Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Μόνη επιλογή να πετάξουν τις παρτίδες φράουλες στα σκουπίδια ή να τις διαθέσουν σε γηροκομεία και ιδρύματα έχουν οι παραγωγοί της φράουλας σε Ηλεία και Αχαΐα. Η καταστροφή είναι πλέον ολική, καθώς οι αγορές του εξωτερικού, όπου το 70% της παραγωγής διοχετευόταν, έχουν πλέον κλείσει και έτσι το σύνολο της σοδειάς έχει πάει χαμένο.
Στους 70.000 τόνους υπολογίζεται η απώλεια σε φράουλα στην Ηλεία και αντίστοιχα σε 30.000 τόνους στην Αχαΐα.
Η απόφαση για πάγωμα των εξαγωγών εν όψει των μέτρων έχει οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή πολλούς επιχειρηματίες της φράουλας, το οποίο είναι ένα προϊόν εξαιρετικά ευαίσθητο και έχει όριο ζωής τις οκτώ ημέρες. Αυτός είναι και ο λόγος που συναντάει κανείς στα μανάβικα εξαιρετικά χαμηλές πώλησης, που φθάνουν ακόμα και τα 4 ευρώ το τελάρο με δεκάδες κεσεδάκια.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών Νέας Μανωλάδας «Η Υρμίνη» Φώτης Κυριαζής, « η καταστροφή είναι τεράστια. Δεν υπάρχουν ανοικτές αγορές, δεν κυκλοφορεί ο κόσμος και δεν υπάρχουν και λαχαναγορές για να προωθηθεί το προϊον μας. Όλη η παραγωγή θα παραμείνει αδιάθετη, μιας και δεν μπορούν να γίνουν εξαγωγές. Τώρα έχουν ξεκινήσει ποσότητες να βγαίνουν στην αγορά και τις πετάνε. Στα σούπερ μάρκετ οι τιμές που τις δίνουμε είναι σχεδόν τσάμπα, οπότε η πώληση δεν συμφέρει. Κάποιες παρτίδες τις πετάμε και άλλες τις κάνουμε δωρεά σε ιδρύματα και γηροκομεία, ώστε να πιάσουν τόπο». Η ζημιά είναι τεράστια και τα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί στην παρούσα φάση δεν μπορούν να σώσουν τον πρωτογενή τομέα. Σημειωτέον ότι από την πώληση των συγκεκριμένων παρτίδων εξαρτώνται και άλλα τμήματα της οικονομικής αλυσίδας του συγκεκριμένου προϊόντος.
«Η φράουλα σε οκτώ ημέρες γίνεται νερό. Υπολογίστε 14.000 στρέμματα φράουλας με απόδοση τους πέντε τόνους ανά στρέμμα για τι απώλεια μιλάμε» καταλήγει ο κ. Κυριαζής
Σε «καραντίνα» η πατάτα και το καρπούζι
Αντίστοιχη σε οικονομική καραντίνα βρίσκεται η πατάτα και το καρπούζι στη Δυτική Αχαΐα. Οι πρώτες παρτίδες που έχουν βγει είναι πατάτες θερμοκηπίου, όμως έπονται οι υπαίθριες πατάτες που και αυτές αναμένεται να μείνουν αδιάθετε λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος. Οι περισσότερες παρτίδες διοχετεύονταν σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Πολωνία και πλέον με το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι δυνατόν να φθάσουν στις αγορές του εξωτερικού.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, οι πατάτες, το λάδι και η φράουλα είναι από τα προϊόντα εκείνα που έχουν πληγεί στην περιοχή του.
«Όσο περνάει ο καιρός τα προβλήματα διογκώνονται. Η πατάτα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα καθώς όταν βγουν οι υπαίθριες πατάτες δεν θα γίνεται εξαγωγή και θα μείνουν αδιάθετες. Το 50% εξάγεται και εάν δεν ανοίξουν τα σύνορα μέχρι τέλος Απριλίου, όπου δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι, είναι βέβαιο ότι τα προϊόντα αυτά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει στη φράουλα, που είναι ακόμα πιο διογκωμένα τα προβλήματα γιατί δεν εξάγεται», εξηγεί ο κ. Βεσκούκης.
