Ρεπορτάζ:Γιώργος Ηλιόπουλος
Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τους αγρότες της Αχαΐας, μετά της άρση των μέτρων, που ελήφθησαν για την προστασία της πανδημίας; Πώς θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον το οποίο μάλιστα ολοένα και αλλάζει; Το ερώτημα απασχολεί χιλιάδες παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι αισθάνθηκαν για τα καλά τις επιπτώσεις των περιορισμών, καθώς η παραγωγή τους συμπιέστηκε οικονομικά σε μεγάλο βαθμό. Σε μια προσπάθεια να χαράξουν την δική τους πορεία στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας προβάλλουν μια δέσμη μέτρων που θεωρούν απαραίτητα για να επιβιώσουν στη μετά απαγορεύσεων εποχή.
«Η εξαγωγή είναι πάρα πολύ μειωμένη φέτος λόγω του κορωνοίου. Είναι επίσης μειωμένη η ζήτηση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ναύλα έχουν διπλασιαστεί με αποτέλεσμα να μη φεύγουν οι ποσότητες και η τιμή να είναι χαμηλή. Οι τιμές στην πατάτα είναι από 20 έως 25 λεπτά στο χωράφι για να φθάσει στον καταναλωτή στα 70 λεπτά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έγινε εισαγωγή μεγάλης ποσότητας από την Αίγυπτο που ήδη βρίσκεται στο εμπόριο. Αποτέλεσμα να μην φεύγουν ποσότητες από τη φρέσκια παραγωγή της πατάτας» σημειώνει ο Χρήστος Μπεκίρης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας.
Και προσθέτει ότι εκείνο που επιδιώκουν οι παραγωγοί είναι να σταματήσουν οι εισαγωγές Αιγυπτιακής πατάτας μέχρι 30 Ιουνίου για να υπάρξει απορρόφηση των δικών τους προϊόντων.
«Μόνο έτσι θα κυλήσει ομαλά η διακίνηση της πατάτας» εξηγεί ο κ. Μπεκίρης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης αναφέρει ότι: « Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται εξαγωγές. Άλλες χρονιές η πατάτα επωλείτο προς 40 λεπτά στο χωράφι και τώρα έχει 20 λεπτά. Ο λόγος είναι ότι δεν γίνονται εξαγωγές και η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις ποσότητες. Λάβετε υπόψη ότι υπήρξαν εισαγωγές το προηγούμενο διάστημα, συν το ότι παράγουν πατάτες οι νομοί Ηλείας και Μεσσηνίας, οπότε δεν είναι δυνατή η απορρόφηση. Είναι και οι τρεις παραγωγικοί νομοί με χιλιάδες τόνους πατάτας».
Ο λόγος που οι εξαγωγές έχουν μειωθεί είναι ότι εκτός από την έλλειψη ζήτησης και οι ίδιοι οι οδηγοί αρνούνται να κάνουν αυτή την περίοδο ταξίδια στο εξωτερικό, φοβούμενοι για την υγεία τους. Πλέον το ταξίδι για την Ιταλία ή άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αποτελεί μεγάλο ρίσκο και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε οι αγορές θα επιστρέψουν , από υγειονομική άποψη, στους προηγούμενους ρυθμούς. Μάλιστα στους προορισμούς που αποφεύγουν συστηματικά να μεταβαίνουν είναι και η Γαλλία, όπου η πανδημία και εκεί προκάλεσε χιλιάδες θανάτους.
Τι μέτρα στήριξης ζητάει ο αγροτικός κόσμος
Στην παρούσα φάση εκείνο που ζητάει ο αγροτικός κόσμος είναι πρόσβαση σε ρευστότητα με χαμηλότοκα δάνεια, υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή και θα πάρει μπροστά ο πρωτογενής τομέας. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο που προγραμματίζεται για την πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, μετά το lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής ωστόσο κανένα χειροπιαστό μέτρο δεν έχει εξαγγελθεί για τον αγροτικό κόσμο.
