Σοβαρό θέμα αντιμετωπίζει η βαριά βιομηχανία της χώρας που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό και ειδικότερα ο εισερχόμενος τουρισμός, οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα για να απολαύσουν τις θάλασσες, τη φιλοξενία και γενικότερα το ελληνικό καλοκαίρι.
Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τα παράκτια μέρη της Τουρκίας και όλα τα παραθεριστικά θέρετρα, με τις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν στην Μικρά Ασία.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία και η πτώση της τουρκικής λίρας έχουν διαμορφώσει καταστάσεις που η Ελλάδα φαίνεται δεν είχε προετοιμαστεί για να ανταγωνιστεί. Κι εξηγούμαστε:
Υπάρχουν πλέον τουριστικά πακέτα στα παραθεριστικά θέρετρα των παράκτιων περιοχών της Τουρκίας που δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Ελλάδας και έτσι λειτουργούν ανταγωνιστικά αφού το πρώτο που μετράει ένας ξένος τουρίστας που θέλει να πάει κάπου διακοπές είναι το οικονομικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας ξένος τουρίστας μπορεί να βρει πλέον διαμονή σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Μικράς Ασίας, με όλες τις ανέσεις του, στην τιμή των 20 και των 25 ευρώ.
Στην Ελλάδα η διαμονή σε ένα αντίστοιχο ξενοδοχείο και ειδικότερα σε τοπ μέρος της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας, ξεκινάει από τα 200 ευρώ και πάνω. Είναι λογικό έτσι οι ξένοι τουρίστες να επιλέγουν για τις διακοπές τους την Τουρκία, παρά την Ελλάδα, με ορισμένους από αυτούς να φτάνουν στο σημείο να ακυρώνουν τις κρατήσεις που είχαν κάνει.
Το όλο θέμα επηρεάζει και τα ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδας στον βαθμό που η περιοχή διεκδικεί ένα αντίστοιχο κομμάτι από την όλη τουριστική πίτα και το επισημαίνει και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Νίκος Κοροβέσης.
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένας μεγάλος ανταγωνισμός από πλευράς Τουρκίας λόγω των φθηνότερων τουριστικών πακέτων που έχουν οι εκεί ξενοδοχειακές μονάδες, απόρροια της οικονομικής κατάστασης της γείτονας χώρας. Ελπίζω ότι η καλοκαιρινή σεζόν θα πάει καλύτερα στη συνέχεια και για την περιοχή μας και γενικότερα για την χώρα, κλείνοντας με θετικό πρόσημο».