Το Welcome to UP 2023, πέρασε στην ιστορία δίνοντας τη σκυτάλη στο Welcome to UP 2024, ως ένας συνεχώς εξελισσόμενος, δυναμικός θεσμός που ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα του καλωσορίσματος πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πανελλαδικά, αλλά και να ανοίξει παράθυρα διαλόγου και επικοινωνίας με τις πόλεις που αποτελούν έδρες του Πανεπιστημίου.
Η διοργάνωση του 2023, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, κατάφερε να διευρύνει το χρονικό εύρος των εκδηλώσεών της, να απλωθεί χωροταξικά σε τρεις πόλεις, να καταθέσει νέες προτάσεις που αγκαλιάστηκαν καταγράφοντας θεαματική συμμετοχή, να προτείνει νέους χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων και δράσεων και να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα ως πρότυπη διοργάνωση που ήδη έλκει το ενδιαφέρον κι άλλων Πανεπιστημίων.
Το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών, έγινε ο απολογισμός της διοργάνωσης «Welcome to UP 2023» και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία του Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας, με τη συνεργασία των Δήμων Πατρέων, Αγρινίου και Μεσολογγίου και την πολύτιμη συνεισφορά των χορηγών του.
Χρήστος Μπούρας
«Θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές που έδωσαν την καρδιά τους αυτό το πενθήμερο, τους χορηγούς (πολλές εκδηλώσεις δε θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς αυτούς), τους φοιτητές και τους γονείς τους που συμμετείχαν και φυσικά την Επιτροπή με την οποία δουλέψαμε ως ομάδα για να έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε» τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Χρήστος Μπούρας.
«Ζήσαμε ένα πενθήμερο όπου ο καιρός λίγο έλειψε να μας τα χαλάσει. Μπροστά στην ορμή του κόσμου και των φοιτητών, υποχώρησε και αυτός. Μετά το πρώτο φεστιβάλ Welcome to UP σχεδιάσαμε αυτό που ζήσατε με έναν τρόπο πιο μεγάλο, και χωροταξικά αλλά και πιο πλούσιο. Ήταν κάτι που ξέφυγε από τα στενά όρια της Πάτρας και της Περιφέρειας. Το αποτύπωμα που άφησε το Φεστιβάλ ήταν πολύ μεγάλο και από συζητήσεις που έκανα με άλλους Πρυτάνεις είναι κάτι το οποίο ζητούν και οι φοιτητές των υπόλοιπων 23 Πανεπιστημίων της χώρας.
Ήταν η πρώτη φορά που το καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών έγινε παντού όπου υπάρχει Πανεπιστήμιο Πατρών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θεωρώ ότι το Σάββατο 21/10 στην πλατεία Γεωργίου με τη συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ έγινε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της τελευταίας δεκαετίας στην πόλη, όπως ανέφεραν και οι δημοσιογράφοι. Μία δήλωση που εκφράζει όλη την Οργανωτική Επιτροπή είναι ότι νιώθουμε πως υπερασπιστήκαμε το δημόσιο χρήμα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί στην κριτική είτε είναι καλοπροαίρετη είτε είναι κακοπροαίρετη. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έδωσε για το Φεστιβάλ 39.256,27 ευρώ. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 37.200,00 ευρώ, οι χορηγοί, 86.332,00 ευρώ. Το Επιμελητήριο Αχαΐας έδωσε 12.338,00 ευρώ, το Ίδρυμα Τοπάλη 4.092,00 ευρώ. Συνολικά είχαμε 179.218,27 ευρώ και ξοδέψαμε 174.056, 66 ευρώ. Μας έμεινε ένα υπόλοιπο για την επόμενη χρονιά, ύψους 5.161,61 ευρώ».
Αντρέας Φίλιας
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά που φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά είμαστε εδώ για να κάνουμε τον απολογισμό μίας πολύ σημαντικής εκδήλωσης όπως είναι αυτή της υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Ανδρέας Φίλιας. «Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά και πλέον έχουμε πλήρη εικόνα γι΄αυτό. Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μας ως Περιφέρεια για την εμπλοκή μας και την ενεργό συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδικασία. Η Περιφέρεια θα είναι εδώ και στα επόμενα Φεστιβάλ».
Νίκος Ασπράγκαθος
«Η εβδομάδα υποδοχής των νέων φοιτητών μας στο Πανεπιστήμιο και την πόλη μας ήταν ένα ξεκίνημα πολύ όμορφο και σημαντικό για να γνωρίσουν το νέο τους περιβάλλον. Ο Δήμος της Πάτρας με βάση τις δυνατότητές του και τον διαθέσιμο εξοπλισμό συμμετείχε στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής εκδήλωσης και θα το κάνει ξανά στο μέλλον», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων κ. Νίκος Ασπράγκαθος.
