Η παγκόσμια υγειονομική κρίση λεηλατεί την Αχαΐα για πάνω από ένα μήνα. Ο COVID-19 είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έπληξε αρκετές χώρες πριν από την Ελλάδα. Η Αχαΐα μαζί με την Ηλεία και τη Ζάκυνθο είναι οι τρεις πρώτες περιοχές που τέθηκαν υπό το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων.
Και παρότι θα περίμενε κανείς, ότι η κυβέρνηση θα είχε προχωρήσει στην άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και τη διαχείριση των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν λόγω του COVID-19 και πλήττουν κυρίως τον πρωτογενή τομέα, η ίδια δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να χαρίζει 21 εκατομμύρια στα ΜΜΕ, να αυξάνει τα χρήματα που δίνει το κράτος στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, να κάνει δώρο 11 εκατομμύρια σε μεγαλοεργολάβο και να περνάει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για διαγραφή προστίμων σε αιρετούς της αυτοδιοίκησης από το 2010!
Η κυβέρνηση λοιπόν, φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι ο πρωτογενής τομέας είναι κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας, διότι επέλεξε να εξαιρέσει τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους από την έκπτωση κατά 25% από τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Βέβαια η κυβέρνηση, θα μπορούσε να είχε προχωρήσει σε πραγματικά μέτρα ενίσχυσης του τομέα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής παραγωγής. Θα μπορούσε λοιπόν να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων όπως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η άμεση απορρόφηση προϊόντων σε κοινωνικές δομές, η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου, η αναβολή καταβολής υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τις τράπεζες.
Ενδεικτικά, οι αγρότες της Αχαΐας που καλλιεργούν φράουλες, οπωροκηπευτικά, καρπούζια θα δουν σοβαρές απώλειες στο εισόδημά τους λόγω της αναστολής των εξαγωγών. Αντίστοιχα, επηρεάζονται και οι εργάτες και εργάτριες γης, οι οποίες/οι επίσης χάνουν το ήδη ελάχιστο εισόδημα που κέρδιζαν δουλεύοντας πολλές φορές σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην χάραξη ενός σχεδίου που θα διαχειρίζεται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και θα σέβεται τις πάγιες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.