Κάθε κρίση συνιστά και ευκαιρία αναθεώρησης. Εν προκειμένω, συνιστά ευκαιρία να διορθώσουμε χρόνιες παθογένειες της οικονομίας και να κτίσουμε μια οικονομία σε στέρεες βάσεις, μια οικονομία εξωστρεφή, παραγωγική, καινοτόμα, εξαγωγική, που δίνει προοπτικές καριέρας για τους νέους και διασφαλίζει διατηρήσιμη βιωσιμότητα στα δημόσια έσοδα και ασφαλιστικά ταμεία, μια οικονομία λιγότερο ευάλωτη σε επόμενες κρίσεις και που μπορεί να συμμετέχει πλήρως και ενεργά στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Έχοντας επίγνωση ότι η οικονομία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά την επόμενη ημέρα, η στρατηγική πρέπει επίσης να βασίζεται σε μια ολική θεώρηση του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης της οικονομίας και της διάστασης της βιομηχανίας σε αυτήν. Μεγάλο όμως ζητούμενο παραμένουν οι συνέργειες.
Κάτι που αν δεν το αντιληφθούμε, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα ουσιαστικά βήματα για το μέλλον και την ανάπτυξη. Σε αυτήν την κατεύθυνση βασική προτεραιότητα αποτελεί η επιχειρηματικότητα που θα πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με την έρευνα και την καινοτομία που αναπτύσσεται στα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα της περιοχής μας.
Επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων χωρίς βασικά έργα υποδομής.
Τα μεγάλα έργα που είναι αναγκαία και ουσιώδους σημασίας για να ξεπεράσει ο Δυτικός Άξονας την στασιμότητα που βρίσκεται τώρα, έχουν καθυστερήσει υπερβολικά ή βρίσκονται σε αδράνεια. Θα εξαιρούσα τον οδικό άξονα της Πατρών- Πύργου, για τον οποίο τα μηνύματα στην παρούσα φάση είναι αισιόδοξα και όλα δείχνουν ότι το έργο θα παραδοθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες για την
ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και θα κάνει περισσότερο ελκυστική την περιοχή μας για σχεδιασμό και υλοποίηση νέων επενδύσεων και να δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η βιομηχανική παραγωγή, που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας. Οι εταιρείες από την πλευρά τους διαβλέπουν το επόμενο διάστημα ένα τοπίο νεφελώδες και σε αυτό παίζουν ρόλο το ενεργειακό κόστος και η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.
Ωστόσο για να μην είμαστε απαισιόδοξοι, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Πάτρα και γενικότερα η περιοχή μας, κατέχει πλεονεκτική θέση στην ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει, η ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά όλων, να αποτελέσει την αφετηρία για την υλοποίηση ενός συνόλου παρεμβάσεων και έργων που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
Οι εξελίξεις πάντως τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και οφείλουμε να τις ακολουθήσουμε. Αλλιώς θα μας ξεπεράσουν και το τρένο της ανάπτυξης θα χαθεί.
* Άρθρο του Κλεομένη Μπάρλου, Προέδρου Σύνδεσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (Σ.Ε.Β.ΠΕ.&Δ.Ε.)