Ο συνδυασμός ¨ΚΟΙΝΟΝ Αχαιών Ηλείων Αιτωλών και Ακαρνάνων¨ με επικεφαλής τον πολιτικό μηχανικό και έμπειρό στέλεχος της Αυτοδιοίκησης Παναγιώτη Γεωργακόπουλο έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις περιφερειακές εκλογές στη Δυτική Ελλάδα, που θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου του 2023. Σέ πρόσφατη εκδήλωση στην Πάτρα γνωστοποίησε βασικούς πυλώνες του σχεδίου του για την ΠΔΕ που έχουν ως εξής:
Θα εργαζόμαστε με συνέπεια και ευφυώς
- Για την δημιουργία δημόσιας περιουσίας στην περιφέρειά μας και την προστασία της πατρογονικής περιουσίας κάθε πολίτη όχι μόνο για την υποστήριξη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που είναι η μόνη πολιτική γίνεται τώρα στη χώρα.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως π.χ. ΕΣΠΑ και όλων των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων (Ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών Θεσμών ) πρέπει να εξυπηρετούν τους πολίτες της οικείας περιφέρειας. Για αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε η περιφέρεια ως διοικητική οντότητα με συνένωση των νομών.
Τώρα επιπλέον είναι η ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης ( έχουν εκταμιευτεί 15 δις από τα 32 δις ) μαζί με 20 δις του ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο για να στελεχωθούν οι Δήμοι με μηχανικούς γεωπόνους επιστήμονες του περιβάλλοντος τουριστικών σπουδών οδηγούς μηχανημάτων αλλά και μηχανήματα. Η ανάπτυξη ιδιωτών με κρατική και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν ωφελεί την κοινωνία σε βάθος χρόνου ή και ανάπτυξης του παραγωγικού της ιστού. Κραυγαλέο παράδειγμα τα χρήματά μας από την αύξηση του ρεύματος όπως 2,5 δις της ιδιωτικής πλεον ΔΕΗ επενδύονται στην Ρουμανία και τα σκόπια αντί να γίνονται επενδύσεις στον τόπο μας με αναπτυξη και ανανέωση των δικτύων ώστε να εργαζόμαστε εμείς και τα παιδιά μας αντί αυτά να ξενιτεύονται.
Πρέπει λοιπόν στην περιφέρεια μας να γίνουν έργα δημόσιας περιουσίας αντιπλημμυρικά αντιπυρικά αντιδιαβρωτικά έργα υποστήριξης γεωργικής γης, παραγωγής ενέργειας, δίκτυα υδρεύσεων, αποχετεύσεων νοσοκομεία σχολεία δημόσια κτίρια ενεργειακά αποδοτικά με νέες προδιαγραφές και αντισεισμική θωράκιση.
Οι επενδυτές δεν ήρθαν… Οι δημόσιες επενδύσεις είναι η απάντηση όπως ήταν πάντα ιστορικά σε κράτη που τελικά ανέκαμψαν και θα δώσουν εργασία στους νέους του τόπου. Δεν χρεοκοπήσαμε με την δημόσια περιουσία με τις πολιτικές επιλογές διαχείρησής του χρεοκοπήσαμε. Δεν πρέπει να χαθεί επ΄ ουδενί η παραγωγική δεξιότητα που παρατηρείται σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας και αεργίας. Λόγω της παρατεταμένης αεργίας της κρίσης εξαρθρώθηκε η παραγωγική δομή και υποβαθμίσθηκε το τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
Η δημόσια περιουσία μπορεί να υποστηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα που έχει αφεθεί για να χρηματοδοτείται από την νέα γενιά κάθε εποχής. Αλοίμονο στην γενιά που θα έχει λίγους νέους να την συντηρούν. Το τωρινό μοντέλο είναι μη βιώσιμο.
- Για την προστασία των φυσικών μας πόρων και την δημοκρατική διαχείριση τους .
Πριν προλάβει να συνέλθει η κοινωνία μας από το σοκ της χρεοκοπίας δημιουργήθηκαν ΕΤΑΔ, υπερταμεία να υφαρπάξουν για χάρη των δανειστών ότι πόρο μπορούσαν να ρευστοποιήσουν αλλά και να εκμεταλλευτούν αργότερα . Η τοπική κοινωνία είναι συνυπεύθυνη για τους φυσικούς πόρους μέσα στους οποίους ζει όπως το νερό τον αέρα την θάλασσα το έδαφος την γεωργική γη τις περιοχές NATURA τους υγρότοπους συνθήκης RAMSAR , τα δάση , τις ακτές τις λιμνοθάλασσες και το υπέδαφος με ότι κρύβει. Που βρίσκονται τα κέντρα αποφάσεων για την διαχείρισή τους; Που θα πρέπει να είναι; Οποιαδήποτε ριζική επέμβαση είναι νόμιμη; Ας καθυστερήσει μια παρέμβαση μέχρι να αποφασίσει η τοπική κοινωνία μετά από μελέτες με τι ρυθμό θα εκμεταλλευτεί τους πόρους. Η συλλογικότητα όταν εξετάζει την επιβίωσή της δεν υπακούει σε κελεύσματα επισπευδόντων και ανώριμης βιασύνης ιδιωτικού κέρδους χωρίς αυτό να αποκλείεται.
