Με επιστολή της προς τους οικονομικούς υπουργούς η η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) παραθέτει τις επικαιροποιημένες προτάσεις της προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα και να στηριχθούν περισσότερες Μμε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας, στις οποίες σας επισημαίναμε κάποιες ελλείψεις – αδικίες στα μέτρα που έχει αναγγείλει μέχρι τώρα η κυβέρνηση μαζί με τα αρμόδια υπουργεία, σας παραθέτουμε παρακάτω τις επικαιροποιημένες προτάσεις μας προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα και να στηριχθούν περισσότερες Μμε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Το βασικό μας μέλημα είναι η ταχεία ανάκαμψη όλων των επιχειρηματιών αμέσως μετά το πέρασμα αυτής της πανδημίας, καθώς η ύφεση θα είναι δεδομένη. Χρειάζονται άμεσα δραστικά και στοχευμένα μέτρα ώστε οι επιχειρήσεις μετά από όλο αυτό να ενταχθούν ομαλά στην οικονομία και να καταφέρουν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους. Δεν σας κρύβουμε ότι αρκετοί συνάδελφοι επιχειρηματίες δεν έχουν οικονομικά αποθέματα ή δεν επαρκούν, λόγω της δεκαετούς κρίσης, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή κατάσταση και η βιωσιμότητά τους αμφισβητείται.
Ύστερα από την επικαιροποίηση των προτάσεών μας και έχοντας ως στόχο τα ήδη ληφθέντα μέτρα της κυβέρνησης να ενισχυθούν και να συμπληρωθούν, σας προτείνουμε τα εξής:
- Άμεση ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, κάθε νομικής μορφής και δραστηριότητας, χωρίς να ληφθεί υπόψη ως κριτήριο ένταξης ο κύριος ΚΑΔ, καθώς όλα τα επαγγέλματα και οι επιχειρήσεις θα χρειασθούν στήριξη.
- Στο μέτρο ενίσχυσης των 800 ευρώ να λαμβάνονται υπόψη όλες οι επιχειρήσεις των εταιρικών μορφών ( Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε) ανεξαρτήτου αριθμού εργαζομένων και ανά μέτοχο καθώς αποτελούν το 1/5 του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας.
- Επιδότηση του δώρου Πάσχα από το κράτος, καθώς είναι αδύνατο να
καταβληθεί από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή που υπολειτουργούν.
- Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκο-πού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα
τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση
δανείων από αυτές καθώς και έκτακτη βοήθεια 5.000 ευρώ για πάγιες και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης και της κατοικίας του
αυτοαπασχολούμενου, καθώς και σε όσους συναδέλφους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων.
- Αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν παραλάβει εμπόρευμα για
την σεζόν Άνοιξη – Πάσχα.
- Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές
έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά. Ακόμα μετά την
λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις. Επίσης να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές – συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».
- Επιστροφή προκαταβολής φόρου και τέλος επιτηδεύματος.
- Αναστολή καταβολής των δόσεων της Δ.Ε.Η για τις πληττόμενες επιχειρήσεις έως 30 Απριλίου και εξόφλησή τους 30 Ιουνίου 2020.
- Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών
και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.
- Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο
τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
- Παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες για γενικό πάγωμα στα δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται, νέα κουρέματα και ρυθμίσεις.
- Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος του 60% του ενοικίου των
επιχειρήσεων που πλήττονται και επίσης απαγόρευση εξώσεων των
επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και το επίδομα των 800 ευρώ δεν έχει δοθεί ακόμα και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Επίσης θεωρούμε μεγάλη αστοχία της κυβέρνησης να εκδώσει υπουργική απόφαση στην οποία να μην εφαρμόζεται το άρθρο 3 ν.435/1976 ως προς την Μεγάλη Παρασκευή και να υποχρεώνει τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων να ανοίξουν από τις 7:00, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια άνοιγαν στη 13:00 μετά την ακολουθία της αποκαθήλωσης. Με αυτή την απόφαση προσβάλλεται το θρησκευτικό αίσθημα και δημιουργούνται αντιδράσεις τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους υπαλλήλους τους. Ακόμα θα έπρεπε καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της κρίσιμης κατάστασης να μην επιτρέπεται σε κανένα από αυτά τα καταστήματα να πωλούν άλλα είδη όπως ενδύματα, υποδήματα, παιχνίδια, λευκά είδη, εργαλεία, βιβλία, καλλυντικά, ηλεκτρικές συσκευές πλην τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής πώλησης που παραμένουν κλειστά κατόπιν κρατικής εντολής.
Η Ομοσπονδία μας πιστεύει ότι χρειάζεται ένα γενναίο σχέδιο στήριξης από την κυβέρνηση για όλους τους συναδέλφους επιχειρηματίες, το οποίο θα διασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους, ώστε όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα να μην υπάρξουν περαιτέρω παράπλευρες απώλειες. Η στήριξη πρέπει να είναι ουσιαστική ώστε να μην οδηγηθούν οι επιχειρηματίες για άλλη μια φορά στην διαδικασία της παύσης των δραστηριοτήτων τους και οι εργαζόμενοί τους σε ανεργία. Κρίνουμε απαραίτητο η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο είτε από εγχώριους πόρους είτε από κονδύλια της ευρωπαϊκής ένωσης ώστε να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι επιχειρηματίες να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.
Οι δικές μας παρεμβάσεις εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της επιχειρηματικότητας και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συμβάλλουμε στην επίλυση όσων προβλημάτων αναφύονται καθημερινά στον κλάδο μας.