Με την απόσυρση των υδάτων από την κατεστραμμένη παραγωγικά Θεσσαλία θα φανεί και θα καταγραφεί και το μέγεθος του τεράστιου οικονομικού πλήγματος για ολόκληρη τη χώρα .
Η Θεσσαλία που με βάση την απογραφή του 2021 είναι η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με πληθυσμό 688.255 κατοίκους και με συμμετοχή στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της τάξεως του 5,5% (άνω των 10 δισ. ευρώ), παράγει τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης για τη χώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ ( απογραφή 2021 –στοιχεία 2020) η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας αποτυπώνεται όπως στους ακόλουθους πινακες :
Συγκριτικά η Θεσσαλία είναι έχει την πρώτη θέση στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι που ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα και για τα δύο προϊόντα. Επίσης είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, 38% της παραγωγής βαμβακιού) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5% και καρύδια 26,3%).
Σε ότι αφορά τη ζωική παραγωγή, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής του χοιρινού κρέατος
Το ευχάριστο στοιχείο της ολοκλήρωσης της συγκομιδής των σιτηρών πριν τις πλημμύρες αντισταθμίζεται από τη γενικότερη καταστροφή των αποθηκευτικών χώρων που τις επόμενες ημέρες της καταγραφής θα φανεί το μέγεθός τους. Στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις να προστεθεί ότι και η νεα καλλιεργητική περίοδος αρχίζει το Νοέμβριο και βέβαια θα φανεί σύντομα σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Ένα είναι βέβαιο και ακούγεται από όσους έχουν γνώση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων τέτοιου είδους καταστροφών, ότι σε μια σειρά από βασικά προϊόντα θα υπάρξει περισσότερη αύξηση της ήδη υψηλής ακρίβειας.Με δεδομένες όμως και τις παγκόσμιες δυσμενείς συνθήκες ( πόλεμός στην Ουκρανία κλπ) είναι πολύ πιθανή και η επισιτιστική κρίση για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού στη χώρα μας.
Πόσο μάλλον που στα παραπάνω έχει ήδη προστεθεί και η επίσης τεράστια καταστροφή σε φυτικό και ζωϊκό
Παναγιώτης Γιαλένιος