«Και εμείς είμαστε αγροτικές επιχειρήσεις και δυστυχώς μας αφήνουν εκτός ρευστότητας. Ζητάμε άτοκη χρηματοδότηση, όπως και οι εμπορικές. Θέλουμε χρηματοδότηση με τη δυνατότητα αποπληρωμής μέσα στην πενταετία, όπως δηλαδή γίνεται και με τις υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα πάντα με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση» αναφέρει ο κ. Βεσκούκης.
Τα συγκεκριμένα ποσά οι αγρότες ζητούν να διανεμηθούν βάσει του τζίρου των επιχειρήσεών τους. Επιπρόσθετα, για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, ζητούμενο παραμένει η μείωση της τιμής του πετρελαίου και του ρεύματος ώστε να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί στην παραγωγή.
Ένα ακόμη μέτωπο που παραμένει ανοικτό είναι η αποζημίωση των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, για όσες ζημιές υπέστη η παραγωγή τους το προηγούμενο διάστημα. Μέχρι και αυτή την περίοδο δεν τους έχουν καταβληθεί τα χρήματα που ζητούν και παραμένουν οικονομικά μετέωροι, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
«Ήρθαν τέλος Απριλίου στελέχη του ΕΛΓΑ για να διαπιστώσουν ζημιές που είχαν γίνει σε ελιές από χαλάζι που είχε πέσει τον περασμένο Δεκέμβριο… Τώρα στις ελιές δεν φαίνεται η ζημιά. Φανταστείτε ότι οι αποζημιώσεις θα μας δοθούν τον 15Αυγουστο. Εμάς δεν έχουν σταματήσει να μας ζητάνε χρήματα. Ο ΕΦΚΑ, η εφορία και άλλες υποχρεώσεις τρέχουν κανονικά. Πώς θα τα πληρώσουμε;» αναφέρει ο κ. Βεσκουκης.
Σημειωτέον ότι ένα μεγάλο πλήγμα έχει υποστεί ο κλάδος και εξαιτίας των επιταγών που έχουν εκδοθεί και για τις οποίες δόθηκε παράταση 75 ημερών.
Τα χρήματα που επρόκειτο να πληρωθούν τον Απρίλιο και αφορούσαν οφειλές ιδιωτών προς τους αγρότες από τα τέλη του 2019, λαμβάνουν πλέον και αυτά παράταση στην πληρωμή. Οπότε η έλλειψη ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο είναι ασφυκτική, την ώρα που η παραγωγή είναι στο απόγειό της σε όλα τα καλλιεργούμενα είδη.
Το ζήτημα των προβλημάτων των αγροτών τέθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την περασμένη εβδομάδα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, διαβεβαίωσε πως στηρίζει τα αιτήματα των παραγωγών και για τον λόγο αυτό ήδη απέστειλε εκτενή επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη μεταφέροντας τα αιτήματα και ζητώντας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει το κρίσιμο αυτό διάστημα. Ο κ. Φαρμάκης πρότεινε και συγκεκριμένες λύσεις, όπως: τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τα μεταφερόμενα προς εξαγωγή γεωργικά προϊόντα με ποσό ίσο με το κόστος επανόδου των φορτηγών που επιστρέφουν άδεια στη χώρα, για να μπορέσουν οι παραγωγοί που εξάγουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος που προκάλεσε η πανδημία.
Επίσης, ζητήθηκε η απορρόφηση της αδιάθετης πατάτας από κρατικές δομές. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, επισήμανε ότι θα πρέπει να προβάλλουμε τα προϊόντα μας σε διεθνές επίπεδο και, ταυτόχρονα, να ενισχύσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πατάτας δημιουργώντας μια δική μας ποικιλία με στόχο να αποτελέσει ένα τοπικό προϊόν που θα χαρακτηρίζει την Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή.