Σύμφωνα με τον Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδης (Δηλώσεις σε ΣΚΑΙ) ρευστότητα 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ρίχνει η κυβέρνηση μετά την έγκριση, το βράδυ της Παρασκευής, από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp) του σχεδίου για την παροχή δάνειων κινήσεως κεφαλαίου σε ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Ο υπουργός διευκρίνισε και με το τι θα γίνει για παράταση πληρωμής επιταγών και το το σχεδιασμό για τους πλειστηριασμούς.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ Γεωργιάδη:
Ρευστότητα
Αν όχι από τέλος Απριλίου, το αργότερο αρχές Μαΐου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πάνε στην τράπεζα να ζητάνε δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους, και με τεκμηρίωση και παραπάνω. Για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από το κράτος πρέπει να έχουν κάλυψη μόνο για το 20%” τόνισε ο υπουργός.
Επιταγές
Σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών μέχρι την Τρίτη το βράδυ θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας στις επιταγές τους να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές θέλουν να λάβουν και να τύχουν προστασίας. Αυτές οι επιταγές θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν και θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 μέρες.α
«Από την Τετάρτη όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί ως προστατευμένες θα πληρωθούν” ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Γεωργιάδης. «Όσοι μπορούν να πληρώσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να μην πάει ηοικονομία στο μηδέν και να συνεχίσει να κινείται” υπογράμμισε.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έχουν τρύπα στην ταμειακή τους ροή λόγω της αναβολής των 75 ημερών των επιταγών, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι «θα πάνε στην τράπεζα τους θα ζητήσουν προεξόφληση των επιταγών, και εφόσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές”.
Πλειστηριασμοί
Η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Τετάρτη στους θεσμούς και αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση από θεσμούς εν μεσώ κρίσης… Η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική κανονικότητα, αλλά τίποτε κανονικό δεν έχει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας” εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.