Το πιο καυτό καλοκαίρι είναι εμπρός μας για όλη την χώρα και η Δυτική Ελλάδα δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.
Σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο, Νίκο Θεοδοσόπουλο, η θερμοκρασία στην Πάτρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας θα είναι αυξημένη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ξεκινώντας από τον Ιούνιο και φτάνοντας στον Αύγουστο.
Πιο αναλυτικά η θερμοκρασία, με βάση τις μελέτες που έχει κάνει ο έμπειρος μετεωρολόγος, θα είναι τον Ιούνιο από δύο έως και τρεις βαθμούς Κελσίου επάνω από τον μέσο όρο, ενώ το επόμενο δίμηνο του καλοκαιρού, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η άνοδος αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη με τον υδράργυρο να ανεβαίνει στους τέσσερις με πέντε βαθμούς Κελσίου.
Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη και που θα δούμε να φτάνει ο υδράργυρος το φετινό καλοκαίρι; Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοδοσόπουλο ο μέσος όρος της θερμοκρασίας σε πανελλήνια κλίμακα την τελευταία 30ετία ανά μήνα έχει ως εξής: 31 βαθμοί Κελσίου τον Ιούνιο, 33,5 Κελσίου τον Ιούλιο και 33,8 Κελσίου τον Αύγουστο.
Με βάση τους δείκτες αυτούς και την πρόβλεψη για άνοδο της θερμοκρασίας το φετινό καλοκαίρι ο μέσος όρος των μέγιστων τιμών που αναμένεται να δούμε στην περιοχή μας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοδοσόπουλο, θα είναι στους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου τον Ιούνιο, στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο και στους 38 με 39 βαθμούς τον Αύγουστο όπου ο λίβας αναμένεται να κορυφωθεί.
Όπως εξηγεί ο κ. Θεοδοσόπουλος οι παραπάνω θερμοκρασίες ισχύουν για τα ηπειρωτικά μέρη κυρίως, αφού στα παράκτια μέρη ο υδράργυρος πέφτει συνήθως κατά δύο περίπου βαθμούς.
Όλα τα παραπάνω όμως δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι δεν θα δούμε το φετινό καλοκαίρι θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο μέσος όρος θερμοκρασίας δεν σημαίνει δεν θα υπάρχουν διαστήματα που ο δείκτης του υδράργυρου θα τον υπερβεί.
«Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από την μεταβλητότητα των ανέμων που αποτελεί και καθοριστικό παράγοντα για την διαμόρφωση της τελικής θερμοκρασίας» τονίζει ο κ. Θεοδοσόπουλος. Από την μεταβλητότητα των ανέμων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το διάστημα που θα κρατήσουν αυτές οι υπερβάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσόπουλο, κρίνοντας από την αντίστοιχη άνοδο της θερμοκρασίας που επικράτησε το περασμένο καλοκαίρι στην Ιβηρική χερσόνησο όπου οι υδράργυρος ήταν στους 45 βαθμούς Κελσίου «κολλημένος» για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι σίγουρο ότι θα δούμε και την Ελλάδα θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών για περιόδους που θα φτάνουν ή θα ξεπερνούν την μία εβδομάδα.
«Το θερμό καλοκαίρι που έζησε πέρυσι η Ιβηρική χερσόνησος θα το ζήσουμε φέτος, με βάση τα μοντέλα εποχικής πρόγνωσης που έχουμε μελετήσει, στην Ιταλική και στην Βαλκανική χερσόνησο και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα, άρα και στην περιοχή μας.
Είναι έτσι σίγουρο ότι θα έχουμε ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι και θα δούμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικότερα το δίμηνο μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, πιο υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και για αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Οπότε, κρίνοντας από όλα τα παραπάνω και από το γεγονός ότι το φαινόμενο του λίβα της Ιβηρικής χερσονήσου το φετινό καλοκαίρι έρχεται προς τα μέρη μας, τα 40άρια, τα 42άρια και τα 43άρια θα είναι κάτι σαν «ρουτίνα» από τον Ιούλιο και μετά, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει λίγο πιο πάνω στα «εσωτερικά» – ηπειρωτικά μέρη.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