Στο κόσμο μας οι μοναχικές πορείες δεν μας πάνε μακριά γιατί ζούμε σε ένα πολύπλοκο και πολυπαραμετρικό περιβάλλον με μεγάλες εξαρτήσεις που επηρεάζουν τις αποφάσεις μας και τις ενέργειες μας. Είναι στρατηγική επιλογή του Πανεπιστημίου Πατρών οι Συνέργειες και οι Συνεργασίες σε ισότιμη βάση με όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς.
Στο πλαίσιο αυτά πρώτο το Πανεπιστήμιο Πατρών στη χώρα σχεδίασε και υλοποίησε τα Βιομηχανικά Διδακτορικά σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών – Δυτικής Ελλάδας, τα οποία τρέχουν με επιτυχία. Επίσης ιστορία επιτυχίας είναι το καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών, το Welcome UP, όπου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι Πατρών, Ι. Π. Μεσολογγίου και Αγρινίου, το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνεργάσθηκαν με την στήριξη χορηγών από τον ιδιωτικό τομέα και υλοποίησαν το όλο εγχείρημα.
Από 01.09.2020 έως και σήμερα το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας με 74 ελληνικούς φορείς και 25 ξένα ιδρύματα/φορείς. Σημαντική είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με το οποίο υλοποιούνται 2 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών εξ Αποστάσεως, θα ξεκινήσουν τέσσερα νέα το 2024 και σχεδιάζονται άλλα δύο. Σημαντικές επίσης είναι οι συνέργειες με τους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Αιγιάλειας για την υλοποίηση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών εξ αποστάσεως. Μεγάλες συνεργασίες επίσης υπάρχουν με:
Κίνα
1) Ίδρυση και λειτουργία αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος στην Χημική Μηχανική & Τεχνολογία με το Liaoning University of Technology για εκπαίδευση Κινέζων φοιτητών στην Κίνα. Μοναδικό μοντέλο για τα πανεπιστημιακά δεδομένα της χώρας που βασίζεται στις διατάξεις του ν.4957/2022 και σε βελτιωτικές διατάξεις του ν.5029/2023.
Έγκριση από την ΓΣ του τμήματος Χημικών Μηχανικών και θετική εισήγηση στην Σύγκλητο. Έναρξη λειτουργίας 2023-24.
2) Έναρξη λειτουργίας διετούς αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος μεταξύ του τμήματος Φιλοσοφίας και του Southwest University.
3) Συμμετοχή ως εταίρος στην ίδρυση του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού & Κινεζικού Πολιτισμού (ΚΕΛΚΙΠ, Φεβρουάριος 2023).
4) Συνεργασία της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών με το Xi’an
International Studies University για την υποδοχή τριτοετών Κινέζων φοιτητών δυνάμενων να σπουδάσουν μέχρι ένα έτος στην Πάτρα.
5) Καθοριστική συμβολή στην αδελφοποίηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Επαρχία Fujian (Ιούλιος 2023).
Αίγυπτο
Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (Σεπτέμβριος 2023) με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ) με απώτερο στόχο την ίδρυση παραρτήματος του πανεπιστημίου στην Αλεξάνδρεια βάσει των διατάξεων του ν.4957/2022. Στην παρούσα φάση, λαμβάνουν χώρα προπαρασκευαστικές δράσεις σε συνεργασία με Αιγυπτιακή νομική εταιρία.
Το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων με την συμπαράσταση του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας στο Κάιρο.
Β. Αμερική και Ευρώπη
1) Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Purdue και διερευνητικές επαφές με πανεπιστήμια όπως το Columbia, απόρροια της ενεργού συμμετοχής του πανεπιστημίου στο Pharos Summit (Νοέμβριος 2023) και στο Study in Greece.
2) Διερεύνηση συνεργασίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών με το τμήμα Electrical & Electronic Engineering του Imperial College London (ICL), για την εκπόνηση του 5ου έτους φοιτητών του πανεπιστημίου σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ICL, με προοπτική την απονομή δύο τίτλων σπουδών (δίπλωμα πανεπιστημίου και μεταπτυχιακό από ICL). Το μοντέλο προσομοιάζει αυτό του ΕΜΠ με το πανεπιστήμιο Columbia, ενώ αναμένεται η ανταπόκριση της Βρετανικής πλευράς. Οι επαφές πραγματοποιούνται απευθείας αλλά και με την συνδρομή του Βρετανικού Συμβουλίου.
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν οι συνεργασίες με το Δήμο Πατρέων σε σειρά από ανοιχτά ζητήματα για τα οποία το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει καταθέσει προτάσεις.
* Άρθρο του Χρήστου Μπούρα, Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών