Ρεπορτάζ: Γιώργος Ηλιόπουλος
Πτώση που αγγίζει το 50% στην αγορά των προϊόντων, λόγω της έλλειψης σχετικού ενδιαφέροντος, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις λαϊκές αγορές της Πάτρας. Ταυτόχρονα καταγράφεται αύξηση σε ορισμένα φρούτα, που αγγίζει το 20% σε σχέση με άλλες περιόδους, επειδή οι καταναλωτές τα ζητούν μαζικά.
«Η κίνηση είναι μειωμένη όπως επίσης είναι και μειωμένοι οι πωλητές. Ο κόσμος αγοράζει γρήγορα. Έρχεται στη λαϊκή, ψωνίζει γρήγορα και φεύγει. Επιλέγει συγκεκριμένα προϊόντα, κυρίως πορτοκάλια. Αυτό γίνεται διότι τα πορτοκάλια λόγω βιταμινών θεωρεί ότι θα τον θωρακίσουν. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει μια ελαφρά αύξηση και στην τιμή» σημειώνει ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Λαϊκών Αγορών, «Άγιος Τρύφωνας».
Από την άλλη λόγος της πτώσεως της κίνησης στις λαϊκές οφείλεται αφενός στο γενικότερο οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, αφετέρου στο ότι η πλειονότητα όσων επέλεγαν για τα ψώνια τους τις λαϊκές αγορές είναι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, οι οποίοι έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους, λόγω των υγειονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί.
«Το μεγαλύτερο ποσοστό των μόνιμων πελατών μας είναι από 55 ετών και άνω. Είναι μια μερίδα κόσμου που φοβάται να βγει και αυτό έχει επιτείνει την κάθετη πτώση» συμπληρώνει ο κ. Γιαννακόπουλος.
Άνοδος στις τιμές
Εκείνο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις λαϊκές αγορές είναι ότι παρά την πτώση της κίνησης, παρουσιάζεται ελαφρά άνοδο στις τιμές στην πλειονότητα των προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μπρόκολα, που πωλούνται πλέον προς τρία ευρώ το κιλό, λόγω έλλειψης στην αγορά.
Είναι πιθανό, μάλιστα, το επόμενο διάστημα σε ορισμένα είδη να παρουσιαστούν ελλείψεις, επειδή η παραγωγής τους, πλέον, χαρακτηρίζεται ως οικονομικά ασύμφορη. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ρευστότητα σε ορισμένους παραγωγούς αλλά και το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που πλέον έχει διαμορφωθεί, τους οδηγεί στο να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να περιμένουν τις εξελίξεις.
Προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα η πατάτα, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στην τιμή τους στις λαϊκές, λόγω του ότι ακόμα δεν έχει συγκομιστεί η νέα σοδειά.
«Οι πρώτες παρτίδες πατάτας που βγήκαν από τη χώρα μας μεταφέρθηκαν για εξαγωγή στο εξωτερικό. Αυτές που έχουν απομείνει είναι εισαγωγής. Επειδή πλέον απαγορεύεται να εισαχθούν επιπρόσθετες παρτίδες στη χώρα μας, λόγω των μέτρων προστασίας, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό μελλοντικά για το προϊόν αυτό. Όσες είχαν απομείνει ήταν πατάτες Αιγύπτου» αναφέρει ο κ. Γιαννακόπουλος.
Μάλιστα οι παρτίδες στην εγχώρια αγορά παρουσιάζουν σταδιακή άνοδο στην τιμή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν δέκα ημέρες στην Κεντρική Λαχαναγορά πωλούνταν προς 35 λεπτά το κιλό και πλέον έχουν εκτοξευθεί στα 45 λεπτά το κιλό, με αντίστοιχη αύξηση στην τελική τιμή προς τον καταναλωτή.
Ένα από τα προϊόντα που είχε πληγεί ήταν και η φράουλα, όπως είχε επισημάνει και ο Σ.Ε σε αναλυτικό ρεπορτάζ, που η τιμή της κατρακύλησε. Σιγά-σιγά, όμως, το συγκεκριμένο προϊόντα άρχισε να παρουσιάζει ζήτηση, καθώς υπήρξε η δυνατότητα εξαγωγής και άρθηκαν οι δυσκολίες στα τελωνεία.
Φόβοι για ελλείψεις
«Υπάρχει ο φόβος μήπως κάποια εγχώρια προϊόντα, δικής μας παραγωγής, δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Και αυτό θα γίνει σταδιακά γιατί θα χάνονται από την αγορά» εξηγεί ο κ. Γιαννακόπουλος.
