Σε τοπικό επίπεδο αναμένονται αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς, ωστόσο όπως αναγνωρίζεται από κάποιους κλάδους, το νομοσχέδιο έρχεται να αναγκάσει εργοδότες που απασχολούσαν εκτάκτως εργαζομένους να τους ασφαλίσουν και με τον τρόπο αυτό το κράτος να κερδίσει χρήματα. Από την άλλη, μια δεύτερη ανάγνωση της συγκεκριμένης διάταξης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι με την σύμβαση που υπογράφουν θα είναι «όμηροι» του εργοδότη. Αν έχει εργασία θα πληρωθούν, εάν όχι θα πρέπει να βγάλουν το μήνα τους με τα πενιχρά έσοδα που εξασφάλισαν.
Toυ Γιώργου Ηλιόπουλου
Θ. Ξούλος: «Χάνονται δικαιώματα»
Ο Θεόδωρος Ξούλος, οικονομολόγος-εργατολόγος, έχει χειριστεί αρκετές υποθέσεις εργατικού αντικειμένου. Και με τα δεδομένα που δημιουργούνται αλλάζει άρδην το τοπίο. «Εισάγονται οι συμβάσεις μηδενικών ωρών όπου πλέον θα έχουμε εργαζόμενους οι οποίοι θα εργάζονται κατά παραγγελία και οι οποίοι επίσης θα υπογράφουν μια υποτυπώδη σύμβαση με αμοιβή και ο εργοδότης θα μπορεί εντός 24 ωρών πριν την ανάληψη της εργασίας και εκείνοι θα είναι υποχρεωμένοι να παραβρίσκονται στο χώρο εργασίας τους. Να τονιστεί εδώ ότι σε περίπτωση που τελικά ακυρωθεί το έργο ή η εργασία που έχει ανατεθεί στον εργαζόμενο, εκείνος θα αμειφτεί κανονικά. Την ίδια στιγμή παρατηρούμε την απεμπλοκή και ενεργοποίηση της 6ης ημέρας εργασίας με προσαύξηση του ημερομισθίου για την 6η ημέρα με 40% του μισθού. Σε σχέση πάντως με την απασχόληση σε δύο εργοδότες, δυστυχώς δεν γίνεται η συζήτηση για το πώς θα καλυτερεύσει ένας εργαζόμενος τις συνθήκες διαβίωσής του, αλλά θα αναγκαστεί για να ανταπεξέλθει στις συνθήκες να εργαστεί 13 ολόκληρες ώρες ημερησίως. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι με το νέο νομοσχέδιο ποινικοποιείται η απεργία και η περιφρούρηση του δικαιώματος της απεργίας με πρόστιμο 5000 ευρώ και φυλάκιση έξι μηνών. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις που αναγκάζουν την ελληνική πολιτεία να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία, από την άλλη πλευρά όμως παρατηρούμε ότι απελευθερώνονται πολλά κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα χρόνων σε μια δύσκολη συνθήκη όπως είναι η σημερινή».
. Δ. Μαρμούτας: «Αιτία πολέμου οι νέες διατάξεις»
Το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας παρακολουθεί τις εξελίξεις και σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναληφθούν απεργιακές πρωτοβουλίες καθώς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους συνδικαλιστές. Μιλώντας στον «Σ.Ε.» ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πατρών Δημήτρης Μαρμούτας τονίζει ότι: «Για εμάς είναι «αιτία πολέμου» το νομοσχέδιο. Εκείνο που θεσμοθετείται είναι οι συμβάσεις μερικών ορών και οι κατά παραγγελία συμβάσεις. Ποινικοποιείται η απεργία και η περιφρούρησή της με την επιβολή προστίμου. Αυτά είναι πρωτάκουστα για εμάς και το επόμενο διάσμα θα γίνουν κινητοποιήσεις. Σε σχέση με τις συγκεκριμένες ώρες απασχόλησης που θεσμοθετεί, το νομοσχέδιο ουσιαστικά επικυρώνει την υπογραφή σύμβασης με τον εργοδότη και όταν εκείνος έχει ανάγκη για εργασία, θα καλεί τον εργαζόμενο. Στην πράξη αυτό θα γίνεται την ίδια ημέρα. Αυτό όμως γίνεται κατ’ επιταγή των μεγάλων επιχειρήσεων για να μειώσουν το εργατικό κόστος. Αυτοί θέλουν κατά παραγγελία εργασία που είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον εργαζόμενο. Οι μισθοί έχουν καθηλωθεί και οπότε με τα νέα μέτρα ο εργαζόμενος θα δουλεύει δύο οκτάωρα για να τα φέρει εις πέρας και να καταφέρει να τα φέρει βόλτα». Ουσιαστικά κατά το Εργατικό Κέντρο θα δημιουργηθεί μια ανασφάλεια στους εργαζόμενους και θα θεσμοθετεί την εργασία χωρίς ωράριο. Ό,τι κτίστηκε σε σχέση με τα εργατικά δικαιώματα κτίστηκε στη βάση του οκταώρου και όχι στις σημερινές συνθήκες. Οπως σημειώνει ο κ. Μαρμούτας, το χαλί για να εφαρμοστούν όλα αυτά απλώθηκε αμέσως μετά την θεσμοθέτηση από το νόμο Χατζηδάκη των δύο επιπλέον απλήρωτων ωρών εργασίας.
