Γράφει ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας
Η τουριστική βιομηχανία – όπως λέγεται- αποτελεί τον μεγαλύτερο τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα αριθμεί 900 εκ. τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο με προοπτική να αυξηθούν σε 1,5 δις το 2025. Σύμφωνα δε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η Ευρώπη θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς καθώς και πηγή τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στις βασικές μορφές θεματικού τουρισμού συγκαταλέγεται και ο ιατρικός τουρισμός η τουρισμός υγείας Όπως είναι γνωστό ο Ιατρικός Τουρισμός βασίζεται στην δυνατότητα των ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στον κόσμο.
Ο ιατρικός τουρισμός είναι μία από τις βασικές μορφές θεματικού τουρισμού και περιλαμβάνει όπως και τα άλλα τουριστικά προϊόντα, πέραν της ιατρικής περίθαλψης, υπηρεσίες μεταφοράς, ενημέρωσης, ξενάγησης, εστίασης και διαμονής σε ξενοδοχεία 4* και 5*.
Βασικοί τομείς του ιατρικού τουρισμού, όσον αφορά την θεραπεία, αποτελούν η πλαστική χειρουργική, η οδοντιατρική, η οφθαλμολογία, η καρδιολογία, η ορθοπεδική, η θεραπεία καρκίνου, η παροχή υπηρεσιών καθώς και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Επίσης στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού δίνεται η δυνατότητα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη διαχρονικής ιατρικής φροντίδας, όπως είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και καρκίνο, να κάνουν απρόσκοπτα τα ταξίδια σε τουριστικούς προορισμούς που επιθυμούν.
Για να επιλεγεί μία περιοχή με προοπτική να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός, θα πρέπει να διαθέτει: • Κατάλληλα εξοπλισμένες ιατρικές υποδομές όπως νοσοκομεία, εργαστήρια κ.α..
• εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτικό προσωπικό
• κατάλληλη οργάνωση για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών τουρισμού και ιατρικής περίθαλψης.
Πιο εξειδικευμένα θα αναφερθώ σαν παράδειγμα σε μία κατηγορία τουριστών που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη όπως οι νεφροπαθείς, ο αριθμός των οποίων σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. και πλέον. Η απαίτηση των τουριστών που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη είναι:
• να μπορούν να επισκέπτονται τον οιονδήποτε προορισμό χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. • να έχουν αναπτυχθεί δράσεις προς την κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών που θέτει η ασθένεια τους (νεφρική ανεπάρκεια)
• να υπάρχει συνεργασία όλων των φορέων της υγείας και του τουρισμού στην κατεύθυνση ικανοποίησης της συγκεκριμένης απαίτησης.
Σήμερα αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο ο δυναμικός κλάδος που συνδυάζει την παροχή σε τουρίστες που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη όπως οι νεφροπαθείς παραδοσιακών τουριστικών υπηρεσιών όπως είναι η μεταφορά, διαμονή σε ξενοδοχεία 4* και 5*, διατροφή και οργάνωση περιηγήσεων, με την παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών.
Η περιοχή μας (Πάτρα και Αίγιο), παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού σύμφωνα με τα ανωτέρω, καθώς βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών τουριστικών προορισμών, αρχαιολογικού, θρησκευτικού και γενικότερου ενδιαφέροντος.
Παράλληλα συγκεντρώνει με τις ιατρικές υποδομές που έχει όλα τα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα για την ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού.
Η περιοχή μας κατά την γνώμη μου, έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ακόλουθες θεματικές:
• Επιλεκτικός Ιατρικός Τουρισμός για εξειδικευμένες ιατρικές παρεμβάσεις από τα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα, αλλά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομείο.
• Αποκαταστατικός και Γηριατρικός Τουρισμός: συνεργασία κέντρων αποκατάστασης με ξενώνες και ξενοδοχεία για προώθηση πακέτων αποκαταστατικού τουρισμού.
• Ιατρικός Τουρισμός Εξωσωματικής και Υποβοηθούμενης Γονιμοποίησης: συνεργασία κέντρων με ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.
• Ξενοδοχεία και ξενώνες συνεργαζόμενα με κέντρα αιμοκάθαρσης: προβολή των συνεργασιών προκειμένου τα ξενοδοχεία να απευθύνονται σε ένα επιπλέον target group και να διαφημίζονται σε διευρυμένες κατηγορίες πελατών.
• Οφθαλμολογία-αισθητική δερματολογία και πλαστική χειρουργική
• Και όπως πιο πάνω ανέφερα νεφροπαθείς και αιμοκαθάρσεις.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω θα πρότεινα να γίνει μια συζήτηση με εκπροσώπους των νοσηλευτικών κέντρων και των φορέων τουριστικών υπηρεσιών ώστε να απαιτηθεί να ενταχθεί και η περιοχή μας στις περιοχές στόχους για τον ιατρικό τουρισμό.
Παράλληλα θα πρέπει να προβλέπονται ως επιλέξιμες προς ενίσχυση τέτοιες εξειδικευμένες δράσεις για να προσελκύσουμε το αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή μας