Ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Νίκος Ασπράγκαθος, παραβρέθηκε, εκ μέρους του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο συνέδριο IMPACT 2023, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα και συνδιοργάνωσαν το ΙΤΥΕ, η εφημερίδα «Γνώμη» και ο Σύνδεσμος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας (ΣΤΕΔΕ), με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Ασπράγκαθος ανέφερε τα εξής:
«Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου μας Κώστα Πελετίδη χαιρετίζω τις εργασίες του συνεδρίου και ευχαριστώ τους διοργανωτές για την πρόσκληση.
Το σημερινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στην καινοτομία και το πρώτο που πρέπει να απαντήσουμε είναι ποιος παράγει την καινοτομία και ποιος κερδίζει.
Στο σημερινό κοινωνικό σύστημα ζούμε μια τεράστια αντίφαση. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και το επίπεδο του επιστημονικού εργατικού δυναμικού μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα, όμως ο λαός ζει με το φάσμα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, χωρίς δικαιώματα και με την τρομοκρατία της απόλυσης. Εδώ και δεκαετίες ακούμε από τα κυβερνητικά κόμματα για καινοτομία, ανάπτυξη και επενδύσεις που για το λαό αποδεικνύονται λόγια του αέρα, αλλά για τους ομίλους κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο επιστημονικός και τεχνολογικός πλούτος ανήκει στην κοινωνία γιατί παράγεται από τους εργάτες του πνεύματος και του χεριού, όμως ελέγχεται και τον εκμεταλλεύονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε αυτό το καθεστώς ούτε ο εργαζόμενος, ούτε ο επαγγελματίας ούτε η μικρή επιχείρηση έχει να κερδίσει από την καινοτομία, γιατί η μεγάλη επιχείρηση θα γίνει μεγαλύτερη και η μικρή θα εξαφανιστεί. Ποιος γιγαντώθηκε από τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου και πόσες μικρές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν;
Αν ο παραγόμενος επιστημονικός και τεχνολογικός πλούτος ήταν κοινωνική ιδιοκτησία, τότε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση αποδοχών, την εξάλειψη της ανεργίας, την μείωση της τιμής των αγαθών και ειδικά των φαρμακευτικών προϊόντων και του νοσοκομειακού υλικού όπου η μονοπωλιακή εκμετάλλευση των πατεντών τα κάνει απλησίαστα στους εργαζόμενους.
Η δημοτική αρχή της Πάτρας δεν περιγράφει τα φαινόμενα, ούτε μένει στις διαπιστώσεις αποκαλύπτουμε τις αιτίες, δείχνουμε το δρόμο και αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό για να κατακτήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Μόνιμη εργασία για όλους με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς. Ο λόγος που οι κυβερνήσεις απαγορεύουν τις προσλήψεις εργαζομένων σε μόνιμες θέσεις και ειδικά εργατών και τεχνιτών είναι να οδηγήσουν τις δημοτικές υπηρεσίες σε κατάρρευση για να πέσουν σαν ώριμο φρούτο στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Διεκδικούμε τον διορισμό εργαζομένων σε μόνιμες θέσεις και τα 91 εκ το χρόνο που προβλέπει η νομοθεσία αντί για τα 24 που μας δίνουν. Ταυτόχρονα μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον, είμαστε ίσως η μοναδική ΔΑ, που εφαρμόζει καινοτομίες, που θα παρουσιαστούν σε άλλη συνεδρία, αξιοποιώντας και την ψηφιακή τεχνολογία με γνώμονα πάντα το συμφέρον του λαού.
Τελειώνοντας να συγχαρώ όλους τους επιστήμονες και ερευνητές για το έργο τους και τις παρουσιάσεις, που θα μελετηθούν από το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου μας και να ευχαριστήσω και πάλι τους οργανωτές του συνεδρίου για την πρόσκληση».