Του Θανάση Γιανναδάκη, Δρ. Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός*
Ο φλοιός ενός πεύκου παίρνει φωτιά σε περίπου μισό λεπτό και για κάθε τετραγωνικό μέτρο που καίγεται παράγεται για περίπου 2 λεπτά θερμότητα ισοδύναμη με το να δουλεύει ο καυστήρας μιας πενταόροφης πολυκατοικίας.
Ο κορμός ενός πεύκου παίρνει φωτιά σε περίπου ένα λεπτό και και για κάθε τετραγωνικό μέτρο που καίγεται αποδίδει σε 1 λεπτό θερμότητα ισοδύναμη με το να δουλεύει ο καυστήρας 2 πενταόροφων πολυκατοικιών, ενώ σε διάστημα 6 λεπτών για κάθε τετραγωνικό μέτρο που καίγεται μπορεί και να αποδόσει θερμότητα ισοδύναμη με το να δουλεύει ο καυστήρας από 3 τετραόροφες πολυκατοικίες.
Σε όλα τα παραπάνω δεν προστίθεται η επίπτωση της εξάπλωσης που προκαλεί ένας δυνατός άνεμος ή το μικροκλίμα που φτιάχνει το πυροθερμικό φορτίο μιας δασικής πυρκαγιάς.
Κοινώς, όταν ξεκινάει μια πλήρως ανεπτυγμένη φωτιά ο χρόνος αντίδρασης μετριέται πραγματικά με το ρολόι για να μην εξαπλωθεί γρήγορα η φωτιά.
Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνθήκες καύσωνα και πολύ χαμηλής υγρασίας σε όλη την περιοχή. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να επιδείξουν υψηλότατη επιφυλακή και εμείς οι πολίτες υψηλότατη προσοχή.
Οι μετρήσεις του διαγράμματος έγιναν στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Τεχνικής Θερμοδυναμικής, του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, του Πανεπιστημίου Πατρών.
- απο ανάρτηση στο fb
#pgnews
#ΑΠΟΨΕΙΣ