Την Κυριακή 2 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, εκδήλωση αφιερωμένη στον πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό σχεδιασμού πρότυπου φωτιστικού σώματος με τον τίτλο “Light Up”, που προκήρυξαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός Φωτισμού», της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.).
Στόχος του διαγωνισμού ήταν να έρθουν οι φοιτητές/τριες, σε επαφή με την συνθετική διαδικασία σχεδιασμού ενός οικείου βιομηχανικού αντικειμένου, που έχει άμεση επίδραση στο πως κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε έναν χώρο, να προβληματιστούν με τη χρήση καινοτόμων υλικών και κατασκευαστικών μεθόδων και κυρίως να ασχοληθούν με τον τρόπο εκπομπής του φωτός μέσω του φωτιστικού σώματος.
Τις συμμετοχές έκρινε πενταμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μιχάλη Αναστασιάδη (Designer), Κωνσταντίνο Γρίβα (Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Τ.Α.Μ. Π.Π.), Στυλιανό Ζερεφό (Καθηγητή Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού Ε.Α.Π.), Κατερίνα Σκάλκου (Αρχιτέκτονα, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό Ε.Α.Π.), και τον Διονύση Σοτοβίκη (Αρχιτέκτονα, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ι.Α).
Ο διαγωνισμός κρίθηκε επιτυχημένος καθώς συμμετείχαν σε αυτόν φοιτητές από δώδεκα ακαδημαϊκά ιδρύματα, με μελέτες που ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία τους, την αισθητική τους, τη λειτουργικότητα και την καινοτομία τους, διαμορφώνοντας συνολικά ένα υψηλό επίπεδο προτάσεων.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είναι τα εξής:
Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: CymbaLux
ΙΑΣΩΝ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΒΟΤΤ & ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Σύμβουλος Καθηγητής: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΣΑΓΚΡΑΣΟΥΛΗΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
B’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Luminous Pearl
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΚΙΟΥΖΕΛΑΚΗΣ
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ: Larvae
ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΑΧΟΥ & ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Οι τρεις διακεκριμένες προτάσεις συνοδεύθηκαν από χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 2.000 ευρώ και από τις υπηρεσίες για την φωτομετρική πιστοποίηση των φωτιστικών (πιστοποιητικό και φωτομετρικό αρχείο τύπου .ldt & .ies), ευγενική προσφορά της εταιρείας Bright ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Α.Ε., η οποία διαθέτει το μοναδικό διαπιστευμένο εργαστήριο φωτομετρίας στην Ελλάδα κατά ISO 17025.
Σημαντικοί αρχιτέκτονες και σχεδιαστές φωτισμού τίμησαν με την παρουσία τους την βραδιά, διατυπώνοντας τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τον φωτισμό. Η Μόρφω Παπανικολάου (Αρχιτέκτονας IUAV) και η Ελευθερία Ντεκώ (Lighting Designer, Επίκουρη καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.), εστίασαν στον αρχιτεκτονικό φωτισμό υπό το πρίσμα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομίας. Ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης (Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.), Λάμπρος Δούλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού Ε.Α.Π.), μίλησαν για τον σχεδιασμό φωτισμού τοπίου και οι Σταύρος Γυφτόπουλος (Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.) και Άρης Τσαγκρασούλης (Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ.), έθιξαν σημαντικά ζητήματα του ανθρωποκεντρικού φωτισμού.
Η Κατερίνα Σκάλκου, ο Στυλιανός Ζερεφός και ο Κωνσταντίνος Γρίβας, συντόνισαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις που ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού, τόσο του φυσικού, όσο και του τεχνητού φωτισμού.
Μετά την τελετή βράβευσης, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με φωτιστικά σώματα που ήταν τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του foyer και είχαν διαδραστικό χαρακτήρα, μέσω μιας εφαρμογής από το κινητό τους τηλέφωνο. Οι βραβευμένες προτάσεις καθώς και όλες συμμετοχές του διαγωνισμού παρουσιάστηκαν στο αίθριο του Εθνικού Ίδρυματος Ερευνών και περιλαμβάνονται στο συνοδευτικό κατάλογο που διατίθεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.
Περισσότερες πληροφορίες www.eia.gr