Σημαντική ανταπόκριση από τις τοπικές επιχειρήσεις βρίσκει ο Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που διατηρεί γραφείς και στις τρεις Περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας παρέχοντας δωρεάν υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στη συνεδριακή ημερίδα με θέμα «Η επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης με κεντρικό συντονιστή τον Προϊστάμενο της Μονάδας Α’ ΠΤΑ-ΠΔΕ, Ευστάθιο Παπαχριστόπουλο.
Όπως εισαγωγικά ανέφερε η δράση ξεκίνησε πριν δυόμιση χρόνια έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες της αγοράς. Παρέχει οριζόντιες, εξατομικευμένες υπηρεσίες και περιλαμβάνει παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας, εργαλείο που καταγράφει τις εξελίξεις στο χώρο της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα.
«Σήμερα κλείνει σημαντικό έργο για την Περιφέρειά μας. Ένα καινοτόμο εργαλείο που σε συνδυασμό με άλλες δράσεις μας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας φέρνουν διαρκώς θετικά αποτελέσματα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαϊμης και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2019 διαμορφώνει ένα φιλοεπιχειρηματικό προφίλ με αναδιάρθρωση διαδικασιών που διευκολύνουν τον επιχειρηματία και μειώνει την γραφειοκρατία, αλλά και τους απαιτούμενους χρόνους.
Δεν έχουμε φυσικά λύσει όλα τα προβλήματα, όμως, δουλεύουμε και βελτιωνόμαστε. Έτσι, φτάσαμε σήμερα να είμαστε μία από τις τέσσερις Περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας και βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της χώρας».
Συνεχίζοντας μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε: «Μετά από τέσσερα μνημόνια, μετά από μια πανδημία, αλλά και από μια ενεργειακή κρίση η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει καταλάβει ότι για να έχουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος που όλοι το θέλουμε, πρέπει να έχουμε ισχυρή επιχειρηματικότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε.
Η προσπάθεια μας να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, συνδέεται και με την ανάγκη να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ένα βαθιά κοινωνικό πρόσημο γι’ αυτό και προσανατολίζεται να στηρίξει το στο πολίτη με μια σειρά από κοινωνικές δομές». Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξακολουθεί να έχει ανοιχτές διεκδικήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και που αλλά ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, αρκετά σημαντικά ποσά, τα οποία προσανατολίζονται κυρίως στην επιχειρηματικότητα, όπως επίσης στη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική κοινότητα.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, ICAP ADVISORY AE, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ο οποίος σχολίασε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταγράφονται και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Είναι πολύ σημαντικό ότι στην περιοχή αυτή που ήταν πρωταθλήτρια στην ανεργία, έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τους αρνητικούς δείκτες». Μιλώντας για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την επιχειρηματικότητα, επικαλέστηκε τη βάση δεδομένων της ICAP με 15.000 εταιρειών που δημοσιεύουν ισολογισμούς. Όπως είπε και το 21 και το 22 η ανάπτυξη που είχανε στον τζίρο τους, τα έσοδά τους ήταν της τάξης του 40%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 60 δις κι εκτίμησε ότι το 23 θα είναι ακόμα καλύτερο.
Στη συνέχεια, η διευθύντρια της αναδόχου εταιρείας ICAP Advisory Αναστασία Ζαχαράκη, παρουσίασε λεπτομερώς τη δρ’αση η οποία είπε όμως υλοποιείται για πρώτη φορά από Περιφέρεια.
«Αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εντάσσεται στην ευρύτερη Στρατηγική της Περιφέρειας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Αντικείμενο: η υποστήριξη των επιχειρήσεων με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας τους, την ανάπτυξή τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους» περιέγραψε. Κάνοντας την αποτίμηση και δίνοντας χρήσιμα συμπεράσματα από την μέχρι σήμερα λειτουργία του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας, είπε πως 1.539 επιχειρήσεις έλαβαν κάποιας μορφής υποστήριξη (οριζόντιες ή εξατομικευμένες υπηρεσίες).
Από αυτές 439 επιχειρήσεις έχουν λάβει εξατομικευμένη συμβουλευτική, που αφορά σε μία ή περισσότερες συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ άλλες 1.100 επιχειρήσεις και δυνητικοί επιχειρηματίες έλαβαν μόνο πληροφόρηση (οριζόντιες υπηρεσίες). Ο Μηχανισμός διαθέτει βάση δεδομένων για 6.500 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας κι εμπλουτίζεται καθημερινά και με ισολογισμούς των τελευταίων έξι ετών. Συνεχίζοντας, απαρίθμησε το έργο που μέχρι σήμερα έχει παραχθεί και είναι:
- 316 business plan απολύτως στοχευμένα στην κάθε επιχείρηση.
Αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση, αξιολογούν την επιχείρηση και καταλήγουν στην πρόβλεψή και στις στόχευση που κάθε επιχείρηση έκθεσε σε συνεργασία με το σύμβουλο.
- 135 marketing plan
- 50 μελέτες αγοράς είναι στοχευμένες, για την κάθε επιχείρηση στην περιοχή που δραστηριοποιείται.
- 31 συμβουλευτικές για δικτύωση κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν και σε εκθέσεις
- 14 εκθέσεις κοστολόγησης υπηρεσιών
- 14 εκθέσεις αναζήτηση χρηματοδότησης.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ, Σωτήρη Μιχαλόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του ΠΣΕΚ και στο Σχέδιο Στρατηγικής για την Επιχειρηματικότητα. Τονισε ότι ΠΣΕΚ με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του, αλλά και με την συμμετοχή των μελών του στο Σύστημα Διακυβέρνησης της RIS3/ΠΔΕ, έρχεται να συνδράμει, σε βάση καλής συνεργασίας τον Μηχανισμό Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, την καλύτερη οργάνωση της τοπικής δράσης και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει ξεκάθαρο όραμα για την αύξηση της παραγωγής νέας γνώσης, τη διάχυση και την αποτελεσματική αξιοποίησή της, την ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών και σε αυτό, συνεπικουρείται από το ΠΣΕΚ Δυτικής Ελλάδας, αναδεικνύοντας παράλληλα και τον ρόλο του και την εθελοντική συνεισφορά των μελών του.
Ο εκπρόσωπος της TELESTO Ε.Π.Ε, Δημήτρης Δρακουλής, αναφέρθηκε στην εξ΄ αποστάσεως ανοιχτή διαδικτυακή εκπαίδευση νέων και υφιστάμενων επιχειρηματιών. Κύριος στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός, η παραγωγή και διάθεση μαζικών ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (MOOC) προς το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία συμμετέχουν ενεργά στο φάσμα της επιχειρηματικότητας (νέες, υφιστάμενες επιχειρήσεις, ΚΑΛΟ, κ.α.).
Ο προϊστάμενος Μονάδας Ά ΕΥ- ΔΕΠ –ΠΔΕ, Νίκος Θωμόπουλος, αναφέρθηκε με την σειρά του στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία 2021-2027. Περιέγραψε το όραμα για την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όπως είπε είναι «ο μετασχηματισμός σε μία δίκαιη, έξυπνη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή Περιφέρεια, που θα αποτελεί υπερτοπικό κόμβο τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και δημιουργικότητας, υπόδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, τόπο ανάδειξης ολυμπισμού, εθελοντισμού και πολιτισμού».
Αναφερόμενος στην επόμενη επταετία, ο κ. Θωμόπουλο είπε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει να διαχειριστεί 628 εκατομμύρια συνολική χρηματοδότηση είναι περίπου 15% περισσότερο από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο που κλείνει τέλος του χρόνου. «Ειδικά για την επιχειρηματικότητα, ο προϋπολογισμός είναι περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ από 628 εκ. ευρω. Περίπου 17 εκατ θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την έρευνα και καινοτομία και τη σύνδεση των επιχειρήσεων, 8 εκατ για δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων κι ένα μεγάλο ποσό 45,5 εκατ ευρώ αφοορύν την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας» εξήγησε ο κ. Θωμόπουλος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη ωφελούμενων επιχειρήσεων και στελέχη του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Μετά το πέρας των ομιλιών έγιναν τοποθετήσεις από συμμετέχοντες, καθώς και καίριες ερωτήσεις προς τους ομιλητές.