Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, σχετικά με το 3ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας , αναφέρεται:
Στους χώρους των Παλαιών Σφαγείων της Πάτρας, πραγματοποιείται από αύριο, 21 μέχρι και το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, το 3ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας με τη συμμετοχή του Δήμου Πατρέων και δεκάδων ακόμα φορέων. Θα γίνουν στοχευμένες δράσεις πληροφόρησης, προληπτική ιατρικής, αλλά και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.
Χθες, Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), από τους συνεργαζόμενους φορείς με κοινό κάλεσμα σε όλους, να επισκεφτούν τους χώρους όπου θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ, να ενημερωθούν και να συμμετέχουν ενεργά στις αιμοδοσίες.
Εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη και η δημοτική σύμβουλος, Ιουλία Συροκώστα – Σταθοπούλου, υπεύθυνη του γραφείου ΑμεΑ του Δήμου Πατρέων, Διευθύντρια ΕΣΥ Παθολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Πατρών.
Η κυρία Συροκώστα – Σταθοπούλου, τόνισε τα εξής στην τοποθέτησή της:
«Αρχικά, θα ήθελα να συλλυπηθώ τις οικογένειες αλλά και τo υγειονομικό προσωπικό, τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για την μεγάλη απώλεια, στη Λιβύη. Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί τον πόνο του ανθρώπου που έχασε τα δυο του παιδιά… Τι θέλουν τα παιδιά μας στα… Βιετνάμ; Πολλά τα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν
Η σκέψη μας είναι στον δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας και σκεφτόμαστε τις δυσκολίες που περνούν αυτή τη στιγμή οι συνάνθρωποί με αναπηρία, κάτω από αυτές τις συνθήκες
Η σκέψη μας είναι και στο δοκιμαζόμενο λαό του Έβρου και στην τεράστια οικολογική καταστροφή που κανείς δεν γνωρίζει αλλά όλοι φοβόμαστε τι μπορεί να επιφέρει σ’ αυτόν τον δύσκολο χειμώνα
Το Γραφείο Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου μας. μετέχει στο 3ο Φεστιβάλ Κοινωνικών Φορέων με σκοπό την καταγραφή και διασύνδεση των κοινωνικών φορέων και να προωθήσει και ενημερώσει για τα προγράμματα που επιτελεί.
Σε ό,τι αφορά το SafeAmea (Σώζοντας τους συμπολίτες με Αναπηρία), ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας προχωρά στην εφαρμογή της πλατφόρμας SafeAmea. Είναι μια πρωτοπόρα διαδικτυακή εφαρμογή μια πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πατρών και τον Δήμο και σκοπό έχει σε περίπτωση φυσικής καταστροφής να αναγνωρίζονται τα άτομα με αναπηρία που χρειάζονται ειδική μέριμνα για την Απομάκρυνση και διάσωση τους.
Η πλατφόρμα απευθύνεται τόσο σε πολίτες όσο και σε συλλόγους και κοινωνικές δομές Στην πλατφόρμα SafeAmea μπορεί να εγγραφεί κάθε πολίτης που έχει κάποιο πρόβλημα περιορισμού της δραστηριότητάς του (κινητική αναπηρία, αισθητηριακή αναπηρία, προσωρινή κατάσταση αδυναμίας στην κίνηση), απλά με τα εξής βήματα:
-Μέσα από το Γραφείο ΑμεΑ του Δήμου Πατρέων
-Μέσα από το πιστοποιημένο φορέα -Σύλλογο του οποίου μπορεί να είναι μέλος
-Ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει την καταχώρηση των στοιχείων του στο patras.safeamea.gr ή στο γραφείο ΑμεΑ του Δήμου.
Παράλληλα θα ενημερώσουμε για την πλατφόρμα sence city για τις δυνατότητες που δίνει στα άτομα με αναπηρία να ενημερώσουν για τυχόν πρόβλημα στην περιοχή διαμονής ή εργασίας τους το οποίο επιλύεται με απόλυτη προτεραιότητα.
Στην πλατφόρμα αυτή που επίσης έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία του Δήμου με το πανεπιστήμιο Πατρών και έχει σχεδιαστεί από τον κ. Σπυρίδωνα Δενάζη, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και τους συνεργάτες του. Ο δικός μας στενός συνεργάτης είναι ο κ. Κώστας Μπακούλιας, που τον ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθεια του
Στην πλατφόρμα σχεδιάζεται να περάσουν διαδικτυακά όλες οι προσβάσιμες δομές της πόλης.
Επίσης, το δίκτυο CO-SOLIDARITY PLATFORM (solidarity.co2gether.gr). Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες και υγειονομικό υλικό μέσα από το δίκτυο αλληλεγγύης που έχει αναπτύξει με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς.
Το Γραφείο ΑμεΑ του Δήμου Πατρέων είναι η διασύνδεση του πολίτη με τις υπηρεσίες του Δήμου μας και παράλληλα προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία παλεύοντας με στερεότυπα τα οποία έχουν παραμείνει μετά τόσα χρόνια κακής αντιλήψεις του ιατρικού μοντέλου της αναπηρίας.
Η αναπηρία επιτελείται από ένα ανάπηρο κράτος και μία ανάπηρη κοινωνία. Το άτομο με αναπηρία γίνεται «ανάπηρος» και είναι ανάπηρο γιατί δεν έχει πρόσβαση στην Υγεία στην Παιδεία στο δομημένο και μη δομημένο περιβάλλον. Ο ανάπηρος είναι ευάλωτος διότι πρέπει να πληρώσει τα φάρμακα του, διότι δεν υπάρχουν βοηθήματα δωρεάν, διότι δεν υπάρχει Δημόσιο Σύστημα Αποκατάστασης, διότι δεν υπάρχει πρόληψη. Πρόσφατα η παράλληλη στήριξη θεωρήθηκε κόστος, ενώ θολό είναι και το μέλλον της ειδικής αγωγής».