Οι συνέργειες στην έρευνα και καινοτομία με ενδεικτικές εφαρμογές στις επιστήμες υγείας ήταν το θέμα της συνεδρίας που διοργάνωσε στο πλαίσιο του 26ου Forum Aνάπτυξης ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανικών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ο οποίος συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ευφυή Υγεία: Ιατρική Ακριβείας και Καινοτόμες Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Υγείας (smartHEALTH).
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ Π.Ε.&Δ.Ε., Ομότιμος Καθηγητής, Κλεομένης Μπάρλος ο οποίος ανέφερε με νόημα πως «αναρωτιέμαι άραγε πως θα είναι η χώρα μας μετά από δέκα- δεκαπέντε χρόνια, όταν θα έχουμε ένα τσιπάκι που θα ελέγχει και θα προβλέπει 24 ώρες το 24ωρο την υγεία μας και ανάλογα θα μας συμβουλεύει σε πραγματικό χρόνο τι να κάνουμε» και ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους όλους τους ομιλητές.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης επεσήμανε πως «είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε οραματικά συνέδρια, γιατί η καινοτομία είναι παντού, σε όλες τις δραστηριότητες κι αν δεν την ακολουθήσουμε τότε απαξιώνουμε την προσπάθεια μας» και προσέθεσε πως «έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη για την ίδρυση νέου Ερευνητικού Κέντρου με τρία επιμέρους Ινστιτούτα, το ένα για την αγροτοδιατροφή, το άλλο για την τεχνολογία στην ιατρική και το τρίτο, για την πολιτική στην τεχνολογία. Όσον αφορά στην τεχνολογία στην ιατρική με δεδομένο το έργο που ολοκληρώσαμε με την παράδοση drones στα Σώματα Ασφαλείας, επιδιώκουμε τη συνέχιση του προγράμματος για τη χρήση drones για τη μεταφορά φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού».
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του κ. Βασίλη Δρακόπουλου, διευθυντή εφαρμογών ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ, επιστημονικά υπεύθυνου της ΕΚΕΠΕΚ ΑΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην βιοεκτύπωση, εκφράζοντας την πεποίθηση πως στο μέλλον θα εκτυπώνουμε ανθρώπινα όργανα για μεταμοσχεύσεις. «Σήμερα μπορούμε να εκτυπώνουμε ιστούς για να δοκιμάζουμε φάρμακα. Μετά από μερικά χρόνια θα μπορούμε να εκτυπώνουμε πιο περίπλοκα όργανα. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι η βιοεκτύπωση συνδέεται με την προσωποποιημένη ιατρική», τόνισε.
Στη συνέχεια ο Δρ Σπύρος Δενάζης καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ικανοτήτων π ΝΕΤ αναφέρθηκε στις ανοικτές διαδικτυακές υποδομές ως μέσο έρευνας και καινοτομίας, στη λειτουργία των δικτύων 5G και στο οικοσύστημα διαχείρισης. Εκτίμησε ακόμη πως μέσα στο 2023 θα έχουμε την ανάπτυξη ενός πιο αξιόπιστου δικτύου 5G.
Ακολούθησε η εισήγηση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Κέντρου Ικανοτήτων TEACHING FACTORY, Σωτήρη Μακρή, ο οποίος αναφέρθηκε στην υγιεινή και στην ασφάλεια στους χώρους εργασίας, επισημαίνοντας πως προσφέρονται δύο τύποι υπηρεσιών, οι πρώτες βοήθειες και η ανάπτυξη τεχνολογιών για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Η συνεδρία έκλεισε με τις εισηγήσεις του οικονομολόγου, υπεύθυνου στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης ΕΥΔ-ΠΔΕ, Λυκούργου Σταυρουλόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στον παρόν και στο μέλλον της καινοτόμας επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα παρουσιάζοντας και συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα και του διευθυντή του ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ, Καθηγητή Χρυσόστομου Στύλιου, ο οποίος μίλησε για τις τεχνολογίες αιχμής της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και εφαρμογής στον τομέα της υγείας με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ Αρετή Μούρκα, σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ.