Οι συλλογικές προσπάθειες πάντα έχει αποδειχτεί στην Ιστορία ότι αποδίδουν. Επομένως είναι μονόδρομος η συλλογικότητα και αυτό δημιουργεί τα καλύτερα αποτελέσματα.
Βέβαια, για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει υποδομή της αλληλοκατανόησης ώστε ο καθένας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και αντιλαμβανόμενος τι πεδίο υπάρχει, να προχωράει. Ενδιάμεσος φορέας μεταξύ κυβέρνησης και πολίτη είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνεπώς πρέπει να προκύπτουν αυτές οι συνεργασίες.
Εμείς ως Δήμος Αιγίου, τείναμε χέρι συνεργασίας για να υπάρχει μια χάραξη ενός κοινού δρόμου για να υπάρξουν οφέλη για την τοπική κοινωνία αλλά και την χώρα μας. Επίσης, ως Πρόεδρος του ΕΣΠΑ στην επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, θεωρώ ότι το ΕΣΠΑ θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Όλα τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Ενισχύουν την Εθνική Οικονομία και συνάμα τους φορείς που χρηματοδοτούνται που είναι οι Δήμοι.
Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που δίνουν όλες οι χρηματοδοτικές πηγές που δεν έχουν σχέση με τα ταμεία του κράτους. Πρέπει να εισρέει χρήμα και ένα σημαντικό ποσό για έργα εντός της χώρας καθώς έχουμε διπλή ωφελιμότητα και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας αλλά και την τοπική ανάπτυξη της οικονομίας.
Το ΕΣΠΑ ήταν το σημαντικότερο εργαλείο όμως παράλληλα και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει διπλάσια πιστοληπτική δυνατότητα. Τα δύο αυτά ταμεία θα είναι οι μοχλοί ανάπτυξης της χώρας, όμως υπάρχουν πολλά εμπόδια με κυριότερο τη γραφειοκρατία και τις αλλεπάλληλες υπογραφές, κυρίως τυπικού χαρακτήρα που απαιτούνται για την απορρόφηση των κονδυλίων. Για λόγους εθνικής ωφελιμότητας πρέπει να προβλεφτεί η ανάλογη νομοθέτηση, ώστε να υπάρχει εξειδίκευση των ευθυνών όσων βάζουν υπογραφή για την υποβολή των προγραμμάτων και την απορρόφηση των κονδυλίων, δηλαδή για τις διαπιστωτικές πράξεις των έργων που γίνονται.
Επομένως, πρέπει να λειτουργήσει συντονισμένα ένα σύστημα για την πάταξη της γραφειοκρατίας και ένα σύστημα που θα εξειδικεύει την ευθύνη του καθενός, στο πλαίσιο της διαδρομής που ξεκινάει από την υποβολή του προγράμματος για χρηματοδότηση μέχρι την απορρόφηση της αντίστοιχης πίστωσης.
Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ο χρόνος βάση του οποίου απορροφώνται τα κονδύλια, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί παίζει πολύ μεγάλο ρόλο πότε γίνεται τι. Δηλαδή προϊόντος του χρόνου απαξιώνεται ένα έργο ή μια πίστωση. Παράδειγμα γι’ αυτό που αναφέρω είναι η λέξη «γέφυρα», που είναι μια λέξη που είναι ψευδεπίγραφη. Γέφυρα λέγεται όταν χάνεται ένα πρόγραμμα και γίνεται «γέφυρα» για το επόμενο.
Δεν είναι ακριβώς έτσι διότι δεν σημαίνει ότι δεν χάνεται η πίστωση. Χάνεται από το πρώτο πρόγραμμα και εντάσσεται στο δεύτερο. Αν είχε αξιοποιηθεί σε χρόνους το πρώτο πρόγραμμα θα ήμασταν κερδισμένοι δύο φορές στο δεύτερο πρόγραμμα.
Επομένως εκείνο που διατυμπανίζω προς όλες τις πλευρές και κυρίως στην κυβερνητική πλευρά είναι να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχει και η ΚΕΔΕ ώστε να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία, που είναι η μέγγενη και η κάνουλα που δυστυχώς κλείνει τη βρύση της χρηματοροής προς την χώρα μας.
* Άρθρο του Δημήτρη Καλογερόπουλου, Δημάρχου Αιγίου, Προέδρου Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