Οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες στον κλάδο της Υγείας, ένα ζήτημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην παρούσα χρονική συγκυρία αναλύθηκε κατά την διάρκεια του 11oυ Forum Υγείας στη συνεδρία που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας μαζί με το δίκτυο ΠΡΑΞΗ, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Ο εκδότης του «Σ.Ε» Παναγιώτης Γιαλένιος στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι πολλά θέματα που αφορούν το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης απαντώνται στην συγκεκριμένη συνεδρία με στόχο την διαφώτιση γύρω από τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο Διευθυντής Δικτύου «ΠΡΑΞΗ» Κώστας Βαβέκης τόνισε ότι τo Δίκτυο ΠΡΑΞΗ είναι μια ειδική δομή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με εμπειρία πάνω από 30 χρόνια και παρουσία σε έξι πόλεις της Ελλάδας.
Στόχος είναι η υποστήριξη της καινοτομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ίδιος τόνισε την άριστη σχέση με τον ΣΕΒ&ΠΔΕ και την προσπάθεια ενίσχυσης της καινοτομίας στο τοπικό οικοσύστημα και η μεταφορά της τεχνογνωσίας από τα ελληνικά ιδρύματα στις επιχειρήσεις. Το Δίκτυο εστιάζει σε τρεις άξονες: τα εθνικά σημεία επαφής, δηλαδή να γνωρίσουν τα στελέχη των εταιρειών τις χρηματοδοτήσεις στον ορίζοντα και πώς μπορεί μια εταιρεία να βρει ευκαιρίες χρηματοδότησης από προγράμματα.
Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, βρίσκοντας από ερευνητές και εργαστήρια αποτελέσματα έρευνας τα οποία μεταφέρονται στις εταιρείες για να τα εκμεταλλευτούνε και να έχουν ένα τελικό προϊόν στην αγορά.
Η Αρετή Μούρκα- Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας από το Δίκτυο «Πράξη» ήταν συντονίστρια της εκδήλωσης.
Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης, Συντονιστής Δραστηριότητας «Καινοτομία στις ΜμΕ» του Δικτύου ΠΡΑΞΗ
«Τα στάδια επίβλεψης και οι κατάλληλες οδηγίες χρηματοδότησης»
Δέσποινα Μαγκίρη- Σκουλούδη, μέλος της Ομάδας Εθνικών Σημείων Επαφής ΕIC του Δικτύου ΠΡΑΞΗ
«Τα κατάλληλα προγράμματα που θα ωθήσουν την έρευνα»
Αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση καινοτόμων Μμε μέσω του Ευρωπαικού Συμβουλίου Καινοτομίας. Η κ. Σκουλούδη τόνισε ότι στο European Innovatio Counsil στόχος είναι η εστίαση σε όλα τα επίπεδα της καινοτομίας. Και οι δράσεις του ενισχύσουν την επιστημονική έρευνα και την είσοδο στις αγορές. Οι πιο πολλές προκηρύξεις του ΕIC δεν έχουν προκαθορισμένη θεματική όμως υπάρχουν και προκηρύξεις που είναι προκαθορισμένες. Ένα σημαντικό έργο είναι το πρόγραμμα Pathifinder που απευθύνεται κυρίως σε φορείς, καθώς απαιτεί διατομιακή έρευνα για την ανάπτυξη της ρηξικέλευθης καινοτομίας. Για μέσης τεχνολογικής ωριμότητας ευρεσιτεχνίες και πιο προηγμένες καινοτομικές εφαρμογές που μπορούν να δώσουν αποτελέσματα που θα κλιμακωθούν στην αγορά, σημαντικό εργαλείο αποτελεί το πρόγραμμα Τransition. Απευθυνόταν σε «ανώριμες» τεχνολογίες από άλλα προγράμματα, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση, εφόσον ωριμάσει το έργο και στη συνέχεια να υποβληθεί πρόταση μέσω του Τransition. Οι επιχορηγήσεις είναι μέχρι της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Και τέλος το υψηλότερο κομμάτι καινοτομίας παρέχεται από το πρόγραμμα Accelerator, όπου πλέον γίνεται έκθεση ολόκληρου του συστήματος όχι απλώς κάποιας διάταξης και μπορεί να λειτουργήσει σε ένα σύστημα βιομηχανικού ενδιαφέροντος.
