Οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν αλλαγές στους τρόπους συνεργασίας, ενώ αναδεικνύουν και νέες μορφές εργασίας. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων ΙΝΒΙΣ/ΕΚ ΑΘΗΝΑ με τίτλο «Έξυπνα Δίκτυα 6ης Γενιάς: ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και καινοτόμες εφαρμογές» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 26ου Forum Aνάπτυξης.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, Χρυσόστομος Στύλιος, ο οποίος ανέφερε πως οι περιοχές του 5G και 6G έχουν μέλλον και είναι άρρηκτα συνυφασμένες με το ερευνητικό έργο και το αντικείμενο του ΙΝΒΙΣ, το οποίο δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε θέματα μηχανικής μάθησης, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης. Όλες αυτές οι τεχνολογίες έρχονται να συνδεθούν με το 6 G και τα έξυπνα δίκτυα με τα οποία ασχολείται ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Βερυκούκης, συνεργάτης του ΙΝΒΙΣ που έχει αναλάβει αυτό τον κομμάτι. Είμαστε σίγουροι πως μέσα από στοχευμένες συνεργασίες θα προκύψουν νέες τεχνολογίες που θα δώσουν νέα πνοή στο οικοσύστημα της Πάτρας».
Μάλιστα, ο κ. Βερυκούκης ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Οικονόμου από την Juniper Hellas, ο οποίος αναφέρθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις που οδηγούν την ανάπτυξη των σύγχρονων δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ο κ. Οικονόμου έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας από το 1 στο 6G, λέγοντας πως ανά επτά- δέκα χρόνια βγαίνει μία νέα γενιά. «Αν υπολογίσουμε ότι το 5G βγήκε το 2018 τότε θα έχουμε το 6G πριν το 2028. Αντίστοιχα, αναφέρθηκε και στην εξέλιξη των υπολογιστών, εκτιμώντας πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν εφαρμογές που θα «ζουν» μέσα στο δίκτυο, οδηγούν το δίκτυο και οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με το δίκτυο με φυσική γλώσσα. Τόνισε ακόμη, πως τα 5G και 6G δίκτυα χρησιμοποιούν τεχνολογίες από την επιστήμη των υπολογιστών.
Στη συνέχεια ο Δρ Βασίλειος Θεοδώρου από την Intracom Telecom AE αναφέρθηκε σε νέες τεχνολογίες για την υποστήριξη εφαρμογών νέας γενιάς. Όπως είπε «σήμερα βρισκόμαστε στη φάση που κάποιες τεχνολογίες του 5G έχουν ωριμάσει και είμαστε σ’ ένα μεταβατικό στάδιο για τις ανάγκες που θα κληθεί να απαντήσει το 6G.
Το 5G έθεσε κάποιους αισιόδοξους στόχους, ότι θα φύγουμε από επίπεδο δικτύου και θα πάμε στο επίπεδο των εφαρμογών και της επιχειρησιακής λογικής. Μάλιστα ξεκίνησε με το δεδομένο ότι δεν θα είναι απλά ένα εξελιγμένο κανάλι επικοινωνίας, αλλά αυτά θα τα κάνει υπό το πρίσμα της υποστήριξης κάποιων εφαρμογών και μάλιστα, πολύ διαφορετικών. Το 6G έκανε έχει ακόμη πιο φιλόδοξη στόχευση» και παρουσίασε την ερευνητική πλατφόρμα π-Edge.
Aκολούθησε η εισήγηση του Δρ Ιωάννη Χοχλιούρου από τον ΟΤΕ ΑΕ, ο οποίος ανέπτυξε τις δράσεις προώθησης του 6G και στην ΑΙ στον όμιλο εταιρειών ΟΤΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ο ΟΤΕ είναι ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Ελλάδας που επενδύει σ’ ένα αξιόπιστο δίκτυο. Την τελευταία δεκαετία ο ΟΤΕ έχει επενδύσει περισσότερα από 5 δις. ευρώ και θα διαθέσει ακόμη 3 δις μέχρι το 2027. Όραμα της εταιρείας είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών με την ανάπτυξη και νέων εφαρμογών» και προσέθεσε πως στόχος του ΟΤΕ είναι επίσης να προάγει την τεχνολογική καινοτομία ανακοινώνοντας πως από το 2009 έως 2023 συμμετείχε σε 122 έργα αναπτύσσοντας συνεργασίες με την αγορά και τον ακαδημαϊκό τομέα. «Για ένα έχουμε καινοτομία, θέλουμε ένα σύγχρονο δίκτυο. Ο ΟΤΕ προωθεί τη διάσταση της επόμενης γενιάς», κατέληξε.
Επόμενος εισηγητής ήταν ο Δρ Χρήστος Αλεξάκος, κύριος ερευνητής του ΙΝΒΙΣ ΕΚ/ΑΘΗΝΑ, ο οποίος μίλησε για τις εφαρμογές και προκλήσεις των έξυπνων δικτύων 6ης Γενιάς στη Βιομηχανία 5.0. Όπως είπε τα δίκτυα 6ης Γενιάς στη Βιομηχανία 5.0 θα προσφέρουν ενισχυμένη συνδεσιμότητα, παρακολούθηση και έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, προηγμένη ρομποτική και αυτοματισμούς, ψηφιακά δίδυμα και προσομοίωση και κυβερνοασφάλεια. Τέλος παρουσίασε τις ερευνητικές δράσεις του ΙΝΒΙΣ όπως η πρώτη πολυδιάσταση πειραματική πλατφόρμα τεχνολογίας BRIKS και το fidal.
Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο Χρήστος Αντωνόπουλος επίκουρος καθηγητής τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα «Υποδομές, Εκπαίδευση, Έρευνα ως μοχλοί ανάπτυξης δικτύων 6ης Γενιάς και ΑΙ τεχνολογιών στα Πανεπιστήμια». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η αγορά των Microcontrollers (MCUs) εκτιμάται στα $21,3 δις, ενώ η αγορά 6G αναμένεται να φτάσει τα $40.2 δισ το 2030, με ετήσια αύξηση της τάξης του 34.2% από 2023 μέχρι 2030. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία επένδυσης €900 εκατομμυρίων γύρω από την έρευνα και ανάπτυξη γύρω από τα 6G δίκτυα, τα οποία όπως τόνισε είναι στην αρχή τους, αλλά αποτελούν σημαντική ευκαιρία που πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους.