H 100η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διεξήχθη από 17 έως 20 Ιουλίου 2022 στα Χανιά με φυσική παρουσία, αλλά και με δυνατότητα συμμετοχής μέσω τηλεδιάσκεψης, με διοργανωτή το Πολυτεχνείο Κρήτης και Προεδρεύοντα τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητή Ευάγγελο Διαμαντόπουλο και συμμετέχοντες στο Προεδρείο τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητή Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) προσκλήθηκε και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Συνόδου την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022. Παρέστησαν η Υπουργός κα Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Απόστολος Δημητρόπουλος.
Σύμφωνα με αναλυτική ενημέρωση που ανάρτησε στη σελίδα στο facebook (δική του και η φωτο από τη Σύνοδο ) o συμμετέχων στη σύσκεψη Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας ( μαζί του ήταν και ο Αντιπρύτανης Ανάπτυξης και Έρευνας Παναγιώτης Δημόπουλος) έχουμε σχετικά με τις εργασίες και τα αποτελέσματα της Συνόδου:
Η Υπουργός αναφέρθηκε σε βασικά θέματα εφαρμογής του υπό δημοσίευση νόμου, καθώς και χρηματοδότησης και διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων. Δεσμεύτηκε για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στενή συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ με τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες των Ιδρυμάτων.
Η Σύνοδος διαπιστώνει την επιτακτική ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» εφαρμογής των βασικών διατάξεων του νόμου και ιδιαίτερα αυτών που διέπουν την εκλογή των οργάνων διοίκησης. Τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών των Πανεπιστημίων, με
προσωπικό και πόρους, που απορρέει από τις πολλαπλές δομές που δημιουργούνται και λειτουργούν σε μόνιμη βάση στα Ιδρύματα, καθώς και τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων που θεσπίζονται από το νόμο.
Σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, διαπιστώνεται ότι η σχετική ρύθμισηπαρουσιάζει ουσιαστικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς τα λίγα τον αριθμό Τμήματα Επιστημών της Αγωγής θα πρέπει να συνάψουν συμφωνίες με πολλά ενδιαφερόμενα ΑΕΙ και για πολλές Σχολές, ενώ δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για κάποιες κατηγορίες εν ενεργεία φοιτητών.
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης, ειδικά σε ότι αφορά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Ιδρυμάτων, παραμένει σοβαρό και επείγον εν όψει του νέου ακαδημαϊκού έτους και ζητείται να χορηγηθείάμεσα έκτακτη επιχορήγηση προκαθορισμένου σκοπού (πριν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους) που νακαλύπτει το σύνολο των εκτιμώμενων ενεργειακών αυξήσεων για το 2022. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η άμεση δρομολόγηση ενεργειών για την καταβολή της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά Ευρωπαϊκάανταγωνιστικά έργα μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Προβλέπεται μια δύσκολη περίοδος εφαρμογής του νόμου, καθώς αναμένονται ριζικές αλλαγές στιςλειτουργικές διαδικασίες για την ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ δεν δίνονται δραστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων.
Να σημειωθεί ότι όπως ενημερώνει ο κ Μπούρας «παρόλο που μας ζητήθηκε ως Πανεπιστήμιο Πατρών να είμαστε στο νέο Προεδρείο, μετά απο συζητήσεις στη Πρυτανική Αρχή, αρνηθήκαμε κυρίως λόγω του ότι πρέπει να υλοποιήσουμε το νέο ΠΔ για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών. Έναν Ακαδημαικό Χάρτη που επαναφέρει τη κανονικότητα και δημιουργεί ένα ισχυρό και βιώσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αυτή τη χρονιά και για να υλοποιηθεί το ΠΔ πρέπει όλοι μαζί να εργασθούμε με συγκλίσεις, συναινέσεις και έντιμους συμβιβασμούς χωρίς ακραίες αντιπαραθέσεις και τοξικότητα. Με απόλυτο Σεβασμό στους Νόμους και το Σύνταγμα!