Βασιλική Καλοδήμου από το Εθνικό Σημείο Επαφής WIDERA –Μέλος της ομάδας Εθνικών Σημείων Επαφής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ
« Οι συνθήκες για συνεργασία Ακαδημίας και Ιδιωτικού Τομέα»
Σημείωσε: « Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ είναι σημείο επαφής για τις περισσότερες θεματικές του ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΕΥΡΩΠΗ. Θα μιλήσω για πολύ επιλεγμένες χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του WIDERA που διαθέτει 2,9 δις τα οποία θα τα διοχετεύσει σε κοινοπραξίες και οποιοδήποτε πεδίο και είναι ανοικτές σε οποιοδήποτε θεματικό πεδίο για να χρηματοδοτήσει σε ερευνητικούς οργανισμούς, οικοσυστήματα και να τονώσει τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημίας. Με τον όρο «Ακαδημία» εννοούμε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά ιδρύματα. Υπάρχουν συγκεκριμένα γεωγραφικά κριτήρια επιλεξιμότητας. Στοχεύει σε χώρες που είναι αναδυόμενες σε έρευνα και καινοτομία. Η χώρα μας με χώρες των Βαλκανίων, Κεντρικής Ευρώπης, Βαλτικής και Μεσογειακού Νότου θεωρούνται οντότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Πρέπει οπωσδήποτε νομικές οντότητες να είναι συντονιστές στις προτάσεις που θα καταθέτουν. Υπάρχουν και χώρες που δεν είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Αλβανία κ.α. που και αυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο». Μια σημαντική προκήρυξη αποτελεί η ΕRA Τalent που αποσκοπεί στην διατομεακή συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικού ιστού. Είναι δράσεις που χρηματοδοτούν από κοινού συνεργασία σε projects και δράσεις που θα τονώσουν την αλληλοκατανόηση μεταξύ ακαδημίας και επιχειρήσεων. Σαφώς απαιτείται μια κοινοπραξία ακαδημαϊκών και μη ακαδημαϊκών μελών και αυτό ανοίγει τον ορίζοντα για τις Μμε να συμμετάσχουν.
Μάρκος Κοντιζάς, από την πλευρά του, Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας του Δικτύου ΠΡΑΞΗ
«Το πρόγραμμα Ερευνώ-Καινοτομώ και ο τρόπος εφαρμογής του»
- Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις : Απευθύνεται σε υφιστάμενες Επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ημερομηνίας ίδρυσης και μεγέθους. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια Επιχείρηση είτε Ομάδες Επιχειρήσεων, ανεξάρτητων μεταξύ τους.
- Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς :Αφορά συμπράξεις υφισταμένων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, με ερευνητικούς οργανισμούς
- Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων : Αφορά υφιστάμενες μεμονωμένες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης
- Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις: Δυνητικοί δικαιούχοι ελληνικές ΜμΕ που έλαβαν τη Σφραγίδα Αριστείας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη.
- Έλεγχος πληρότητας (τυπικός έλεγχος)
- Έλεγχος ποιότητας – Εναρμόνιση με το Horizon Europe
- Επιστημονική και τεχνική αρτιότητα του προτεινόμενου έργου
- Εμπειρία και αξιοπιστία του/(ων) δικαιούχου/(ων) και ποιότητα και ικανότητα του τρόπου υλοποίησης του έργου (Implementation)
- Αποτελέσματα και Επιπτώσεις του προτεινόμενου σχεδίου (Impact)
Παναγιώτης Παπαγεωργίου Διευθυντής Διεύθυνσης Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Η χρηματοδότηση των πατεντών μέσω του Patent Fund
Ξένια Συμεωνίδου, ανώτερο στέλεχος Διεύθυνσης Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Πρόσβαση στη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν