Οι «Αετοί του Μοριά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δροσιάς Τριταίας «Οι Γιαννιάδες» πραγματοποίησαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Στα χνάρια του 1821 – «Αφανείς Ήρωες» – Γιαννιάς» την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 202 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με αρωγούς – υποστηρικτές τις Ενορίες των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Μύλων Πατρών, της Αγίας Παρασκευής – Αγίου Αθανασίου και το Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας.
Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από τον ανδριάντα του αγωνιστή Γιαννιά, στην ομώνυμη πλατεία, από τον Πανοσιολογιότατο π. Παΐσιο, εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσοστόμου και τους ιερείς π. Ηλία Κωστόπουλο, π. Γεώργιο Σμεράιδο (Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής – Αγίου Αθανασίου) και π. Σωτήριο Γαλάνη (Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου).
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν οι βουλευτές Αχαΐας, Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσων Φωτήλας, ο αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δροσιάς Τριταίας «Οι Γιαννιάδες», Βασίλειος Δημητρόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών, Νικόλαος Κωστής και η χοροδιδάσκαλος της χορευτικής ομάδας «Οι Αετοί του Μοριά», Κωνσταντίνα Ζάγκλα.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Γεωργία Νικολοπούλου, εκπαιδευτικός στο 20ο Γυμνάσιο Πατρών και μέλος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δροσιάς Τριταίας «Οι Γιαννιάδες» σε μία μεστή περιεχομένου και ουσίας ομιλία για τον Καπετάνιο Οπλαρχηγό Γιαννιά.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί λεβέντικοι χοροί για τον Καπετάνιο και τους Αγωνιστές του ’21 (με υπεύθυνους τους χοροδιδασκάλους Κωνσταντίνα Ζάγκλα & Θάνο Νικολακόπουλο).
Στην εκδήλωση ήταν παρών και το επίτιμο μέλος της χορευτικής ομάδας «Οι Αετοί του Μοριά», Βασίλειος Κυριαζής, νομικός, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Τριταιϊτών Πάτρας, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανάδειξη του Προστοβιτσάνου Καπετάνιου και στάθηκε αρωγός της χορευτικής ομάδας «Οι Αετοί του Μοριά» προς το σκοπό αυτό.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγωνιστή από:
1) το βουλευτή Αχαΐας, Άγγελο Τσιγκρή
2)τον αντιπεριφερειάρχη Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτη Παπαδόπουλο
3) το δήμαρχο Ερυμάνθου, Θεόδωρο Μπαρή
4) τον πρόεδρο του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, Κωνσταντίνο Βαγγελάκο
5) το γραμματέα του Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δροσιάς Τριταίας «Οι Γιαννιάδες», Δημήτριο Δημητρόπουλο
6) τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών, Νικόλαο Κωστή.
Στη συνέχεια οι χοροδιδάσκαλοι της χορευτικής ομάδας «Οι Αετοί του Μοριά», Θάνος Νικολακόπουλος και Κωνσταντίνα Ζάγκλα απέδωσαν φόρο τιμής στον Καπετάνιο Γιαννιά.
Ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των εκλιπόντων Αγωνιστών του 1821 και η εκδήλωσε έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το χώρο της πλατείας για να παρακολουθήσει την εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερομένων οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αχαΐας, Σπύρος Σκιαδαρέσης και Αντώνης Χαροκόπος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δροσιάς Τριταίας, Δημήτριος Ζώρλας, η Αντιστράτηγος Ε.Α. της Ελληνικής Αστυνομίας και υποψήφια βουλευτής, κ. Ευσταθία Γιαννιά, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπιράλ» και υποψήφιος δήμαρχος, Πέτρος Ψωμάς, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αχαΐας, Ανδρέας Μανωλόπουλος, ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Κυριάκος Σκιαθάς, ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Γεώργιος Πετρόπουλος, ο διευθυντής του 20ου Γυμνασίου Πατρών, Χρήστος Χριστακούδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών, Ιωάννα Οκτάρα, μέλη της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, ο εκπρόσωπος του αγήματος ιστορικής αναβίωσης «Παναγιώτης Καρατζάς», Ανδρέας Γιαννόπουλος, εκπρόσωποι του Χορευτικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης», του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα «Η Θάνα», του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ. Υ. Χαλανδρίτσας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάννη, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλη Πολιτισμού «Εν Πάτραις», τοπικών φορέων, ομίλων κ.ά.
Σε αυτή την εκδήλωση μνήμης στον Αχαιό – Προστοβιτσάνο Καπετάνιο Γιαννιά, το γιο του Γιώργο – Ντελήγιωργα – Γιαννιά και όλους τους αφανείς ήρωες, πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, τους πολυποίκιλους εθνικούς – πατριωτικούς, θρησκευτικούς και επετειακούς συμβολισμούς απέδωσε η πολυμελής ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά», προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκομένους και αποδίδοντας φόρο τιμής και χρέους στους αφανείς αγωνιστές, στις άγνωστες, αλλά και ένδοξες στιγμές της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, με την υπόσχεση, την επόμενη χρονιά, να στέκεται και πάλι ταπεινά κάτω από τον ανδριάντα του Καπετάνιου, αποδίδοντας τις τιμές που αρμόζουν στο ανάστημα της λεβεντιάς του.