Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με τη σύγχρονη τέχνη επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στη συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Ελληνικής Διασποράς. Οδηγός στην περιήγηση – γνωριμία με τα έργα της συλλογής ήταν ο εκπρόσωπος και ψυχή του Ιδρύματος Ελληνικής Διασποράς Βασίλης Καλογηράτος συνεπικουρούμενος από τους συνεργάτες του Διαβολίτση Βάσια, Ψαριάδη Νινέτα, Σουλιτζή Ευάγγελο.
Οι σαράντα συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν με τον αριθμό των έργων τέχνης που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα, με τις κτιριακές υποδομές αλλά και τους αίθριους χώρους. Ένα στολίδι για την πόλη της Πάτρας, ένας κρυμμένος θησαυρός διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουν οι Πατρινοί αλλά μοναδικός στο χώρο της σύγχρονης τέχνης ίσως για όλη την Ελλάδα. Η σύλληψη της σύνδεσης με την πατρώα γη των σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που δημιούργησαν εκτός του Ελλαδικού χώρου προσωρινά ή μόνιμα είναι εκτός από πολιτιστικό απόθεμα πολύτιμη παρακαταθήκη της διαχρονικής σχέσης του Ελληνισμού με την Οικουμένη.
Ο ενθουσιασμός από τη φιλοξενία – ξενάγηση του Βασίλη Καλογηράτου, ιδρυτή και συλλέκτη των έργων του Ιδρύματος οδήγησε σε εγκωμιαστικά σχόλια και την καθολική επιδοκιμασία τέτοιων εγχειρημάτων που τόσο έχει ανάγκη η πόλη και η χώρα μας. Παρόντες στην ξενάγηση και δύο καλλιτέχνες ο διακεκριμένος Καλαματιανός γλύπτης Χρήστος Ρηγανάς και η εικαστικός Πελαγία Κυριαζή από την Αθήνα.
Οι αίθουσες μουσειακών προδιαγραφών του Ιδρύματος Ελληνική Διασπορά κοσμούνται με εκατοντάδες πίνακες, γλυπτά και εγκαταστάσεις. Η συγκέντρωση των έργων είναι αποτέλεσμα ατέρμονης, πολύχρονης ιδιωτικής προσπάθειας για να εντοπιστούν και να αποτελέσουν τμήμα μιας ιδιαίτερης συλλογής και ιδέας με έδρα την Ελλάδα. Τα γλυπτά, οι πίνακες, οι εγκαταστάσεις είναι όλα έργα καλλιτεχνών της Ελληνικής Διασποράς, πολλών εκ των οποίων η δράση έχει προβληθεί ελάχιστα στη χώρα μας, αλλά και γνωστών Ελλήνων εικαστικών οι οποίοι έζησαν ή σπούδασαν στην Ευρώπη και την Αμερική. Επηρέασαν και επηρεάστηκαν από ποικίλα ερεθίσματα διαφορετικών εποχών και τόπων. Η συνύπαρξή τους στις αίθουσες αφηγείται τους μύθους και διασώζει τις ιστορίες του βίου και της εικαστικής τους διαδρομής στις διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Ακολουθώντας τα χνάρια τους υλοποιείται η ιδέα, η πορεία του καθενός να διασταυρωθεί σε παρόντα χρόνο προσφέροντας πληροφορίες και ερεθίσματα. Αλλά και να χαρτογραφηθεί η δημιουργική έκφραση του Ελληνισμού όταν αποτυπώνει την αλληλεπίδρασή της με άλλους πολιτισμούς καθώς και ιδεολογικά και καλλιτεχνικά ρεύματα.