Για μετά τον Αύγουστο φαίνεται πως μετατίθεται η έναρξη των εργασιών για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στην Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες , η ΔΕΔΑ προχωρά με προσεκτικά βήματα, ώστε το έργο να μπει σε ισχυρές οικονομικές βάσεις και γι’ αυτό η επέκταση του δικτύου στις τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, θα γίνει μελετημένα και χωρίς βιασύνες.
Να σημειωθεί ότι στην φάση της μελέτης, το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ήταν σημαντικό. Ωστόσο, η αναζήτηση βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών πελατών, έχει μπροστά της αρκετές προκλήσεις, λόγω των απρόσμενων διεθνών εξελίξεων των τελευταίων μηνών. Πάντως, παρατηρητές του θέματος, εκτιμούν ότι τα εμπόδια αυτά θα ξεπεραστούν.
Την ίδια στιγμή, οι διαδικασίες για την προετοιμασία του έργου βρίσκονται στην τελική τους φάση, ενώ έχει βγει και ο ανάδοχος των έργων. Μετά την έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχωρά η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία ABAΞ, η οποία έχει περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι τυπικές διαδικασίες και οι συνεννοήσεις με τους τρεις δήμους, για το πως θα εξελιχθούν τα έργα μέσα στα αστικά κέντρα.
Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση του δικτύου κατά 220 χλμ με 10.000 αρχικούς ωφελούμενους, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών πελατών, με προϋπολογισμό και για τις τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (πιθανόν μετά τον Αύγουστο) αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για το δίκτυο στις τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.
Οι επενδύσεις σε δίκτυα φυσικού αερίου για τις πόλεις αυτές έως το 2023, έρχονται να αλλάξουν το ενεργειακό αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, η οποία συγχρηματοδότησε τα έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσό περίπου 22,5 εκ. ευρώ.
@ Για την πόλη της Πάτρας προβλέπεται η σύνδεση 5.747 οικιακών χρηστών, αντί για 3.747 του παλαιού προγράμματος, καθώς επίσης 178 εμπορικών και 20 βιομηχανικών χρηστών.
@ Για την πόλη του Αγρινίου προβλέπεται η σύνδεση 2.824 οικιακών χρηστών, αντί για 724, καθώς επίσης 232 εμπορικών και 3 βιομηχανικών χρηστών.
@ Για την πόλη του Πύργου προβλέπεται η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών, αντί για 347, καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών.
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΔΑ ξεκινώντας από την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, την οδική μεταφορά του καυσίμου, υλοποιεί ένα μοναδικό έργο, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σύγχρονη τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Το έργο είναι πρωτοποριακό, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η Βαρκελώνη είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη, με μεγαλύτερο πληθυσμό από την Πάτρα, που τροφοδοτείται με LNG.
Το έργο εκτός από την ενεργειακή και περιβαλλοντική του διάσταση, θα έχει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση, καθώς στη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας, ενώ σε βάθος χρόνου με την εμπορική ανάπτυξη του δικτύου, θα δημιουργηθούν και παράλληλες οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες.
Σταθμός αεριοποίησης
Η τροφοδοσία της Πάτρας θα γίνεται μέσω δεξαμενών, εγκατεστημένων σε χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ). Στις δεξαμενές αυτές, θα μεταφέρεται με βυτιοφόρα σε υγροποιημένη μορφή το φυσικό αέριο και μετά θα αποθηκεύεται και στον ίδιο χώρο θα επαναεριοποιείται προκειμένου να μεταφερθεί, ως αέριο πλέον, με χαλύβδινους και πλαστικούς σωλήνες, στις επιχειρήσεις της περιοχής και σε όλους τους δρόμους της πόλης.
Η ΔΕΔΑ εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες και πιο αυστηρές προδιαγραφές, διασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και ασφάλειας του έργου και ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