Τ. Γιατράς: «Θετικό το Ν/Σ για την εστίαση»
Ωστόσο, υπάρχουν και κλάδοι όπου η θεσμοθέτηση των μηδενικών ωρών εργασίας βάζει μια τάξη, καθώς η φύση της εργασίας ήταν τέτοια που απαιτούσε επιπλέον προσωπικό, ανάλογα με το αντικείμενο. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν οι εταιρείες κέτερινγκ που ανάλογα με το είδος της εκδήλωσης και τους καλεσμένους χρειάζονται έκτακτο προσωπικό. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την εστίαση, καθώς υπάρχουν περίοδοι που η ενίσχυση σε εργαζόμενους είναι επιβεβλημένη.
Οπως αναφέρει στον «Σ.Ε.» ο Τάσος Γιατράς Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής: «Το νομοσχέδιο του στο προσχέδιο του αναφέρει ότι θα πρέπει να ειδοποιείται ο εργαζόμενος 24 ώρες πριν. Αυτό αφορά τις εταιρίες κέτερινγκ αλλά και και τα καταστήματα εστίασης που θα χρειαστούν κάτι έκτακτο, μια ώρα ή και έξι ώρες πριν την έναρξη της εργασίας. Οπότε το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά αξιολογείται ότι υπάρχουν έκτακτες και ειδικές ανάγκες στον κλάδο της εστίασης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όμως υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις (ανάλογα με τον κλάδο διότι η εστίαση δεν είναι μια) που υπάρχουν ανάγκες που και πάλι δεν μπορούν να καλυφθούν. Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να καλύψει τις πραγματικές μας ανάγκες και το νομοσχέδιο να προβλέψει ζητήματα που μας αφορούν άμεσα και υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και την πραγματική αγορά». Ο ίδιος εξηγεί ότι το σημαντικό κομμάτι είναι και η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας στην εστίαση, ωστόσο για μικρές επιχειρήσεις είναι δύσκολη η εφαρμογή της. Η ψηφιακή κάρτα είχε λειτουργήσει με αρκετά προβλήματα ακόμη και σε μεγάλες επιχειρήσεις και πλέον υπάρχουν σημαντικά κενά και εμπόδια.
Σε τοπικό επίπεδο αναμένονται αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς, ωστόσο όπως αναγνωρίζεται από κάποιους κλάδους, το νομοσχέδιο έρχεται να αναγκάσει εργοδότες που απασχολούσαν εκτάκτως εργαζομένους να τους ασφαλίσουν και με τον τρόπο αυτό το κράτος να κερδίσει χρήματα. Από την άλλη, μια δεύτερη ανάγνωση της συγκεκριμένης διάταξης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι με την σύμβαση που υπογράφουν θα είναι «όμηροι» του εργοδότη. Αν έχει εργασία θα πληρωθούν, εάν όχι θα πρέπει να βγάλουν το μήνα τους με τα πενιχρά έσοδα που εξασφάλισαν.
Δ. Nικολακόπουλος: «Θέλουμε μόνιμους εργαζόμενους
Kάθετα αντίθετος είναι ο κλάδος των Επαγγελματοβιοτεχνών στις νέες διατάξεις. Ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας σημειώνει: «Θέλουμε μόνιμους εργαζόμενους και όχι εργαζόμενους που θα δουλεύουν κάποιες ώρες. Εντάξει, ωστόσο κάποιες επιχειρήσεις ενδεχομένως να τις διευκολύνει. Αυτό αφορά συγκεκριμένους κλάδους, για παράδειγμα εστιατόρια που χρειάζονται ενίσχυση σε προσωπικό μόλις ανέβει η δουλειά τους. Το ζήτημα είναι μήπως παγιωθεί αυτή η κατάσταση και θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις με «εργαζόμενους της μια ημέρας». Θα πάψει να υπάρχει η κανονικότητα μέχρι σήμερα και να γνωρίζει ο εργαζόμενος τί θα πάρει στο τέλος του μήνα. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν σε δύο εργοδότες δεν είναι σωστό και δεν μπορεί να λειτουργήσει για εμάς. Φανταστείτε έναν εργαζόμενο να δουλεύει οκτώ ώρες σε εμένα και άλλες τέσσερις σε κάποιον άλλον. Την άλλη ημέρα πώς θα έρθει να εργαστεί και πάλι σε εμένα και με τι κουράγιο να το κάνει;». Και συνεχίζει εξηγώντας ότι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί δεν είναι επ ωφελεία κανενός. Δεν θα υπάρχει απόδοση από τους εργαζόμενους οι οποίοι θα προσπαθούν να τα φέρουν εις πέρας κάνοντας δύο δουλειές, χωρίς να μπορούν να ζήσουν. «Για εμάς το ζητούμενο είναι να υπάρχουν καλύτεροι μισθοί και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν οκτώ ώρες. Το ζήτημα είναι να δουλέψουν τις προβλεπόμενες ώρες για να βγάζουν τα προς το ζην. Ακόμα και οι συνδικαλιστές αυτό πρέπει να κοιτάζουν. Με ποιο τρόπο θα δουλέψουν ένα οκτάωρο για να δουλέψουν οι ίδιοι και η οικογένειά τους», σημειώνει ο κ. Νικολακόπουλος. Σε σχέση με τους «εργαζόμενους της μιας ημέρας» ο ίδιος παρατηρεί ότι σε ορισμένους κλάδους δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για μόνιμη απασχόληση, πόσο μάλλον για μερικές ώρες εργασία. «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στους τεχνικούς κλάδους. Στην οικοδομή, τα συνεργεία και τις επιχειρήσεις ψύξης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν τεχνικά έργα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.» παρατηρεί ο κ. Νικολακόπουλος.