Σε σχέση με την αύξηση των τιμών, παρατηρητές του κλάδου, επισήμαιναν ότι κάθε Πάσχα αλλά και αντίστοιχα μεγάλη γιορτή, που η ζήτηση παρουσιάζει αύξηση, παρατηρείται ελαφρά άνοδος των τιμών στα προϊόντα των λαϊκών αγορών. Φέτος οι αυξήσεις αυτές δεν θα είναι υψηλές, επειδή το αγοραστικό κοινό είναι σαφώς περιορισμένο.
*Ένα προϊόν που επίσης παρουσιάζει ελαφρά άνοδο είναι και η ντομάτα, με την τιμή πλέον να φθάνει το 1,5 με 1,8 ευρώ, όταν πριν δέκα ημέρες η τιμή πώλησης δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ.
Σε σχέση με την γενικότερη κατάσταση που έχει καταγραφεί οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών επιδιώκουν ενίσχυση από το Υπουργείο Γεωργίας για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους. Διαφορετικά και με δεδομένο ότι πλέον εργάζονται εναλλάξ, απόφαση που ελήφθη για τον περιορισμό της πανδημίας, ορισμένοι ενδεχομένως να οδηγηθούν σε οικονομικό αφανισμό.
«Σίγουρα σε σχέση με τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία παραμένουν κλειστά, εμείς είμαστε σε καλύτερη μοίρα. Όμως μέχρι πότε θα γίνει αυτό;» αναφέρει ο κ. Γιαννακόπουλος.
Η κατάσταση στην Αιγιάλεια
H Αιγιάλεια είναι από τις περιοχές εκείνες που τροφοδοτούν την τοπική αγορά των αγροτικών προϊόντων, με αιχμή του δόρατος τα εσπεριδοειδή.
Όπως αναφέρει ο Γιάννης Μποδιότης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου:
« Τα πορτοκάλια εξαφανίστηκαν σε όλη τη χώρα. Είναι από το προϊόν εκείνο που ο κόσμος το ζητάει λόγω του ότι κάνει καλό στο ανοσοποιητικό. Από την περιοχή μας έχει ξεπουληθεί όλη η παρτίδα. Αντίθετα το λάδι είναι ένα προιόν που παρουσιάζει κάμψη τιμής γιατί δεν υπάρχει ζήτηση. Κάτι ανάλογο γίνεται και με τη σταφίδα. Δεν μπορεί να εξαχθεί, οπότε η τιμή της αναμένεται να παρουσιάσει κάμψη. Και παρότι οδεύουμε προς το Πάσχα, στα περισσότερα προϊόντα παρουσιάζεται κάμψη στη ζήτηση» αναφέρει ο κ. Μποδιότης.
Σε σχέση με τα εσπεριδοειδή, ο ίδιος σημειώνει ότι ενδεχομένως τα πορτοκάλια το επόμενο διάστημα να μειωθούν από την αγορά, λόγω της ζήτησης και της αντίστοιχης λίγης παραγωγής. Στα λεμόνια, αντίθετα, υπάρχει επάρκεια. Ο ίδιος εκτιμά, επίσης ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα με τα σιτηρά και το ρύζι, είδη ευρείας κατανάλωσης, λόγω του ότι ζητούνται κατά κόρον, εξαιτίας της καραντίνας.
«Για εμάς ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος. Φοβόμαστε ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, επειδή οι τιμές πώλησης ίσως παρουσιάσουν κάμψη στο μέλλον, κάτι το οποίο δεν μας ικανοποιεί καθόλου. Δεν είναι τοπικό το θέμα, αλλά πανευρωπαϊκό. Εκτιμούμε ότι οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν θα είναι τέτοιες που η τιμή των προϊόντων μας θα παρουσιάσει σταδιακή μείωση» εξηγεί ο κ. Μποδιότης.
Τι απαντά το Υπουργείο
Δεν είναι ορατός ο κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων, διαβεβαιώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης και επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά τις «ασυμμετρίες» που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού στην παραγωγή, ενώ τονίζει ότι οι πληττόμενοι παραγωγοί δεν θα μείνουν χωρίς στήριξη.
«Μέχρι στιγμής δεν είναι ορατός τέτοιος κίνδυνος, αν και θα συγκροτήσουμε στο υπουργείο μία ομάδα ειδικών για να εξετάσουν κινδύνους και να επεξεργαστούν σενάρια. Αυτή τη στιγμή η παραγωγική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, αν και στην αγορά έχουν εμφανιστεί ασυμμετρίες κυρίως στην αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια, στην ανθοπαραγωγή, σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά και στον οινοποιητικό κλάδο».
Αντίθετα σημειώνει ότι η αυξημένη ζήτηση σε ζυμαρικά ενίσχυσε την τιμή του σκληρού σιταριού, ενώ στην αρχή της κρίσης αυξημένη ήταν η ζήτηση και σε χοιρινό και βόειο κρέας
Πηγή: «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»