Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη (Κ. Γεωργουσόπουλου) κλείνουν στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής 31 Ιουλίου, την ενότητα θεάτρου του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας 2022 για τον μήνα Ιούλιο. Πρόκειται για ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις Εκκλησιάζουσες και τη Λυσιστράτη.
Η παράσταση – θα φιλοξενηθεί στο «Δημοτικό Θερινό Θέατρο Πάτρας» – είναι μία κωμωδία που γράφτηκε από τον Αριστοφάνη, το 411 π.Χ. Μια σάτιρα στο πρόσωπο και τα έργα του Ευριπίδη και θεωρείται ένα από τα καλύτερά έργα του. Παράλληλα μέσα από τις «Θεσμοφοριάζουσες» ο Αριστοφάνης εκτός από την κωμική διάσταση επιχειρεί και μία άκρως πολιτική κατάθεση. Είναι μία προσπάθεια του Αριστοφάνη να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια.
Ο Αριστοφανικός λόγος, πάντα επίκαιρος και ηθογραφικός, θυμίζει πως ενώ έχουμε προοδεύσει σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ως κοινωνικά και πολιτικά όντα υστερούμε ακόμα και σήμερα και μέσα από το κείμενο ο καθένας «αναγνωρίζει» τον εαυτό του.
Όπως αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Γιάννης Μπέζος «Σε καιρούς που δοκιμάζεται η δημοκρατία και κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, ανθίζει η δημιουργικότητα των μεγάλων ποιητών.
Η Αθήνα του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μέσα από την «θέση» και τις «θέσεις» των γυναικών, με αφορμή μία γιορτή – τα Θεσμοφόρια – και καυτηριάζοντας την προκλητική στάση ανδρών, διανοουμένων και πολιτικολογούντων, με όχημα τις δραματουργικές παραξενιές του μεγάλου Ευριπίδη, ο εξίσου μεγάλος Αριστοφάνης μας αποκαλύπτει τα προτερήματα και τις αδυναμίες των προγόνων μας, που δεν διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές.
Όλα αυτά βέβαια, μέσα από την κωμική του καρδιά και διάθεση. Άλλωστε, το γέλιο είναι η μεγάλη παρηγοριά του λαού και οι μεγάλοι κωμικοί ποιητές είναι γνήσια λαϊκοί. Δηλαδή, μας κάνουν να θυμόμαστε και να ονειρευόμαστε ταυτόχρονα. Οι ψευτολαϊκοί απλώς κολακεύουν τις ευτελείς μας συνήθειες».
Διανομή: Μνησίλοχος: Γιάννης Μπέζος, Ευριπίδης: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Κρίτυλλα: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αγάθωνας/Τοξότης: Λαέρτης Μαλκότσης, Χορός: Νίκη Σερέτη, Χορός: Γιάννα Παπαγεωργίου, Κλεισθένης: Παναγιώτης Κατσώλης, Χορός: Αρετή Πασχάλη, Χορός: Λήδα Καπνά, Υπηρέτης: Αλέξης Βιδαλάκης, Πρύτανης: Σταύρος Μαρκάλας, Χορός: Ντένια Στασινοπούλου, Χορός: Κωνσταντίνα Νταντάμη, Χορός: Αγγελική Γρηγοροπούλου, Χορός: Eλένη Ζαχοπούλου, Χορός: Μανταλένα Καραβάτου.
Συντελεστές: Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης (Κ. Γεωργουσόπουλος), Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος ,Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς, Ενορχήστρωση: Σταμάτης Σταματάκης, Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου, Φωτισμοί: Χρήστος Τσιόγκας, Social media: Δήμητρα Παντελάκη, Φωτογραφίες, βίντεο: Δημήτρης Μακρής, Μουσική διδασκαλία: Νεφέλη Φασουλή.
Τιμές εισιτηρίων : Γενική είσοδος 20€ – Μειωμένο (ΑΜΕΑ-ΑΝΕΡΓΟΙ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ – ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ 12 ΕΤΩΝ) 15.00€
Σημεία προπώλησης: viva.gr, Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Πάτρας (2610-273-613), Βιβλιοπωλείο Discover (Βούρβαχη 3), Γωνιά του Βιβλίου ( Αγ. Νικολάου 32) και στο ταμείο του νέου «Θερινού Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου) στο Παμπελοποννησιακό.