Όλα τα στρατηγικά σχέδια που αφορούν φυσικούς πόρους θα πρέπει να εκπονούνται από την Περιφέρεια σε συνεργασία και με εξωτερικούς μελετητές μετά από προμελέτες που θα γίνονται στα ερευνητικά κέντρα της περιφέρειας.
- Για Δημιουργία πυκνά σχεδιασμένου παραγωγικού ιστού στην τοπική κοινωνία με υποστηρικτικές υποδομές, εργαλεία χρηματοδότησης, συντονισμό ομάδων παραγωγών δημιουργία δικτύων ανθρώπινου δυναμικού.
Ο παραγωγικός ιστός πλέον έχει αποσαθρωθεί και αποδιοργανωθεί. Μετά από μια πολυετή κρίση συνεχίζει να χάνεται και το ανθρώπινο δυναμικό μαζί με τις δομές που στήριζαν την παραγωγική διαδικασία. Κυρίως χάνονται κρίκοι αλυσίδας απαραίτητοι για την συνοχή του παραγωγικού ιστού άρα και της βιωσιμότητάς του ως ολότητας και απομένουν στην καλύτερη περίπτωση κάποια παραγωγικά κομμάτια κατακερματισμένα που παράγουν συγκεκριμένο προϊον για εξαγωγή.
Το βασικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού είναι η περιφέρεια και έτσι πρέπει να είναι. Αυτό γιατί δεν είναι μηχανισμός νομοθεσίας και είσπραξης φόρων αλλά μηχανισμός υποστήριξης της δραστηριότητας των πολιτών ώστε να επιβιώσουν και να ευημερήσουν. Πρέπει να συντονίζει και να δημιουργεί δίκτυα. Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του . Κανείς δεν μπορεί μόνος του.
Πολλοί νομίζουν ότι στην Αμερική δεν υπάρχουν προστατευτισμοί και κρατικές ρυθμίσεις αλλά πρόκειται για την Μέκκα του φιλελευθερισμού. Όταν πρόκειται για επενδύσεις με κρατικό χρήμα – και στην Αμερική αυτή την στιγμή γίνονται δις τέτοιες χορηγήσεις – για παράδειγμα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπου ό Μπάιντεν έθεσε ως στόχο το 2021 τα μισά από όλα τα νέα οχήματα που θα πωλούνται στις ΗΠΑ να έχουν μηδενικές εκπομπές μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, ο νόμος προσφέρει φορολογικές εκπτώσεις έως και 7.500 δολ. για αγορά αυτοκινήτου, όμως μεταξύ των απαιτήσεων είναι το 40% των ορυκτών στην μπαταρία ενός οχήματος να υποβάλλεται σε επεξεργασία ή εξόρυξη στις ΗΠΑ ή σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 80% το 2027.
- Για ένα σχεδιασμό έρευνας παραγωγής γνώσης με κέντρα ερευνών και ινστιτούτα.
Δημιουργία σχολών επαγγελματικής κατάρτισης ανάλογα με τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού Δημιουργία επιτέλους γεωργικής σχολής για επαγγελματική ολοκληρωμένη κατάρτιση των εμπλεκόμενων με τον πρωτογενή τομέα και την βιομηχανική παραγωγή.
Η περιοχή μας ήταν μια βιομηχανική και είχε και ένα κλίμα που επέτρεπε την ανάπτυξη μοναδικών προϊόντων σε πολύ κατάλληλη εποχή για εξαγωγές. Τώρα επιπλέον έχει 2 καταπληκτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ουσιαστικά, 3 τυπικά και εξαιρετικές περιοχές φυσικού κάλλους. Μπορούν να μελετηθούν η κλιματική αλλαγή η χλωρίδα και πανίδα εκπληκτικής βιοποικιλότητας μοναδική στην Ευρώπη τα ακραία καιρικά φαινόμενα η ιστορία μας η αρχαιολογία. Θα δημιουργηθούν οργανισμός περιφερειακής ανάπτυξης. Δεν επαρκούν οι υπάρχουσες αναπτυξιακές, και θα δημιουργηθούν παράλληλα ομάδες μελετών ινστιτούτα έρευνας και καινοτομίας στην περιφέρειας μας. Αξιοποίηση όλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για αυτές της θέσεις εργασίας. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανάθεσε 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτη με απευθείας ανάθεση για να υποστηρίζει τους υπαλλήλους της στα χρηματοδοτικά προγράμματα. Υπάρχουν αυτήν την στιγμή τεράστια χρηματοδοτικά εργαλεία για την έρευνα τεχνολογία επιστήμη.
