Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»
Μια φωτογραφία του Στέλιου Κουτρουμπίνα η αφορμή για το σημερινό άρθρο, βγαλμένη πριν 21 χρόνια στο αμφιθέατρο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, όπου ήταν η έδρα της ATMEL HELLAS. Είναι η φωτογραφία που φιλοξενούμε . Όλοι οι εικονιζόμενοι είναι πετυχημένοι επιχειρηματίες και στελέχη κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας.
Παρακάτω θα κάνουμε ειδική αναφορά, τόσο στην εταιρεία ATMEL που από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών αποτέλεσε την «μήτρα» της εφαρμοσμένης καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας, όσο και στην ξεχωριστή πορεία ορισμένων (όσων ανιχνεύσαμε) εκ των εικονιζόμενων. Να σημειώσουμε εδώ και το σχόλιο ενός ανθρώπου «γκουρού» στο χώρο της καινοτομίας στη χώρα μας του καθ. Βασίλειου Μακιού, που έγραψε κάτω από την ανάρτηση της φωτογραφίας:” Νομιζω εκεί άρχισε η υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα, υπερήφανος για όλους σας”
ATMEL: H «μήτρα» της υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας.
Διαβάζουμε για την ATMEL μεταξύ άλλων και σε ένα εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Κουρκούτα στον καλό ιστότοπο startupper.gr/ (5/2020),με τίτλο «Πρέπει να κλωνοποιήσουμε την ΑΤΜΕΛ»:
Η Ιστορία ξεκίνησε στην Πάτρα το 1999 όταν η αμερικανική Atmel, με Έλληνα ιδρυτή, αποφάσισε να στήσει ένα ερευνητικό κέντρο δίπλα στο Πανεπιστήμιο – Πολυτεχνείο Πατρών με σκοπό την συν-ανάπτυξη τεχνολογιών και μάλιστα όχι όποιων και όποιων! Μεγάλα μέρη του γνωστού μας Wi-Fi και των μνημών Flash έχουν την ρίζα τους στην Πάτρα! Όπως και εξαρτήματα του iPhone.
Με το πέρασμα του χρόνου μια μικρή Σίλικον-Βάλει έχει ανθίσει και αναπτυχθεί στην περιοχή, από τσιπάκια υπολογιστών, οπτική αναγνώριση και ψηφιακές πλατφόρμες, μέχρι διαστημική τεχνολογία και τεχνολογίες υδρογόνου και όλα αυτά γύρω από τον Πανεπιστήμιο και hubs όπως το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, τα Corallia Clusters, τα νεώτερα Orange Grove, POS4Work, PatrasIQ, αλλά και μέσω founders Startups που “μεγάλωσαν” μέσα από την Atmel, εξελίχθηκαν και έκαναν τις δικές τους εταιρείες.
Αυτές οι Startups έφεραν νέες επενδύσεις σε τοπικά ταλέντα, νέες συνεργασίες, νέα exits, τα οποία προσελκύουν εταιρείες από το εξωτερικό και κάπως έτσι συνεχίζεται ο κύκλος της καινοτομίας στον χώρο των Startups. Αν αυτός ο κύκλος γίνει οικοσύστημα και όλα τα μέρη, ταλέντα-πανεπιστήμια-ερευνητικά κέντρα-Incubators-επενδυτές-εταιρείες-κράτος “μιλάνε” μεταξύ τους την ίδια γλώσσα τότε έρχεται η λεγόμενη εκθετική ανάπτυξη όπως έχει συμβεί στο Ισραήλ.
Αν αναρωτιέστε πως ήρθε η Atmel στην Πάτρα, όπως προαναφέραμε, έγινε όπως και στη περίπτωση της Tesla: ένας πετυχημένος Έλληνας της διασποράς έπεισε την εταιρεία του να επενδύσει στην Ελλάδα ».
Στο άρθρο παρατίθενται πολλά πετυχημένα παραδείγματα εταιρειών που οι ιδρυτές τους είχαν αφετηρία την ΑΤΜΕΛ:
-H Think Silicon που τόσο εντυπωσιακή εξέλιξη είχε με την την πρόσφατη μεγάλη εξαγορά της Think Silicon από το μεγαθήριο Applied Materials, δεν είναι νέα εταιρεία, ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2007 στη Πάτρα με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο. Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, CEO και co-founder της Think Silicon, το 1998 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, έκανε το μεταπτυχιακό του εκεί και το 2002 έπιασε δουλειά στην Atmel, όπου και έμεινε μέχρι το 2007, οπότε και ίδρυσε την εταιρεία του.
O Ιάκωβος Σταμούλης, CTO και cofounder της Think Silicon, επίσης προέρχεται από την Atmel και ο Γιώργος Κεραμιδάς, CSO της εταιρείας από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
–Η Bytemobile ιδρύθηκε το 2000 στην Πάτρα από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, είχε αναπτύξει ένα σημαντικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας και λογισμικού για χρήση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με στόχο τη βελτιστοποίηση της κίνησης των ψηφιακών δεδομένων και τη διαχείριση απαιτητικού περιεχομένου όπως το βίντεο. Το 2012 εξαγοράστηκε από τη μεγάλη εταιρεία λογισμικού Citrix, έναντι 400 εκατ. δολαρίων, διατηρώντας και επεκτείνοντας το κέντρο R&D στην Πάτρα.