Σημειωτέον ότι μεγάλο μέρος λαδιού που έχει παραχθεί και στη Δυτική Αχαΐα παραμένει αδιάθετο, μετά το κλείσιμο των συνόρων με την Ιταλία που ήταν από τους βασικούς εισαγωγείς. Έτσι, οι παραγωγοί λαδιού οι οποίο είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για κάλυψη των υποχρεώσεων τους μέσω της πώλησης της παραγωγής τους παραμένουν μετέωρο και προσπαθούν να βρουν διάφορες πηγές χρηματοδότησης. Παρατηρητές του χώρου πάντως επισήμαιναν ότι υπάρχει περίπτωση του χρόνου η τιμή του λαδιού να υποστεί σημαντική καθοδική πορεία, εξαιτίας του ότι στην καινούργια σοδειά θα προστεθούν οι αδιάθετες παρτίδες της φετινής.
Μεγάλο ζήτημα θα υπάρξει και με την παραγωγή του καρπουζιού, αφού οι παραγωγοί είχαν φυτέψει τη σοδειά τους με άλλα δεδομένα και άλλες είναι οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στην πορεία. Δεν γνωρίζουν εάν θα πουληθεί και σε ποιες τιμές. Πολλοί μάλιστα παραγωγοί δεν έχουν πλέον τη ρευστότητα, λόγω των συνθηκών που υπάρχουν στην αγορά για να προχωρήσουν αντίστοιχα σε παραγωγή
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι όπως στις υπόλοιπους κλάδους υπάρχουν ελαφρύνσεις θα πρέπει να ληφθούν και για την αγροτική παραγωγή γενναίες αποφάσεις. Οφειλές τριμήνου, όπως ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να χαριστούν, όχι να εισπραχθούν, εάν θέλουμε να γίνει εκκίνηση στην αγροτική παραγωγή» σημειώνει ο κ. Βεσκούκης.
Α. Νικολακόπουλος: Υπόμνημα σε Βορίδη
Με δεδομένη την τεράστια οικονομική καταστροφή που έχει επέλθει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στους παραγωγούς της φράουλας, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, με α υπόμνημά του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά την ένταξη της επιχειρηματικής και παραγωγικής δραστηριότητας για το συγκεκριμένο προϊόν στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Ο Ηλείος Βουλευτής, θέτει ακόμη ζήτημα για αναζήτηση οικονομικών πόρων μέσω της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών , ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια αλλά και την εξαγωγή της φράουλας στο μέλλον, διατυπώνοντας περαιτέρω την πρότασή του για την εξασφάλιση της ρευστότητας, την εφαρμογή ευέλικτων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ή και ακόμα την παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων.
Ειδικότερα ο κ. Νικολακόπουλος στο υπόμνημά του τονίζει ότι λόγω της εξάπλωσης του κορωνοιού στην χώρα μας, και δη στον νομό Ηλείας ο οποίος ήταν ο πρώτος νομός στη χώρα που παρουσίασε μαζικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα οι επιχειρήσεις παραγωγής και τυποποίησης φράουλας και κρίνεται αναγκαίο να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.
«Η φράουλα- επισημαίνει ο βουλευτής- καλλιεργείται σε ποσοστό τουλάχιστον 95% στην Ηλεία και σε περιοχή της Αχαΐας, με συνολική κάλυψη που ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα η οποία διατίθεται τόσο στην εγχώρια όσο και- κυρίως- στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η καλλιέργεια της φράουλας προσφέρει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 95 εκατομ. ευρώ ενώ οι παραγωγοί μας έχουν αναπτύξει διευρυμένη εξαγωγική δραστηριότητα, ως απόρροια και της εξαιρετικής ποιότητας του προϊόντος, ιδιαίτερα σε χώρες όπως Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Ουκρανία, και τα χρήματα που εισρέουν επενδύονται στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της.»
Πηγή: «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»