Πρωτογενής τομέας, Τουρισμός και λόγω της ιστορίας μας περιηγητικός τουρισμός. Ο τουρισμός γίνεται βαριά βιομηχανία όταν έχει σχεδιαστεί και υποστηρίζεται από ντόπια παραγωγή τροφής ενέργειας και εκδηλώσεων που αυξάνουν το εισόδημα σε βάθος χρόνου δημιουργώντας προστιθέμενη αξία.
Ιδιωτικοποίηση Παν/μιων δεν είναι ότι μας λείπει αυτή την στιγμή.
- Για τον διοικητικό και χωροταξικό σχεδιασμό Για την διεκδίκηση θεσμικού πλαισίου αυτοδιοίκησης και αυτοοργάνωσης. Μελέτη για την δημιουργία του. Προτάσεις για αντικατάσταση νόμων.
Χωροταξικό που θα εκπονείται από την περιφέρεια και όχι από το υπουργείο. μελέτες σχέδια για όλη την περιφέρεια. Νέα νομοθεσία για την αρμοδιότητες της περιφέρειας. Αρμοδιότητες όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός να ανατεθούν στην περιφέρεια. Επανεξέταση όλων ευθυνών στους αυτοδιοικητικούς. Κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης και ενσωμάτωσή της στην αιρετή αυτοδιοίκηση. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει δημιουργήσει απερίγραπτες κωμικές καταστάσεις καθώς η χάραξη των δασικών περιοχών είχε γίνει με απηρχαιωμένους τρόπους και σήμερα σου εμφανίζει δάσος π.χ. στο Ελληνικό. Δεν νοείται επιτροπή 3μελής από δασικό δικηγόρο και με το ζόρι ένα μηχανικό. Έπρεπε να είναι 5μελής με εκπρόσωπους ΟΤΑ Δήμου και Περιφέρειας . Όπως το ΣΥΠΟΘΑ για παράδειγμα. Δεν υπάρχει προστασία της αγροτικής γης και του παραγωγού.
Όλοι οι παραπάνω στόχοι θα υπηρετηθούν για τους κάτωθι αποδέκτες
Α. Για τον άνθρωπο. Το υποκείμενο της Δημοκρατίας που είναι πολίτευμα και όχι μια ιδέα. Για την θέση ανθρώπου στην κοινωνία την επιβίωσή του την ευημερία του και την ανάπτυξή του συλλογικά και μέσα από την βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας.
Ανάπτυξη όλων παραμέτρων παραγόντων για την αξιοπρέπεια και την επιβίωση του πολίτη όπως τον ορίζουν οι ανθρωπιστικές σπουδές και η Ελληνική σκέψη η βάση τους. Άλλωστε Χρημάτων πάντων μέτρον άνθρωπος . Ενθάρρυνση στην συμμετοχή του στις πολιτικές επιλογές. Απομάκρυνση του φόβου που έχουν εμφυσήσει στον έντιμο πολίτη τα κομματικά τερτίπια και δεν συμμετέχει για την διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων . Ο Πολίτης στο επίκεντρο των αποφάσεων. Αυτός είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης να οργανώνει την καθημερινότητα του. Όταν το κράτος περιέλθει σε αδυναμία λόγω υποχώρησης της Δημοκρατίας και της επικράτησης της ιδιοτέλειας και του φόβου που ενορχηστρώνει η ολιγαρχία, που υπερεκπροσωπείται πλέον, η συλλογικότητα της Αυτοδιοίκησης είναι το μόνο καταφύγιο του πολίτη.
Από μόνος του ο όρος αυτοδιοίκηση , παραπέμπει σε μια ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην περιφερειακή διοίκηση της χώρας. Περιφερειακά θέματα και δράσεις, όπως Πρόγραμμα » οικογενειακή ειρήνη», με κινητά κλιμάκια ειδικών, για να προλαμβάνουν ,με παρέμβαση μέσα στο σπίτι, ενδοοικογενειακή βία, παιδική κακοποίηση κ.α. Πρόγραμμα υποστήριξης ηλικιωμένων στο σπίτι (Ψυχιατρική υποστήριξη, οικιακές εργασίες, τήρηση ραντεβού με γιατρούς, ομαδικά ραντεβού για άτομα από απομακρυσμένες περιοχές) . Υποστηρικτικές γραμμές SOS για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ινστιτούτο τοπικής ιστορίας.
Β. Για το επίπεδο του πολιτισμού που θα παραδοθεί στην επόμενη γενιά.
Η Δημοκρατία απαιτεί Δημοκράτες και αυτοί διαμορφώνονται από τη κοινωνία και τον πολιτισμό που έχει καταφέρει να παραγάγει κάθε γενιά.
Μπορεί να τα κάνει όλα αυτά η Περιφέρεια; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι! Αρκεί να κάνουμε τους νοήμονες πλειοψηφία.