-Η ομάδα της Antcor με CEO τον Κώστα Μεϊμέτη αλλά και τον Λάζαρο Καψιά προέρχεται από τα εργαστήρια της Atmel Ελλάδας στην Πάτρα, η οποία ήταν από τους πρωτοπόρους του Wi-Fi παγκοσμίως. Τo 2004 δημιουργήθηκε η Antcor, η οποία ασχολείτο με το σχεδιασμό ολοκληρωμένων Wi-Fi, τα οποία σχέδια προορίζονται για αγορά και υλοποίηση από μεγάλους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Το καλοκαίρι του 2014 εξαγοράστηκε από την ελβετική u-blox.
– Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας αφού έκανε το διδακτορικό του στο εργαστήριο του καθ. Μακιού στις τηλεπικοινωνίες, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Atmel με προϊόντα στην παγκόσμια αγορά με τεχνολογίες WiFi, Bluetooth και VoIP. Σήμερα είναι CEO της Meazon, η οποία έχει φτιάξει ένα πρωτοποριακό – σε παγκόσμιο επίπεδο– καταμετρητή ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαθιστά ελεγκτές φωτιστικών δρόμου σε 19 πόλεις στην Πορτογαλία και στην ΠΔΕ. Ετοιμάζεται να εισάγει στην αγορά ένα προϊόν απαραίτητο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
-Ο Δημήτρης Γλέζος ίδρυσε την εταιρεία Transifex το 2012 στην Πάτρα. Μέχρι το 2014 η εταιρεία είχε ήδη ανοίξει γραφεία στην Αθήνα και στη Silicon Valley της Καλιφόρνια για τη διαχείριση των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, των οικονομικών και άλλων λειτουργιών της. Προσφέρει μια πλατφόρμα online για τη διαχείριση και τη μετάφραση περιεχομένου κυρίως σε μεγάλες εταιρείες.
-O Νίκος Ιωάννου έφτιαξε τη πρώτη πλατφόρμα online delivery στην Πάτρα, το delivery.gr που εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μούχαλη, όντας η κινητήριος δύναμη του πετυχημένου στην εποχή της καραντίνας e-kioskys.
-Irida Labs, Adamant Composites, InsyBio, Advent, Hellbio, FEAC, είναι μερικά από τα πολλά ακόμα παραδείγματα με έδρα τη Πάτρα, εταιρείες οι οποίες παράγουν καινοτομίες παγκόσμιας κλάσης.
Θα συμφωνήσουμε με το συμπέρασμα του συγγραφέα του άρθρου, που έχει διατυπώθεί το 2020 έστω και αν έκτοτε έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα από κυβερνητικής πλευράς στο χώρο της Έρευνας και Καινοτομίας :Δυστυχώς οι αρμόδιοι, ειδικά από τη πλευρά του κράτους, δεν είδαν το παράδειγμα της Πάτρας και της Atmel και πως αυτό έχει προσφέρει, όλα αυτά τα χρόνια, στην ανάπτυξη ταλέντων αλλά και επιχειρηματικότητας υψηλής αξίας, για την περιοχή αλλά και για τη χώρα, η οποία αναζητά νέες παραγωγικές κατευθύνσεις που θα μας φέρουν έσοδα και άλλα πλεονεκτήματα έτσι ώστε να μη βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό ή την πρωτογενή παραγωγή σαν χώρα και ΑΕΠ.
Θέλουμε επειγόντως μια Atmel δίπλα σε κάθε πανεπιστήμιο σε κάθε πόλη της Ελλάδας, όπως έγινε στα Ιωάννινα με την TeamViewer, και επιτέλους το κράτος να βάλει τις βάσεις για να γίνουμε οικοσύστημα! Όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους!”
Να αξιοποιήσουμε την «προίκα»…
Για να πάμε μπροστά ως χώρα και περιοχή εκτός από γενικές επικλήσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι, οφείλουμε ο καθένας από όσους μιλούν για ανάπτυξη να δείξει τι κάνει αυτός σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι εικονιζόμενοι της ATMEL με συνέπεια συμβάλλουν καθοριστικά όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την επαγγελματική τους διαδρομή και αρκετοί μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, όπως για παράδειγμα ο Στέλιος Κουτρουμπίνας που τακτικά καταθέτει από διάφορα βήματα τις απόψεις του, όπως έκανε και πρόσφατα μέσα από το 11ο Forum Ενέργειας.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα που αφορούν την περιοχή μας είναι ο συντονισμός στις δράσεις του πλούσιου αλλά πολυδιασπασμένου οικοσυστήματος υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή μας. Επ’αυτού από τη δική μας πλευρά μέσω του «Σ.Ε» και τις δράσεις μας στο Δίκτυο Forum Ανάπτυξης θέτουμε διαρκώς αυτό το ζητούμενο. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και οι φετινές εκδηλώσεις του υβριδικού 25ου Forum Ανάπτυξης στις 19και 20 Νοεμβρίου είναι μια ακόμη ευκαιρία να θέσουμε «τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων». Στελέχη όπως οι εικονιζόμενοι στη φωτογραφία θα έχουν πολλά να μας πουν σε μια τέτοια συνεδρία και θα επιδιώξουμε να είναι παρόντες. Αρκεί βέβαια να πειστούν ότι υπάρχουν από την πλευρά όσων παίρνουν αποφάσεις «ευήκοα ώτα»
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