Με την μέση μηνιαία δαπάνη στα σούπερ μάρκετ να έχει αυξηθεί στα 324 ευρώ το μήνα, από 255 € πέρσι και 9 στους 10 καταναλωτές να δηλώνουν πως δυσκολεύονται να αντέξουν τις αυξημένες τιμές, αναμένεται να εορτασθούν, φέτος, τα Κούλουμα.
Η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο Σαρακοστιανό τραπέζι και μάλιστα με αίσθηση (!), καθώς τα συγκεκριμένα είναι από τα ακριβότερα και σε πολλές περιπτώσεις δεν συγκρίνονται με το κόστος του καθημερινών ειδών διατροφής.
Στα νωπά, οι καταναλωτές της Πάτρας μπορούν να βρουν, γαρίδες από 8 €το κιλό, χταπόδι από 15 έως 19 €, καλαμάρι από 15 έως 20 € και σουπιές από 10 έως 14 €. Αντίστοιχα στα κατεψυγμένα οι τιμές κυμαίνονται: Χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 € και θράψαλα από 5 μέχρι 8 €. Αυτές είναι τιμές κατ΄εκτίμηση, καθώς η αγορά θα διαμορφωθεί ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, ανάλογα με τα διαθέσιμα προϊόντα και την ζήτηση, ενώ σήμερα – όπως ανέφεραν στην «Πελοπόννησο » Ιχθυοπώλες της Πάτρας, θα γίνουν γνωστές οι τιμές διάθεσης των οστράκων στην χονδρική.
Ο χαλβάς ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με τις γεύσεις και την γέμιση που έχει.
Ο ταραμάς κυμαίνεται, ο μεν άσπρος από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος από 6,5€.
Τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ
Οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ
Οι τομάτες 99 λεπτά το κιλό
Τα κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό.
Ακριβότερη θα είναι φέτος και το παρεαδοσιακό αρτοσκεύασμα της Καθαράς Δευτέρας, καθώς τα αρτοποιεία επιβαρύνονται τόσο από την αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και του εργατικού κόστους.
Η λαγάνα, αναμένεται να πωλείται φέτος από τους φούρνους της Πάτρας με ένα «καπέλο» 10-20%. Η τιμή θα έχει ένα εύρος διακύμανσης από 3 έως 3,5 ευρώ το τεμάχιο, από 2,80 – 3 ευρώ που πωλείτο πέρυσι.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