Διονύσιος Μαντζαβίνος
«Ευχαριστώ όσους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο συνεισέφεραν στη σύλληψη της ιδέας, τον σχεδιασμό και την υλοποίησή της, την επιχορήγησή της σε χρήμα, είδος και υποστήριξη» τόνισε ο Προέδρος της Επιτροπής Υλοποίησης για τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την Πόλη και την Περιφέρεια, Αντιπρύτανης κ. Διονύσης Μαντζαβίνος. «Βεβαίως ευχαριστώ τη φοιτητιώσα νεολαία, τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και τους πολίτες της Περιφέρειας, όσους βρέθηκαν εκείνες τις ημέρες του Οκτωβρίου στις πόλεις μας. Το μεγάλο στοίχημα είναι ο αδιάφορος πολίτης και το πώς θα πειστεί για τον ρόλο που το μοντέρνο Πανεπιστήμιο οφείλει να διαδραματίσει. Του χρόνου ακόμα καλύτερα και πιο δυνατά».
Γιώργος Τελώνης
«Πήγαμε καλά, είχαμε πιο πολλές και ποιοτικές εκδηλώσεις, μεγαλύτερη συμμετοχή, περισσότερο κέφι. Τα μάτια μας όμως πρέπει να τα έχουμε στραμμένα προς τα επάνω. Να κοιτάξουμε πώς στο επόμενο Φεστιβάλ θα τα πάμε ακόμα καλύτερα. Μπορούμε να έχουμε ένα ακαδημαϊκό φεστιβάλ πρότυπο για όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αρκεί να είμαστε μαζί, να είμαστε ομάδα, να κοιτάζουμε στην ίδια κατεύθυνση», ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Υλοποίησης για τη Διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την Πόλη και την Περιφέρεια, κ. Γιώργος Τελώνης.
Βαγγέλης Πολίτης
«Η δεύτερη προσπάθεια που κάναμε φέτος πιστεύω ότι ήταν πιο πετυχημένη από την περσινή σε όλα τα επίπεδα. Και σε επίπεδο συμμετοχής των ομάδων και φορέων του ίδιου του Πανεπιστημίου», τόνισε ο Προέδρος του Ιδρύματος Τοπάλη και μέλος της Επιτροπής Υλοποίησης για τη Διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την Πόλη και την Περιφέρεια, κ. Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου. «Κατορθώσαμε και απλωθήκαμε σε όλες τις πόλεις που εκτείνεται γεωγραφικά το Πανεπιστήμιο και αυτό ήταν επιτυχία. Αυτό είναι ένα κεκτημένο και πιστεύουμε ότι την επόμενη χρονιά θα γίνει ακόμα καλύτερα. Ήταν σημαντικό ότι καταφέραμε να έχουμε χορηγίες και να είναι μικρή η επιβάρυνση του Πανεπιστήμιου σε σχέση με το μέγεθος του γεγονότος».
Χριστόφορος Κροντηράς
«Το πενθήμερο Φεστιβάλ είναι μόνο κάποιες από τις δράσεις που ονειρεύεται το Πανεπιστήμιο Πατρών. Σε επίπεδο Πρυτανικής Αρχής όλο αυτό το χρονικό διάστημα των δυο χρόνων έχουν γίνει σχέδια, συζητήσεις. Το Πανεπιστήμιο θα έρθει να συναντήσει όλους τους φορείς της Περιφέρειας με προτάσεις για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν την περιφέρεια, πέρα από το πενθήμερο του Φεστιβάλ. Χρειάζονται όλοι οι φορείς, οι δήμοι με τη συμμετοχή και τις προτάσεις τους. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος» επεσήμανε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Υλοποίησης για τη Διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την Πόλη και την Περιφέρεια κ. Χριστόφορος Κροντηράς.
Στέφανος Δρίτσος
«Έχουμε συζητήσει τα πράγματα τα οποία πρέπει να βελτιωθούν για την επόμενη φορά. Ακούστηκαν και κάποιες κουβέντες που μόνο κακοπροαίρετες μπορώ να τις χαρακτηρίσω. Αυτό που γίνεται έχει τόσα πολλά θετικά αποτυπώματα σε διάφορα θέματα. Είμαι ευχαριστημένος που συμμετείχα σε αυτή την Επιτροπή, χάρηκα που είδα τους φοιτητές να συμμετέχουν στις δράσεις που ήταν ενδιαφέρουσες», σχολίασε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Υλοποίησης για τη Διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την Πόλη και την Περιφέρεια κ. Στέφανος Δρίτσος.