Ένα νέο ΕΣΠΑ την περίοδο 2028-2035 θα ακολουθήσει την προγραμματική περίοδο 2021-2027 για να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική συνοχής στην Ευρώπη. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αχαΐας, με τίτλο: «Μετά το ΕΣΠΑ τί; Δημόσιες επενδύσεις και Εθνική Οικονομία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης στην Πάτρα.
«Το 2028-2035 θα έχουμε ένα νέο ΕΣΠΑ , το οποίο , επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε τί μορφή θα έχει, ποιες δράσεις θα χρηματοδοτεί , ποιοι θα είναι οι φορείς διαχείρισης. Τέλος του έτους η χώρα θα παρουσιάσει τις θέσεις της με προοπτική τον Μάρτιο 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει τις πρώτες κατευθύνσεις» ανέφερε ο κ. Σκάλκος μιλώντας στην συνεδριακή εκδήλωση, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να τρέξει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις η προγραμματική περίοδος 2021-2027, αλλά και μέσα από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να τροποποιηθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι πόροι που θα εισρεύσουν ανέρχονται σε 77 δις συνυπολογίζοντας και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι 2,5 φορές πάνω από το μεταπολεμικό σχέδιο Μάσραλ. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε ξανά αντίστοιχο πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Σκάλκος για να επισημάνει ότι οι πόροι θα πρέπει να αξιοποιούνται στοχεύοντας σε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, ενώ πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες ώστε να ενισχύσει τυχόν αδύναμους δικαιούχους ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Σε ό,τι αφορά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 , όπως είπε ο κ. Σκάλκος, και τα 13 περιφερειακά προγράμματα κλείνουν τέλος του χρόνου με απορρόφηση σχεδόν 100%. «Είχαμε όμως να διανύσουμε μεγάλο δρόμο για να επιτύχουμε υψηλά ποσοστό απορρόφησης» σημείωσε.
Νεκτάριος Φαρμάκης: «Εμείς να επιλέγουμε την κατεύθυνση των πόρων»
Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, αφού εισέπραξε τα εύσημα για τη μέχρι σήμερα απορρόφηση και διαχείριση του Περιφερειακού Προγράμματος, τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους φορείς διαχείρισης ώστε να έχουν την ευχέρεια επιλογής ως προς την κατεύθυνση των πόρων ανά τομέα
«Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες επιλογές κατεύθυνσης των πόρων. Μπορεί να έχουμε πόρους για την παιδεία , αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους κατευθύνουμε πάντα εκεί που είναι πραγματικά απαραίτητοι. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε ένα καλύτερο ΕΣΠΑ με περισσότερη εμπιστοσύνη στους φορείς διαχείρισης για την κρίση τους, ώστε να μπορούμε να έχουν νόημα οι διαβουλεύσεις και οι bottom up πολιτικές» παρατήρησε και πρόσθεσε: «Δεν ζητάμε μόνο λεφτά, ζητάμε ελευθερία στον τρόπο να αποφασίζουμε και μια πραγματική περιφερειακή διακυβέρνηση που θα μας επιτρέψει να γίνουμε ακόμη πιο παραγωγικοί».
Πλάτωνας Μαρλαφέκας: Επιχειρηματικά σχέδια 6 δις!
Ενδιαφέροντα στοιχεία για χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις κατά την προγραμματική περίοδο 2014 -2020 παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ και του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας. «Πάνω από 185. 000 επιχειρήσεις, κατέθεσαν επιχειρηματικά σχέδια ύψους 6 δις , κι έτυχαν δημόσιας χρηματοδότησης ύψους 4,2 δις ευρώ» ανέφερε τονίζοντας ότι κυρίως πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις κι επεσήμανε: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνική ς περιφέρειας παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη συγκράτηση πληθυσμού και αποτελεί παράμετρο που θα πρέπει να συνυπολογίζεται στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Την συνεδριακή εκδήλωση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μάγδα Πετροπούλου.
To έργο INTECMED
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό έργο INTECMED ως καλή πρακτική γιατί κατάφερε να ικανοποιήσει τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί από την Διαχειριστική Αρχή του έργου και κατ’ επέκταση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Το INTECMED, που ηγήθηκε και συντόνισε το Επιμελητήριο Αχαΐας από τον Σεπτέμβριο του 2020, είχε πηγή έμπνευσης τη διοργάνωση της PATRAS IQ και τη διεθνοποίησή της. Αποτέλεσε κοινή και συντονισμένη ενέργεια μεταξύ του Επιμελητηρίου Αχαίας και του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο που υλοποιήθηκε σε 38 μήνες, έλαβε θετικές κριτικές από την Τεχνική Γραμματεία του Προγράμματος και αποτελεί ένα Στρατηγικό έργο που πήρε το «πράσινο φώς» να υποβληθεί η συνέχειά του στο επόμενο πρόγραμμα NEXT MED» ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θόδωρος Τσούμπελης, στην ενότητα που συντόνισε η Δρ Δανάη Κατσαντά, Στέλεχος της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του Επιμελητήριου Αχαΐας