβέρνηση να μεσολαβήσει ώστε τους μήνες πού τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά και θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας οι οφειλές σε στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια να μεταφερθούν χωρίς τόκους και επιβαρύνσεις στο τέλος κάθε σύμβασης.
Για τις μεταχρονολογημένες τραπεζικές επιταγές η αναστολή πληρωμής τους πρέπει να ισχύσει τουλάχιστον για 120 ημέρες από την λήξη των έκτακτων μέτρων ώστε να έχουν επανέλθει οι επιχειρήσεις σε μια κανονικότητα.
Ακόμη ζητούμε την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς τη διαμεσολάβηση τραπεζών ώστε να στηριχθεί η μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση.
Το βοήθημα των 800 €, το οποίο είναι και ανεπαρκές,πρέπει να αφορά όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους συναδέλφους που καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος.
Η περίοδος που διανύουμε είναι μία περίοδος που η πλειοψηφία των συναδέλφων είχε παραγγείλει και παραλάβει δεκάδες εμπορεύματα που θα έπρεπε να πουληθούν ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στην παρούσα κατάσταση κάνεις δεν γνωρίζει το πότε θα ανοίξουμε τα καταστήματα μας. Οπότε ζητάμε την άμεση αναβολή της εκπτωτικής περιόδου για 15 μόνο μέρες το μήνα του Αυγούστου.
Θεωρούμε τις παρεμβάσεις αυτές ως το ελάχιστο μετρό για να σηκωθούν ρολά την επόμενη μέρα στην Ελληνική κοινωνία και Οικονομία
Περιμένουμε την ενημέρωση για την συνολική δέσμη μέτρων που έχει εξαγγελθεί για την Δευτέρα 30/3/2020 για να τοποθετηθούμε συνολικά.
Ευελπιστούμε ότι τα μέτρα θα είναι απαλλαγμένα από τις ασάφειες και προχειρότητες των προηγούμενων ανακοινώσεων. Ότι θα ακούσουν την κραυγή αγωνίας του συνόλου σχεδόν του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της χώρας καθώς και των εργαζομένων. Ότι θα ληφθούν γενναία μέτρα για να μην έχουμε μετά το σεισμό του κορωνοϊού, τσουνάμι λουκέτων, νέων χρεών και νέων ανέργων.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Μετά την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας του κορονωϊού ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών προχωράει στις παρακάτω παρατηρήσεις και προτάσεις.
- Συμφωνεί και προσυπογράφει τις θέσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης (ΟΕΣΠ).
- Οι επιχειρήσεις της πόλης των Πατρώνκαι της ευρύτερης περιοχής έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Φορείς της πόλης και σε συνεργασία με τον ΕΕΣΠ προχωρούνσε μελέτη αναλυτικής εκτίμησης των οικονομικών επιπτώσεων. Η επιπλέον οικονομική ζημιά για την πόλη είναι τεράστια και αυτό πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν για την λήψη πρόσθετων ειδικών μέτρων.
- Η κίνηση της αγοράς, όπως προκύπτει κι από τα οικονομικά στοιχεία και έρευνες, τους τελευταίους μήνες του 2019 καθώς και των Χριστουγέννων και των χειμερινών εκπτώσεων ήταν υποτονική και χαμηλότερη ακόμη και απ’ αυτήν των προηγουμένων ετών. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη τα μέτρα στήριξης να είναι ουσιαστικά και να αφορούν το σύνολο των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων (πλην των τροφίμων) ούτως ώστε να μην έχουμε ένα νέο κύκλο λουκέτων, υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και έκρηξης της ανεργίας. Τα μέτρα οικονομικής στήριξης πρέπει να ανέρχονται τουλάχιστον στο 12% του ΑΕΠ όπως και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
- Το Δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους πρέπει να καταβληθεί κανονικά. Στις περιπτώσεις αδυναμίας κλειστών υποχρεωτικά επιχειρήσεων να καλυφθεί από το κράτος. Οι επιπτώσεις μη καταβολής του θα φανούν στην αγορά στο άμεσο μέλλον.
- Τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν από την ΔΕΗ είναι ανεπαρκή. Είναι επιτακτική ανάγκη η αναστολή πληρωμών και των διακοπών ρεύματος από όλους τους παρόχους.
- Ζητάμε από την Δημοτική αρχή να προχωρήσει σε:
Απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος για τις επιχειρήσεις.
Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.
Αναστολή πληρωμών των επιχειρήσεων στην ΔΕΥΑΠ.
- Στα καταστήματα τροφίμων και κυρίως στις μεγάλες αλυσίδες να απαγορευτεί η πώληση ειδών καταστημάτων λιανικής που είναι υποχρεωτικά κλειστά. (Ένδυση, υπόδηση, οικιακά είδη κλπ.). Η πώληση τέτοιων ειδών αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό
- Επανερχόμαστε στη πάγια διεκδίκηση μας για ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της επιχείρησης (προμηθευτές, εργαζόμενους κλπ)
Η κοινωνία μας πρέπει να βγει από αυτή την κρίση όρθια και υγιής. Ακολουθούμε ευλαβικά τις ιατρικές συμβουλές και τους περιορισμούς που επιβάλει η πολιτεία. Από την μεριά της πολιτείας είναι επιτακτικό να παρθούν ουσιαστικότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για βγει και η οικονομία μας όρθια χωρίς συσσώρευση νέων χρεών, νέων λουκέτων και νέων ανέργων.